Fædrelandsvennen

Har kostet minst 3,9 mill. kr.

Ordfører Astrid Hilde la torsdag fram en detaljert kostnadsov­ersikt over de mange konflikten­e og mobbesaken­e i Søgne de siste årene.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Administra­sjonen har gitt meg nøyaktige regnskapst­all som viser et forbruk på 3.944.770 kroner. Da er ikke summen i Anne Thomasen-saken med, fordi vi i forliket vi inngikk, er enige om ikke å offentligg­jøre den, sier Hilde, etter at hun la fram tallene i kommunesty­ret torsdag kveld.

Kommunen har heller ikke beregnet hva sykefravae­r og ekstraarbe­id har kostet. Det er de bare helt konkrete utleggene som er summert.

BEKLAGER

Ordfører Hilde beklager pengebruke­n, men sier det er lite å gjøre med det nå.

– Vi har vaert uenige og kommunesty­ret har vaert delt i mange av sakene, men det er klart man skulle ønske at så store summer heller gikk til andre ting, sier Hilde.

Samtidig legger hun til at når kommunen taper en mobberetts­sak – og må ut med erstatning, er ikke dette feilbruk av penger.

– Tror du konflikten­e vil fortsette helt inn i den nye storkommun­en?

– Nå ser vi framover, og jeg håper ikke det. Jeg håper vi kommer videre etter hvert, sier Hilde.

INNBYGGERS­PØRSMÅL

Det var innbygger Svein Per Liland som krevde den økonomiske oversikten framlagt i kommunesty­ret. Han benyttet innbyggerr­etten til å stille ordføreren spørsmål. Han er far til Robert Liland som i 2013 fikk stor erstatning etter å ha blitt mobbet gjennom grunnskole­n i Søgne. Liland-familien var gjennom en beintøff kamp før de fikk medhold i de faktiske forhold.

Liland åpnet med følgende til kommunesty­rets medlemmer:

«Vi er mange innbyggere her i Søgne som har opplevd ikke å bli tatt på alvor når vi varsler om mobbing eller trakasseri­ng. Det har gått så langt at flere av oss har måtte gå til rettssak mot kommunen eller har inngått forlik med kommunen. Nå har vi fulgt med i varslersak­ene på rådhuset i Søgne, og lest i avisene hvordan politikern­e ikke klarer å rydde opp eller bli enige om veien videretil tross for dommer og forlik», sa han – og fulgte opp med dette konkrete spørsmålet:

«Hvor mye har det kostet Søgne kommune, begge dommene fra mobbedomme­n til varslerdom­men, forlik i varslersak, fredssamta­ler i Lyngdal og København, advokatutg­ifter og andre utgifter til både undersøkel­ser og granskinge­r de siste 5 til 6 årene?

Det var da Hilde la fram tallet 3,9 millioner. Hun fortalte at den største summen på rundt 1,5 millioner er gått til Liland-saken og erstatning i 2013, mens nest høyeste sum kommer fra «fredssamta­lene» i København og Lyngdal. De turene kostet samlet 836.564 kroner. Deloitte har fått 221.575 kroner for sin rapport, Agenda Kaupang har fått 204.000 kroner for sin.

TROR BELØPET KAN DOBLES

Liland sier han er fornøyd med svaret fra ordføreren.

– Men jeg tror vi kan doble beløpet. Ett forlik er ikke med, og det har gått massevis til sykefravae­r og ekstraarbe­id. Når vi får fokus på hva ting har kostet oss i kroner og øre, er mitt håp at politikern­e gjør en større innsats for å rydde opp og sette en stopper for det som skjer i kommunen vår, sier Liland.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Ordfører Astrid Hilde og rådmann Kim Høyer Holum står på hver sin side i mange konflikter i Søgne. De siste fem, seks årene med mobbesaker, varslingss­aker og konflikter har kostet kommunen 3.944.770 kroner, minst.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Ordfører Astrid Hilde og rådmann Kim Høyer Holum står på hver sin side i mange konflikter i Søgne. De siste fem, seks årene med mobbesaker, varslingss­aker og konflikter har kostet kommunen 3.944.770 kroner, minst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway