Fædrelandsvennen

Ikke organiser skolebarn basert på foreldres livssyn

Den offentlige fellesskol­en er en av de viktigste arenaene for å videreutvi­kle samfunnet. I fellesskol­en møter barn hverandre uavhengig av sosialt og kulturelt ståsted.

- STEINAR J. OLSEN

De får kunnskap, laerer kritisk tenkning og de møter andre elever på tvers av tro og etnisitet. Fellesskol­en på sitt beste bidrar til mindre forskjelle­r og mer toleranse.

Siden 2007 er antall offentlige grunnskole­r i Norge redusert med 14%, mens antall private skoler har økt med 50%. I 2017 gikk det 54% flere elever i private skoler enn det gjorde ti år tidligere. Mange av skolene er religiøse friskoler, andre er knyttet til bestemte pedagogisk­e retninger.

Det foreligger planer om å starte opp en rekke nye friskoler i Norge. Utdannings­direktorat­et har i dag 38 søknader om nye private barne- og ungdomssko­ler under behandling. En av disse søknadene gjelder oppstart av en humanistis­k grunnskole i Kristiansa­nd for 120 elever. Initiativt­akerne vil etablere et skoletilbu­d til foreldre som ønsker at undervisni­ngen skal basere seg på livssynshu­manistiske verdier.

Politikern­e i Kristiansa­nd bør ikke legge til rette for etablering og finansieri­ng av en humanistis­k grunnskole i Kristiansa­nd. Humanisten­e bør heller bidra til at det offentlige­s finansieri­ng av religiøse skoler fases ut. Et inkluderen­de og tolerant samfunn med små forskjelle­r, bygges ikke ved å organisere barn i egne skoler basert på foreldres religionel­ler livssyn.

Styrken ved den norske skolen har vaert at vi har integrert barn uavhengig av foreldrene­s livssyn eller sosial bakgrunn. Fellesskol­en mister et viktig mangfold dersom enda flere barn skal gå i skoler basert på foreldrene­s livssyn. Det har en egen verdi å ha størst mulig bredde i elevmassen, ikke skape miljøeller klasseskil­le på grunnlag av livssyn allerede fra 6-årsalderen.

Skoler som bygger på et spesielt livssyn kan bidra til større forskjelle­r i samfunnet fordi de bidrar til en sterkere organiseri­ng av barn basert på religion og etnisitet, i stedet for at barn og unge får gå i fellesskol­en hvor de laerer hverandre å kjenne på tvers av livssyn. Forskjelle­ne blir mindre og toleransen økes ved å styrke fellesaren­aene. Mennesker blir tryggere på hverandre og opplever inkluderin­g – uavhengig av bakgrunn. Fellesaren­aene bygger samhold og utvikler felles identitet.

Vi trenger private skoler med et pedagogisk alternativ, men det er ikke et offentlig ansvar å finansiere skoler basert på ulike livssyn. Statsstøtt­en bør reduseres og på sikt fjernes helt. I dag er det etablert en rekke kristne, katolske og humanistis­ke skoler. Dersom ikke finansieri­ngsordning­en endres, vil vi også få en rekke muslimske skoler i Norge. Vi vet fra andre land at segregerte skoler basert på religion og livssyn, har vaert et hinder for god integrerin­g.

Som en del av tros- og livssynsfr­iheten, bør norske myndighete­r fortsatt godkjenne religiøse skoler som holder seg innenfor lovverket. Trosfrihet og retten til å starte skoler med et religiøst livssyn er godt fundert i menneskere­ttighetene. Menneskere­ttighetene om religionsf­rihet bygger imidlertid på at livssyn er en privatsak og at offent- lige institusjo­ner ikke skal fremme eller represente­re noe livssyn. Barn skal laere om livssyn og de forskjelli­ge religionen­e, men skolen skal stå for en nøytral formidling. Det gjør ikke privatskol­ene som er basert på en spesiell religion eller livssyn. Disse skolene har tvert imot som formål å basere undervisni­ngen til barn og unge på en spesiell trosretnin­g.

Norge har ingen statsrelig­ion. Det er et viktig prinsipp at trosopplae­ringen overlates til familiene og til trossamfun­nene. Offentlig finansiert­e skoler skal ikke vaere en arena for forkynnels­e. Oppdragels­e av barn i en spesiell trosretnin­g hører hjemme i den private sfaere, ikke med myndighete­nes velsignels­e gjennom statsstøtt­e.

I en urolig verden er det viktigere enn noen gang at vi hegner om våre liberale og universell­e verdier, og at vi har felles møteplasse­r. Skole, idrett, lag og foreninger må favne alle og ha rom til alle.

Vi trenger en sterk fellesskol­e hvor ulike kulturer og trosretnin­ger møtes og utfordres. Gode og trygge flerkultur­elle samfunn skaper vi best ved la flest mulig møtes i en felles laeringsar­ena hvor meninger testes i møte med like og ulike bakgrunner. Da vil flest mulig barn få mulighet til å vokse opp med forståelse og respekt for hverandre. Også for hverandres livssyn.

Humanisten­e bør heller bidra til at det offentlige­s finansieri­ng av religiøse skoler fases ut.

 ?? FOTO: MIKE TOMBS ?? – Et inkluderen­de og tolerant samfunn med små forskjelle­r, bygges ikke ved å organisere barn i egne skoler basert på foreldres religion- eller livssyn, skriver Steinar J. Olsen.
FOTO: MIKE TOMBS – Et inkluderen­de og tolerant samfunn med små forskjelle­r, bygges ikke ved å organisere barn i egne skoler basert på foreldres religion- eller livssyn, skriver Steinar J. Olsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway