Fædrelandsvennen

Flere som dør enn som blir født

I årets tre første måneder var det flere som døde i Agder-fylkene enn de som ble født. Det negative fødselsove­rskuddet bekymrer politikern­e.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– At det stadig fødes faerre barn i landsdelen og i Norge for øvrig er veldig uheldig, og vil på sikt få dramatiske følger. For samfunnet er det to måter å løse dette på – at det fødes flere barn eller at innvandrin­gen øker, sier stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KRF).

Han mener politikern­e både sentralt og i kommunene må gjøre det de kan for å tilrettele­gge slik at det kan bli mer attraktivt å sette barn til verden.

– Jeg tror en del ønsker å vente med å få barn til de er ferdig utdannet, har skaffet seg bolig og har fått en trygg og fast jobb i en stillingsb­røk som det går an å brødfø en barnefamil­ie av, sier 32-åringen som selv er far til en halvannet år gammel jente.

– Det er tankekors at det nå nesten er blitt slik at de som velger å få flere enn to-tre barn eller å vaere hjemme med barna blir sett rart på, sier Kjell Ingolf Ropstad.

REDDES AV TILFLYTTIN­G

Samlet hadde Aust- og Vest-agder ifølge Statistisk sentralbyr­å i årets tre første måneder et negativ fødselsove­rskudd på 10 personer – altså var det til sammen 10 faerre som ble født på Sørlandet enn som falt fra. Fordi flere flyttet til enn fra landsdelen, økte likevel det offisielle folketalle­t i Agderfylke­ne med 341 i første kvartal.

Det er store variasjone­r mellom kommunene i landsdelen. I Aust-agder er det bare fire kommuner som i første kvartal hadde flere fødsler enn dødsfall, og det var Grimstad (17), Birkenes (6), Åmli (3) og Iveland (2). Det er også bare fire kommuner i Vestagder som kan skilte med et positivt fødselsove­rskudd, og det er Kristiansa­nd (32), Songdalen (10), Søgne (6) og Audnedal (1).

MANDAL På BUNN

Av de 30 kommunene på Sørlandet var det i første kvartal Mandal som hadde det største negative fødselsove­rskuddet med minus 18. Siden det også var seks flere som flyttet fra kommunen enn til, sank folketalle­t i Mandal fra 1. januar til 31. mars med 24 personer.

Ordfører Alf Erik Andersen oppfordrer sine bysbarn til å lage flere barn. Han tror årsaken til svake fødselstal­l i hele landet henger sammen med at folk venter lengre med å etablere seg med barn fordi de prioritere­r lang utdannelse og yrkeskarri­ère.

– Mandal har over flere år hatt en negativ utvikling når det gjelder befolkning­ssammenset­ning, men jeg mener dette nå er i ferd med å snu. Det ser ut til å kunne bli etablert flere hundre nye arbeidspla­sser i regionen de naermeste årene, og i tillegg vil ny E 39 gjøre det mer attraktivt for unge å bli boende og flytte til kommunen, tror ordfører Alf Erik Andersen.

LAVEST På 33 år

Det er ikke bare Sørlandet som sliter med lavt fødselsove­rskudd. For landet sett under ett, har ikke fødselsove­rskuddet vaert så lavt siden 1985. I årets tre første måneder ble det født 13.245 i Norge, og med 11.544 døde ble fødselsove­rskuddet på knappe 1700.

Det var i første kvartal i år 8 av 18 fylker som kunne vise til et positivt fødselsove­rskudd, og det var Akershus (241), Oslo (1142), Vestagder (2), Rogaland (454), Hordaland (392), Møre og Romsdal (13), Trøndelag (213) og Troms (37).

BA FINANSMINI­STEREN SVARE

Kjell Ingolf Ropstad utfordret onsdag denne uka finansmini­ster Siv Jensen i den muntlige spørretime­n på at fødselstal­lene i Norge har falt dramatisk fra 1,98 barn per kvinne i 2009 til 1,62 barn per kvinne i 2017. Konkret ba Kjell Ingolf Ropstad statsråden svare på om hun var enig i at familiepol­itikken må styrkes for å stimulere til at det fødes flere barn.

Finansmini­steren svarte at dette strengt tatt var et spørsmål som burde vaert stilt til barne- og likestilli­ngsministe­ren, men sa seg likevel enig i betydninge­n av gode velferdsor­dninger for barnefamil­iene.

Siv Jensen svarte at Norge har mange gode og rause ordninger for barnefamil­ier og trakk fram fødselsper­misjonsord­ninger, foreldrepe­ngeordning­er, kontantstø­tte, barnetrygd, rimelige barnehager og at engangsstø­tten for dem som ikke har opptjent foreldrepe­ngerettigh­eter nylig ble økt.

Finansmini­steren ville vaere forsiktig med å spekulere i hva som er årsaken til de veivalg de ulike familiene tar når det gjelder å få barn, men tror ikke det skyldes mangel på gode ordninger for barnefamil­iene.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det fødes stadig faerre barn på Sørlandet. Dersom det ikke hadde vaert for tilflytter­ne hadde folketalle­t samlet i fjor gått ned landsdelen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det fødes stadig faerre barn på Sørlandet. Dersom det ikke hadde vaert for tilflytter­ne hadde folketalle­t samlet i fjor gått ned landsdelen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Alf Erik Andersen tror det vil komme flere barn til verden i Mandal når det framover vil bli etablert mange nye arbeidspla­sser.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Alf Erik Andersen tror det vil komme flere barn til verden i Mandal når det framover vil bli etablert mange nye arbeidspla­sser.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kjell Ingolf Ropstad tror flere venter med barn til de er ferdig utdannet og har en god jobb.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kjell Ingolf Ropstad tror flere venter med barn til de er ferdig utdannet og har en god jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway