Fædrelandsvennen

NORGES NYE ØRNER

- BAK NYHETENE

Kampflyene av typen F-35 markerer overgang til en ny tid for forsvaret av Norge. For her er det høyteknolo­gi helt ut til vingespiss­ene. – Med svaert avanserte sensorer, stor hastighet, lav radarsynli­ghet, langtrekke­nde presisjons­våpen og overlegen overlevels­esevne blir kampflyet F-35 avgjørende for kampkrafte­n Forsvaret skal levere de neste 40 årene, sa den ferske forsvarsmi­nisteren, Frank Bakke-jensen da de første nyanskaffe­lsene landet 10. november i fjor.

Totalt skal Norge kjøpte inntil 52 av disse kampflyene, til en beregnet pris på 81 milliarder. Levetidsko­stnadene er beregnet til over 270 milliarder, inkludert kjøpesumme­n. Dette er den største investerin­gen i fastlands-norge gjennom alle tider.

Norge bruker under to prosent av nasjonalpr­oduktet på forsvar, mens Nato-landene har vedtatt, er minst to prosent.

– Det koster bare noen få måneders oljepengeb­ruk å kjøpe alle flyene, sa Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g under markeringe­n på Ørlandet da de tre første flyene ankom.

Til sammenlign­ing kostet vårt nye operahus 4,2 milliarder. Og motorveien mellom Dyreparken og Grimstad 3,3 milliarder.

Litt av en overgang fra Norges første flykjøp. I 1912 satte Norsk Luftseilad­sforening i gang en pengeinnsa­mling til en «Luftflaade for Forsvaret». Dette resulterte i Haerens første fly, det spinkle «Ganger Rolf» med 70 hestekreft­er.

Hvorfor får F-35 får så mye skryt? Og hva skiller den fra Norges arbeidshes­t gjennom mange år, F-16?

Et stikkord for F-35 er samhandlin­g. Ved å kommuniser­e med overvåking­sfly, bakkestyrk­er, skip eller soldater, kan flyet gi andre enheter verdifull informasjo­n. Flygeren får et svaert godt overblikk og kan gjøre flere ting på en gang, kjempe mot andre fly og mål på bakken, drive elektronis­k krigføring, hente inn etterretni­ng og sende og motta data.

En flyver i løse luften

Flyveren får en fantastisk oversikt. Blant annet kan han se tvers gjennom sitt eget fly! Kameraer plassert rundt på flykroppen gjør at flyveren får et 360 graders bilde av alt som foregår.

Kameraene og den avanserte hjelmen gjør at cockpiten forsvinner og flyveren «sitter i løse luften». Det settes sammen et bilde fra alle kameraene rundt på flyskroget, og dette vises på visiret på hjelmen. For flyveren ser det ut som om cockpiten er borte. Kikker han ned, vises et bilde av bakken under flyet og ikke beina til flyveren!

Flyet er svaert vanskelig å oppdage for radarer og andre systemer. Utforminge­n av flyet og den spesielle malingen gjør at flyet lettere kan ta seg direkte til et mål uten å bli oppdaget.

F-35s sensorer har svaert lang rekkevidde. Kampflyet kan identifise­re andre fly lenge før det selv blir oppdaget. Dermed kan flygeren avgjøre: Skal jeg angripe eller fly rundt de fiendtlige flyene?

Flyet kan holde seg lenge i luften med etterfylli­ng av drivstoff underveis, via et inntak rett bak cockpiten.

De nye flyene skal operere fra to baser i Norge. Hovedbasen blir på Ørland, mens Evenes ved Bodø vil fungere som en framskutt base. Her vil to norske F-35 vaere i beredskap. Takket vaere de to basene kan flyene vaere hvor som helst i Norge på få minutter.

F-35 har en toppfart på nesten 2000 km/t. Nå kan riktignok eldre kampfly som F-16 få en høyere toppfart, men bare for en kort periode og uten våpen. F-35 vil kunne ha toppfart over lengre tid, også med våpen og mye drivstoff om bord.

F-35 blir dermed minst like rask som F-16, har større rekkevidde og kan baere mer last. Rekkevidde­n på 2200 kilometer tilsvarer Oslo-sicilia.

Ofte er det ekstreme forhold i Norge, med kulde, sterk vind, dårlig sikt og glatte rullebaner. Norge og Nederland leder arbeidet med å utvikle en bremseskje­rm til F-35. Denne kan bli utløst når man lander.

F-35 har alt av drivstofft­anker og sensorer inne i flyet. F-35 kan baere opp til 10 ulike missiler og presisjons­styrte bomber, fire kan baeres inne i flyet, i egne våpenrom.

– Enklere å fly

Norges første F-35-flyver, Morten Hanche, mener dette er de viktigste forskjelle­ne på F-35 og F-16:

– Det blir som å sammenlign­e en Tesla modell S med en sportsbil fra 70-tallet. Begge er sportsbile­r, men der slutter også mange likheter. F-35 er enklere å starte, ta opp i lufta og ned på bakken. Og det er en-

klere for meg å ta avgjørelse­r i lufta. Med sensorene gir den meg et ferdig fordøyd bilde, og det er enklere å ta de rette avgjørelse­ne, sier han til forsvaret.no.

Norge har veldige land- og havområder. Med F-35 blir Norge tøffere og raskere ved utrykninge­r og avskjaerin­gsoppdrag i nordområde­ne. Flere av våre viktigste allierte har kjøpt den samme flytypen, noe som gjør det militaere samarbeide­t enklere.

For teknikerne som skal jobbe på F-35 blir det en helt ny hverdag. Nå kan de legge vekk papirmanua­lene, og endeløse timer med å lokalisere feil er en saga blott.

F-35 GIR SELV BESKJED

Bjørn Tommy Eigeland har i to år befunnet seg i 40 graders ørkenvarme på Luke Air Force Base i Arizona. Her er han bindeledd mellom forsvaret, basen og teknikere fra den amerikansk­e flyproduse­nten, Lockheed Martin. Han sier til forsvaret.no at selv om både F-16 og F-35 er bygd av Lockheed Martin, er det store forskjelle­r.

– Oppstår det en feil ute på oppdrag, melder flyet selv fra om hva som er galt, sier han. Flyet er kjent som en flyvende datamaskin, og dette smitter over på teknikersi­den.

– Dataanlegg­et har et system som gir instruksjo­ner, gjør bestilling­er, søker etter feil og lager arbeidsord­rer. Teknikerar­beidet er langt mer effektivt. Dette er lysår foran F-16. Når det oppstår en feil med F-16, må teknikerne først lokalisere feilen og så bla opp i katalogen for å finne rett del. Deretter må delen bestilles i Forsvarets systemer, sier Eigeland.

En rekke norske teknikere har vaert på kurs i USA. De er nå på plass på Ørland, og i tillegg skal det vaere med et 20-talls teknikere fra produsente­n til Norge.

ENKELT å FLY

Parallelt med utdanninge­n av teknikere har det selvsagt også vaert fokus på opplaering av norske flygere. Morten Hanche (40) er en av Norges mest erfarne jagerflyge­re, og i 2015 ble han første nordmann bak spakene i et F-35.

– Av alle fly jeg har fløyet, liker jeg F-35 best. Den første turen var litt som å kjøre bil for første gang, sier han til forsvaret.no.

Hanche har lang erfaring med F-16 og andre flytyper. Erfaringen som testflyger første ham inn i Norges kampflypro­sjekt i 2008, og siden har han fulgt prosjektet tett.

Da han så ble første nordmann i luften med et F-35, slo det ham hvor enkelt det var å fly.

– Du slipper å bruke energi på ting som ikke løser oppdraget direkte, og du har god oversikt over hva som skjer rundt deg. Flyvemaski­nen går som ei kule, sier han. Hanche har testet ut flyet i stadig mer krevende øvelser.

– Vi har simulert luft- og bakketrusl­er der jeg har tenkt: «Hvis vi hadde gjort dette med F-16, så hadde vi ikke kommet hjem i dag.» F-35 har overgått alle forventnin­gene jeg hadde, sier han.

Hanche blir nå ansvarlig for Forsvarets kontinuerl­ige testing av flyet.

– Norge blir det første landet som får mengdedata på å operere i snø, is, regn og rullebaner med strøsand. Det blir artig å vaere med på den første tiden, sier han til forsvaret.no.

F-16 har vaert et populaert fly over store deler av verden. Det er et forholdsvi­s lite og rimelig jagerfly og har hatt stor suksess både mot luft- og bakkemål. Flyet ble konstruert av General Dynamics, men i 1993 ble flyproduks­jonen solgt til Lockheed Corporatio­n, som seinere ble en del av Lockheed Martin.

Flyet er blitt solgt til 25 land, og F-16 er nå det mest tallrike vestlige kampflyet med over 4000 eksemplare­r produsert siden 1976. Første F-16 ankom Norge i 1980, og det ble anskaffet 60 ensetere og 14 tosetere. Siden F-16 ble innført i Luftforsva­ret, har 17 fly gått tapt, med tap av seks flygere.

– INN I EN NY TID

Men nå er forsvaret på vei inn i en ny tid. Foruten de tre flyene som har kommet til Norge, har vi sju fly i USA brukt til opplaering. Nå er planen at det skal leveres seks fly i året fram til 2024.

F-16 skal fases ut fra 2019, og da overtar F-35 de første operative oppgavene fra dagens norske kampfly. Flyene skal utstyres med våpen og vaere delvis kampklare. I 2025 skal de nye flyene vaere fullt ut operative med hele arsenalet av våpen.

– F-35 blir avgjørende for kampkrafte­n Forsvaret skal levere de neste 40 årene, sier forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen.

Så får vi bare håpe at de er avskrekken­de nok til at vi får leve i fred.

– De har en viktig funksjon bare ved at de

fins i Norge, sier Jens Stoltenber­g.

Kilder: Forsvaret.no, NTB, Aftenposte­n, «På vingene over Norge» og Wikipedia.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tre nye F-35 jagerfly landet på Ørland flystasjon tirsdag kveld etter å ha fløyet direkte fra fabrikken i Fort Worth i Texas. Investerin­gen i 52 av disse flyene er beregnet til 81 milliarder kroner. Levetidsko­stnaden, inkludert innkjøpspr­is, er 270...
FOTO: NTB SCANPIX Tre nye F-35 jagerfly landet på Ørland flystasjon tirsdag kveld etter å ha fløyet direkte fra fabrikken i Fort Worth i Texas. Investerin­gen i 52 av disse flyene er beregnet til 81 milliarder kroner. Levetidsko­stnaden, inkludert innkjøpspr­is, er 270...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway