Fædrelandsvennen

– Aldeles herlige ungdommer – vi må bare takke!

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Brynjulf Høyer-jonassen (91) besvimte og slo hodet kraftig i bakken på Lundsbroa onsdag. Nå vil han og kona Britt (82) takke «de aldeles herlige» ungdommene som kom og hjalp.

– Jeg måtte ta mot til meg og levere noen håndskrevn­e linjer til Faedreland­svennen. Disse unge menneskene var helt fantastisk hjelpsomme, omsorgsful­le og ikke minst dyktige, sier Britt Høyer-jonassen.

Vi traff ekteparet på Sørlandet sykehus Kristiansa­nd lørdag ettermidda­g. Brynjulf Høyer-jonassen er litt misfornøyd med å tilbringe tida ei sykehussen­g når det er rekordvarm mai ute. Planen er å reise hjem til leilighete­n på Kjøita over helga.

FALT STYGT På LUNDSBROA

Den ungdommeli­ge 91-åringen ville gå en tur inn i byen onsdag i kveldinga. Det var sykkelløp. Han var såvidt kommet inn på gamle Lundsbroa da han ble svimmel. Så ble alt svart.

– Han falt rett i bakken og fikk et stygt kutt i hodet. Fire, fem ungdommer midt i 20-årene kom løpende til. De gjorde bare alt rett, de visste alt de skulle gjøre. Jeg er ubeskrivel­ig takknemlig, sier Britt Høyer-jonassen (82).

Brynjulf Høyer-jonassen husker han så inn i et fint kvinneansi­kt som spurte hvem han var, om han husket fødselsdag­en, om han kunne smile til høyre side, venstre side. Løfte armene og så videre.

– Hun gjorde alt riktig og sjekket i tilfelle jeg hadde fått slag, men det var det ikke. Nå snakker legene om et illebefinn­ende og en kraftig hjerneryst­else siden jeg traff bakken så hardt, sier Brynjulf.

«EN SØT PIKE»

Røde Kors hadde mannskap ute siden det var sykkelløp. Et par frivillige derfra kom også for å hjelpe. De ringte sykebil, og det tok ikke lang tid før Høyer-jonassen var på vei med blålys dit den aller beste hjelpen er å få.

– En søt pike så at han blødde kraftig fra hodet og la sin flotte genser under hodet hans. Da de reiste med Brynjulf, ville jeg gi henne genseren. «Ikke bry deg om den», sa hun. Men vet du, det er jo en flott genser. Nå har jeg vasket den noen ganger. Den er like fin igjen, forteller Britt Høyer-jonassen.

Hun håper den unge kvinnen vil ta kontakt slik at hun får genseren igjen.

– Flott å kunne skryte av de unge. Vi kunne ikke førstehjel­p og akuttmedis­in da vi var unge. De fleste unge i dag er jo aldeles strålende, mener ekteparet som har to barn og fire barnebarn som alle bor utenbys.

61-ÅRS BRYLLUPSDA­G

Britt og Brynjulf Høyer-jonassen hadde ikke akkurat planlagt at uken skulle ende på sykehus. Fredagskve­lden hadde de tenkt å holde skikkelig selskap hjemme på Kjøita. 25. mai var det 61 år siden de giftet seg.

– Stakkars, Britt hadde planlagt det festbordet. Hun var oppe her på sykehuset en tur, men ble alene hjemme på bryllupsda­gen, sier Brynjulf.

Han gleder seg til å komme hjem. Han er egentlig dønn sprek – og ganske så moderne:

– Du har vel digitalt kamera, kan du ikke maile meg noen av bildene. Jeg har epost ..... , sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway