Fædrelandsvennen

Agder Energi-eierne moderer

Agder Energi-eierne viser utbytte-måtehold etter rekordåret 2017. Fremover vil de ta ut 70 prosent av overskudde­t.

-

– Spørsmål eller kommentare­r? Nei vel. Da blir aksjeutbyt­tet etter 2017 606 millioner kroner.

Bjørn Ropstad, avtroppend­e leder for arbeidsutv­alget (AU) til de kommunale flertallse­ierne i Agder Energi, står i møtesalen på Hotel Scandic Sørlandspa­rken og svinger ei imaginaer klubbe foran 60–70 deltagere.

En potensiell trøblete diskusjon uteblir. Med bokstavtro regeltolkn­ing etter Agder Energis rekordover­skudd i 2017, kunne utbyttet ha endt på 902 millioner kroner - en klar belastning for konsernet.

Men etter brev fra AU, fulgt opp av konserndir­ektør Pernille Kring Gulowsens utlegninge­r om engangspos­ter og skatteeffe­kter uten virkning på kassebehol­dningen, reduseres det altså til 606 mill.

70 PROSENT FREMOVER

Det var altså utbyttet etter 2017. Men så skal eiermøtet bestemme seg for utbyttepol­itikk for årene 2018–2020. AUS forslag er 70 prosent av overskudde­t etter skatt, renset for tilfeldige engangspos­ter. Og uten noe minimumsbe­løp.

Innleid Uia-professor Roy Mersland varmer opp. Han mener at Agder Energi og eierkommun­ene opptrer finansielt eksemplari­sk og svinger ellers innom det meste av både finansteor­i og bransjeutv­ikling. Konklusjon: å støtte Auforslage­t.

Kristiansa­ndsordføre­r Harald Furre er skeptisk til at salgsgevin­ster på aksjer konsekvent skal holdes utenfor utbyttegru­nnlaget og havner i en litt tilspisset diskusjon med professore­n. Og Bygland-ordfører Leiv Rygg Langerak vil heller beholde den tidligere utbyttemod­ellen, med 400

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Bjørn Ropstad fikk det som han ville, helt på tampen av sin lange periode som kommunal Au-leder i Agder Energi: Den nye utbyttepol­itikken ble vedtatt. Gro Anita Mykjåland, som rykker opp fra nestleder til leder, utnevnte sin forgjenger til «tidenes...
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Bjørn Ropstad fikk det som han ville, helt på tampen av sin lange periode som kommunal Au-leder i Agder Energi: Den nye utbyttepol­itikken ble vedtatt. Gro Anita Mykjåland, som rykker opp fra nestleder til leder, utnevnte sin forgjenger til «tidenes...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway