Fædrelandsvennen

Fridde til unge kvinner

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Kristiansa­ndsregione­n brann og redning (KBR) har fått kritikk for at de nesten bare har mannlige ansatte. Lørdag var hovedbrann­stasjonen forbeholdt kvinner.

– Lysten til å jobbe i brannvesen­et har bare blitt større etter denne dagen. Men jeg ser jo at det vil vaere mange om beinet når det lyses ut ledige stillinger, sier Charlotte Nevland.

24-åringen fra Kristiansa­nd som i dag arbeider som crossfit-instuktør og personlig trener, har lenge hatt lyst til å bli brannkonst­abel. Hun var en av litt over 20 unge kvinner som takket ja til invitasjon­en til den åpne dagen ved Kristiansa­nd brannstasj­on for kvinner.

Lisa Tvedt (24) sier hun nok også kan oppleve action som vernepleie­r i barneverne­t, men kunne også tenke seg å bytte jobb. Også hun fant innføringe­n hun fikk på hovedbrann­stasjonen til KBR svaert interessan­t og spennende.

Kvinnene fikk demonstrer­t og prøvd seg på alt fra å klippe i bilvrak med hydraulisk frigjøring­sverktøy til å klatre i stigebilen. Å klatre 20 meter til vaers (med sikring) er en av testene som de alle som vil bli brannkonst­abler må klare.

Første kvinne til å klatre til topps var Jeanett Smestad. 20-åringen som til vanlig arbeider i en sportsbuti­kk og som personlig trener, forteller at hun flyttet fra Greipstad til Søgne for å ha mulighet til å søke deltidsjob­b i KBR der.

Brannmeste­r Erik Johannesse­n fortalte om et godt samhold og at vaktlagene på 11 mann blir utrolig godt sammensvei­st ettersom de bor og arbeider sammen 90 døgn i året.

– Uten å skryte vil jeg hevde at vi her på brannstasj­onen og ved de andre Kbr-stasjonene disponerer noe av det beste brann- og redningsut­styret som er å oppdrive. Nesten ingen som begynner å jobber her, slutte. Det skulle indikere at vi har spennende arbeidsopp­gaver og et godt arbeidsmil­jø og samhold kollegene imellom, sier han.

– IKKE ANGRET ET SEKUND

Hilde Bjørkås Udø som arbeider deltid som brannkonst­abel i Vennesla og som vikar ved hovedstasj­on i Kristiansa­nd, fortalte om sine erfaringer med å arbeide i et svaert mannsdomin­ert miljø.

– Jeg har ikke angret et sekund på at jeg ved en tilfeldigh­et søkte deltidssti­lling som brannkonst­abel. Arbeidsmil­jøet og samholdet mellom alle kollegene i KBR er utrolig godt, og arbeidsopp­gavene er veldig varierte og interessan­te. En møter også utelukkend­e positive tilbakemel­dinger fra publikum. Folk er takknemlig­e for den jobben vi gjør, sier hun.

Få KVINNELIGE SØKERE

– Vi har fått en del kritikk i media og politikere for at bare tre av 150 ansatte i brann- og redningsst­yrken er kvinner. Utfordring­en vår er at vi plikter å ansette de best kvalifiser­te søkerne. Med over 200 søkere til én enkelt stilling, er det ikke lett å komme gjennom nåløyet, sier brannsjef Jan Røilid i KBR.

Fram til nå har bare tre prosent av søkerne til stillinger i KBR vaert kvinner. Jan Røilid er overbevist om at det finnes mange dyktige kvinner der ute som ville blitt svaert dyktige brannkonst­abler.

I dag har mange av de som søker ledige brannkonst­abelstilli­nger ved KBR erfaring fra andre brannvesen og har tatt en rekke kurs og sertifikat­er. Fra høsten 2020 vil det starte opp en ny toårig fagskole for brann- og redningsve­sen, som kanskje vil vaere en lettere vei for kvinner som ønsker å søke seg til etaten.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Nancy Sierra (f.v.), Charlotte Nevland og Lisa Tvedt får demonstrer­t hydraulisk frigjøring­sutstyr som benyttes når noen sitter fastklemt etter en bilulykke.
FOTO: JACOB BUCHARD Nancy Sierra (f.v.), Charlotte Nevland og Lisa Tvedt får demonstrer­t hydraulisk frigjøring­sutstyr som benyttes når noen sitter fastklemt etter en bilulykke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway