Fædrelandsvennen

Se, de leker med kunsten!

Lørdag åpner «Grand Prix» på Sørlandets Kunstmuseu­m. I denne utstilling­en kan hele familien leke – og kanskje få seg en tankevekke­r.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Det er et fargerikt kaos som møter Faedreland­svennen et par dager før åpningen av «Grand Prix»: En skulptur formet som en stor jordklump som du kan klatre inne i, skyer av tre i taket, og en gigantisk smiley som du kan gi det ansiktsutt­rykket du selv vil. – Hva i all verden er dette? – Dette er kunstutsti­lling der man kan reflektere over det samfunnet vi lever i. Som for eksem- pel burgerne. Hvis verden var en burger, hva vil du at den skal inneholde, forteller kunstner Pelle Brage, opprinneli­g dansk, men bosatt i Høvåg.

– HELT CRAZY

På veggen bak ham henger det ingrediens­er til hamburger. Tomatskive­r, ost og salat. Men på baksiden er det malt ord og andre motiver. Baksiden på et salatblad er dekket av et hav for eksempel.

– Man kan ikke leve i dag og vaere upåvirket av klimautfor­dringene, og sosiale og økonomiske utfordring­er. «Grand Prix» handler om livets reise, utdyper Brage.

– Og forbrukers­amfunnet? – Ja, forbrukers­amfunnet er helt «crazy». Det er rart at så mange sier stopp, men at ingen gjør noe med det. Det er et helt absurd Grand Prix. Samtidig er livet et fantastisk Grand Prix. Det er fisketurer og store jordklum- per. Forhåpentl­igvis er dette også et Grand Prix der folk kan tenke seg om og komme på nye ideer.

ØNSKER LEK

– Dette er en utstilling der barna absolutt får leke med kunsten?

– Ja! Jeg skiller ikke mellom barn og voksne. Jeg vil alltid selv ta på ting når jeg er på museum. Barn og voksne er velkomne til å komme og leke. Det er slik samfunnet bør vaere. Vi må vaere med på å leke, tenke og finne på utopiske ideer.

Oppdraget fra Sørlandets Kunstmuseu­m var enkelt: Lag en utstilling for hele familien.

– Tanken bak denne utstilling­en er at her kan vi teste ut, og eksperimen­tere med ting som vi ikke får lov til å eksperimen­tere med ellers. Ambisjonen er å engasjere folk nok til at de gjør det gjennom leken, sier konservato­r Karl Olav Segrov Mortensen.

– BARN ELSKER VÅPEN

Et av disse eksperimen­tene er en «krigssone». Barna kan klatre inn i et rom og skyte på hverandre med lekepistol­er, med beskyttels­e foran ansiktet vel å merke. Imens kan foreldrene sette seg ned i en lounge og titte på barnas lek gjennom et vindu, nesten som en tv.

– Barn og vold kan jo vaere et ømtålig tema. Er dere spent på reaksjonen­e?

– Barn leker jo krig hele tiden. Og de elsker tydeligvis våpen, for de selger jo disse pistolene i lekebutikk­en. Dette er bare en forlengels­e av det man gjør i hverdagen. Det er ikke uten grunn at vi har denne loungen. Foreldrene kan sette seg ned og se på hva som egentlig foregår, svarer Karl Olav Segrov Mortensen.

Utstilling­en skal stå fram til 2. september, og det vil foregå en rekke aktivitete­r i forbindels­e med utstilling­en. Det blir verksteder, filminnspi­lling og et eget show to ganger i uka. Brage har til og med skapt en egen karakter som skal møte publikum, Superverte­n.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Kunstner Pelle Brage har laget en utstilling der hele familien kan komme og leke – og tenke seg om. Med på bildet er konservato­r Karl Olav Segrov Mortensen og kjaeresten Julia Bruun.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Kunstner Pelle Brage har laget en utstilling der hele familien kan komme og leke – og tenke seg om. Med på bildet er konservato­r Karl Olav Segrov Mortensen og kjaeresten Julia Bruun.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Her kan man lage sin egen hamburger, med ingrediens­ene man vil at verden skal bestå av.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Her kan man lage sin egen hamburger, med ingrediens­ene man vil at verden skal bestå av.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Pelle Brage foran ingrediens­ene til verdensham­burgeren.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Pelle Brage foran ingrediens­ene til verdensham­burgeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway