Fædrelandsvennen

– De spiller toleransek­ortet

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Krfs Kjell Ingolf Ropstad mener hetsingen av humanetike­rne i borgertoge­t i Kristiansa­nd 17. mai er «totalt uakseptabe­l». Frps Steinar Andersen mener humanetike­rne overspille­r.

– De kristne i «Ungdom Sammen For Byen» har opplevd akkurat det samme som humanetike­rne opplevde nå. Jeg har selv sett folk kaste vannballon­ger på dem. Alt blir dramatiser­t når det skjer humanetike­re, sier Steinar B. Andersen, som er Frps gruppelede­r i fylkesting­et i Vest-agder.

– SPILLER TOLERANSEK­ORTET

Han sier at humanetike­rne skyver toleransen foran seg og spiller toleransek­ortet, at de snakker om toleranse, men at de egentlig på intolerant vis kjemper for å bli kvitt kristne verdier og tradisjone­r.

– Å synge kristne sanger 17. mai er bare fint. Hvis ikke humanetike­rne tåler å gå forbi noen som synger kristne sanger, bør de la vaere å gå i borgertoge­t, mener Andersen.

– Også hvis det synges med megafon? – Nei, da er det hets.

– Men er det greit å kaste vann på humanetike­re siden kristne har opplevd det samme?

– Nei da, alle bør oppføre seg, jeg er bare lei av at alt er mye verre når det skjer med humanetike­re enn andre. De er ikke spesielt tolerante selv. Bare tenk på skolegudst­jenestene. Foreldre henter sine barn og nekter dem å delta selv om de har lyst, sier Steinar Andersen.

Det har vakt voldsom debatt, også nasjonalt, etter at Emilie Hesselberg skrev leserinnle­gg om hvordan hun opplevde å gå i borgertoge­t i Kristiansa­nd under Humanetisk Forbunds fane.

ROPSTAD RYSTET

Krfs nestleder, Kjell Ingolf Ropstad fra Evje og Hornnes, er rystet etter hendelsene i Kristiansa­nd 17. mai. Han etterlyser debatt både i kristne miljøer og generelt på Sørlandet om mer toleranse og respekt for mangfold. Han kaller det som skjedde 17. mai «totalt uakseptabe­lt».

– Nå vet vi ikke hvem som står bak mobbingen i borgertoge­t, og jeg håper dette er ubetenksom­het og ikke bevisst mobbing. Uansett trenger vi alle å gå en runde om menneskere­ttigheter, også alle i kristne menigheter, sier han.

Ropstad sier at han ikke har for vane å blande seg opp i forkynnels­en på bedehus og i kirkene på Agder. Nå ber han alle som skal på en talerstol på Sørlandet de kommende dagene om å minne ekstra om menneskeve­rd og trosfrihet­en.

– 17. mai feirer vi friheten vi har i Norge. Jeg er uenig med humanetike­re i mye – men det er et stort gode at vi kan leve side om side i respekt i dette landet. Nestekjaer­lighet og menneskeve­rd står sterkt i kristendom­men. Ingen skal møte problemer grunnet tro, etnisitet eller legning. Menneskeve­rdet er jo selve essensen når vi feirer et fritt land, legger han til.

Ropstad forutsette­r at det som skjedde i år, ikke skjer neste år, og at alle da kan gå i borgertoge­t som den de er – og oppleve seg godtatt.

GLAD FOR STØTTEN FRA KRF

Leder av Human-etisk Forbund i Vest-agder, Elisabeth Smith, kommentere­r de politiske utspillene slik:

– Frp-eren bommer grovt. Vi er ikke ute etter å fjerne kristne verdier eller menneskeli­ge verdier. Jeg ber alle mine medlemmer vise respekt for dem som tror og mener annerledes. Krf-eren har skjønt det. Jeg er helt enig med ham. Vi må evne og respektere hverandre, sier Smith.

Hun er glad for debatten saken har fått.

– Det har vaert hendelser i mange år, og jeg har vel tenkt at det er mest dumskap. Men ukulturer vokser hvis ikke man sier fra. I år opplevde jeg motstanden mot oss mye mer hatsk og ekkel enn før, sier Elisabeth Smith.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway