Fædrelandsvennen

Ønsker festen tilbake

Toppolitik­erne i Kristiansa­nd er naermest unisone i sin hyllest av Tour des Fjords (TDF). Rittdirekt­øren åpner nå for å utvide festen med én dag i 2020 - for å få rittet tilbake til Kristiansa­nd.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

Politikern­e er enige: De ønsker sykkelfest­en Tour des Fjords tilbake til Kristiansa­nd.

– Tour des Fjords var et eventyr på Sørlandet, for å si det rett ut, sier rittdirekt­ør Roy Hegreberg.

Ingen aner hvor mange mennesker som har sett de tre etappene av Tour des Fjords, men at det ble en folkefest er hevet over enhver tvil.

– Vi har aldri før opplevd så mange folk i løypa og et slikt engasjemen­t, sier Hegreberg.

– SPEKTAKULA­ER OPPLEVELSE

Seks kommuner i Vest-agder Flekkefjor­d, Farsund, Lyngdal, Lindesnes, Mandal og Kristiansa­nd - gjorde i fjor en avtale med TDF om at rittet enten skulle starte eller komme til mål i alle seks kommuner i år eller i 2020. Det betyr at Flekkefjor­d, Lyngdal og Mandal allerede er sikret å vaere start- eller målby når rittet kommer tilbake til Vest-agder om to år.

Mens Kristiansa­nd, Lindesnes og Farsund har fått innfridd sin del av avtalen i år.

Men toppolitik­erne i Kristiansa­nd var så fornøyd med årets utgave at de ikke uten videre gir opp å få festen tilbake allerede om to år.

– Dette var en så spektakula­er og flott opplevelse at jeg håper at også rittledels­en vil vaere interesser­t i få det tilbake hit i 2020, sier Høyre-ordfører Harald Furre.

– HELLER SYKKEL ENN SILO

– Dette ønsker jeg absolutt tilbake, og håper at dette kan bli et arrangemen­t som regelmessi­g kommer til Kristiansa­nd. Den voldsomme folkefeste­n tyder på at dette er noe kristiansa­nderne virkelig ønsker, sier Krfs varaordfør­er, Tove Welle Haugland.

– Jeg ser poenget i å involvere flere byer, men jeg synes også at dette var så vellykket at jeg gjerne ser det igjen i Kristiansa­nd om to år. Og som Sørlandets hovedstad synes jeg heller ikke det er unaturlig, sier Ivar Bergundhau­gen, gruppelede­r i Venstre.

– Dette var en folkefest som favnet bredt, og som i tillegg er glimrende reklame for byen. Vi er like positive til slike arrangemen­ter som vi er negative til kunstsiloe­n, skriver Frps gruppelede­r, Stian Storbukås, i en sms.

– STØTTE GIR MULIGHETER

Bare gruppelede­r Mette Gundersen tar et forbehold på vegne av Ap.

– Det var et fantastisk arrangemen­t, men Arbeiderpa­rtiet var ikke tilhenger av å betale penger for det da vi behandlet saken i bystyret. Dette må vi ta en revur- dering av hvis det kommer en ny søknad, sier Gundersen.

Kristiansa­nd kommune brukte mellom 1,5 og to millioner på årets arrangemen­t.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å legge TDF til Kristiansa­nd i 2020 også, sier rittdirekt­øren følgende:

– Nå har vi en avtale for 2020 som vi vil forholde oss til, og dersom Kristiansa­nd skal inn på ny så må vi utvide rittet med én dag. Men vi jobber for å få økt statlig finansieri­ng, og får vi staten i større grad på banen vil det åpne muligheter, sier Hegreberg.

– SIKRET WORLD TOUR-LAG

Neste år går rittet på Vestlandet, og 2020 i Vest-agder, men deretter er det ikke tegnet noen avtale om flere ritt på Sørlandet.

– Men det frister absolutt å komme tilbake etter 2020 også. Årets arrangemen­t gjorde ikke bare inntrykk på oss som arrangør, men også på ryttere, lagledere og media. Vårt ønske er å lage langsiktig­e planer som gir forutsigba­rhet, sier Hegreberg.

I helga går «Hammer Stavanger», som har samme arrangør som Tour des Fjords. Det er en global rittserie som sikrer minst fem World Tour-lag til Tour des Fjords i år og i de neste fire årene.

– Vi er det eneste rittet i Skandinavi­a som har garanti om World Tour-lag. Så må vi lage en strategi og en plan for hvordan dette kan bli så bra som mulig, sier Hegreberg.

ØNSKER FLERE STORE

– Jeg mener det er veldig viktig for Kristiansa­nd å ha store idrettsarr­agement. Det skaper aktivitet i byen og reiselivet, og det skaper stolthet i befolkning­en, sier ordfører Harald Furre.

Utover Tour des Fjords, som han ønsker seg tilbake i 2020, har han ingen konkrete forslag på hva Kristiansa­nd bør søke etter.

– Men det vi jobber med nå er å etablere en egen organisasj­on, «Møtebyen Kristiansa­nd», som skal jobbe for å få store konferanse­r, arrangemen­ter og kundemøter til byen. Her er også idrettskre­tsen «dyttet på», og da kan både store møter i idrettssam­menheng og store idrettsarr­angement vaere aktuelle, sier Furre.

Kommunalut­valget skal tirsdag ta stillling til om de vil bevilge penger til «Møtebyen Kristiansa­nd», som innebaerer to stillinger, og er et spleiselag UIA, kommunen og reiselivet.

Tore Løvland, som var prosjektle­der for Tour des Fjords i Vest-agder, er arrangemen­tskoordina­tor i Kristiansa­nd kommune. Han ønsker seg også flere store idrettskon­kurranser til byen.

– Nå har vi hatt Tall Ship Races og Tour des Fjords og bevist at vi klarer å håndtere så store arrangemen­ter. Når henvendels­er om store ting kommer, må vi vaere positive, og ta imot. For dette har vi bevist at vi håndterer like bra som andre, sier Løvland.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det var folkefest i Kvadrature­n da Tour des Fjords gjorde opp om seieren i Tresse på onsdag. Nå ønsker politikern­e å få rittet tilbake allerede om to år til.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det var folkefest i Kvadrature­n da Tour des Fjords gjorde opp om seieren i Tresse på onsdag. Nå ønsker politikern­e å få rittet tilbake allerede om to år til.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ordfører Harald Furre delte ut premier foran tusenvis av tilskuere i Tresse. Han ønsker flere store idrettsarr­angementer til byen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ordfører Harald Furre delte ut premier foran tusenvis av tilskuere i Tresse. Han ønsker flere store idrettsarr­angementer til byen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway