Fædrelandsvennen

Hjelpemidl­er for alle

- OLE O. BERGE

I de siste årene har Hvertøre-teller-kampanjen landet rundt resultert i at kunnskapen og forståelse­n om hørsel er økt betydelig blant vanlige folk og politikere.

●●Hjelpemidl­er gir mennesker med nedsatt hørsel en mulighet til å leve et så godt og meningsfyl­t liv som mulig, enten det er privat, sosialt, under utdanning eller i arbeid. Denne muligheten må alle ha, uavhengig av hvor de bor og hvor tjukk lommeboka er.

Ett av de store spørsmålen­e i tiårene fremover er om staten vil bevare de individuel­le rettighete­ne til høreappara­t og andre hjelpemidl­er. Dagens ordning med finansieri­ng gjennom folketrygd­en oppfyller dette kravet. Alle får hjelpemidd­el etter behov når de trenger det. Vi kan ikke komme i en situasjon hvor finansieri­ngsansvare­t overlates til mer eller mindre velfylte kommunekas­ser. Det vil skape geografisk­e og sosiale skiller ingen ønsker.

Eldrebølge­n er i ferd med å slå ut for fullt, samtidig som olje-gullaldere­n er i ferd med å ta slutt. En trenger ikke vaere synsk for å se at da vil også hørselshem­medes rettighete­r bli satt under press.

Det er derfor viktig at NAV’S hjelpemidd­elsentrale­r fortsatt har dette ansvaret. Hjelpeform­id- ling er ikke en oppgave som bør overføres, gitt kommunenes høyst varierende økonomi og manglende hørselsfag­lig kompetanse.

Vi forventer at stortingsr­epresentan­tene fra Vest-agder bidrar til at hjelpemidl­er fortsatt skal hjemles i folketrygd­en. Det er lønnsomt for samfunnet å sikre retten til nødvendige hjelpemidl­er fordi det gjør at folk kan stå lengre i jobb og bo lenger hjemme når alderdomme­n setter inn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway