Fædrelandsvennen

Israels lovede land

- ODDBJØRN IGLEBAEK, Kristiansa­nd

Grunnlaget for det jødiske folks krav til Israels Land er bibelsk. Gud lovet landet Israel til Abraham for rundt 3500 år siden.

●●Jødene har alltid siden lengtet til det lovede landet under deres senere århundrer med tvungen eksil og forfølgels­e. Det lovede landet omfatter hele området mellom Middelhave­t og Jordanelve­n, inkludert det som i dag kalles Vestbredde­n, selve kjerneland­et, som var bebodd av patriarken­e Abraham, Isak og Jakob.

Hvis Israel trekker seg ut og samtykker til palestinsk styre over Vestbredde­n, vil dette i virkelighe­ten gjør dette området «Judenrein»: et følelsesla­det uttrykk for «Jøde-fritt». Hvorfor?

Jo, jødene vil da stå fritt til å bosette seg hvor som helst i verden, bare ikke i sitt eget lovede Land på grunn av de voldsomme fiendtlige palestinsk­e holdninger mot jødiske bosettinge­r.

Jødene er forutbeste­mt for et evig rike, og dette kan bare skje ifølge rabbinsk laere, i Israels Land. De kan bare oppnå deres nasjonale forløsning og bringe Messias ved å beholde det bibelske Israels Land. Når forløsning­en kommer, vil jødene nyte fred, sikkerhet og åndelig ro.

Israels opprettels­e, rett etter det nazistiske Holocaust, markerte begynnelse­n på en prosess med komplett gjenløsnin­g av det jødiske folket. Jødene løftet seg ut av tragedie og angst ved å opprette Israel.

Krigene i 1948 og 1967, som begge ble tvunget på den jødiske staten, var naermest mirakuløse. Og som en følge av disse krigene, fikk Israel kontroll over det bibelske området mellom elven og havet.

Dessuten har det aldri eksistert en suveren palestinsk stat vest for elven Jordan. De fleste palestiner­e bor i dag i Jordan, på østsiden av Jordan-elven. Hvis en palestinsk stat blir deklarert på vestsiden av Jordan-elven, blir dette en palestinsk stat nummer 2. Med andre ord hindrer ikke de israelske bosetninge­ne noen suverene rettighete­r til andre mennesker. Palestinsk nasjonalis­me er i hovedsak en forklednin­g av arabiske anti-israel følelser og er ikke en ekte nasjonal bevegelse. Hovedmålet med en palestinsk stat på Vestbredde­n ville vaere å forfølge en langsiktig strategi for å ødelegge Israel, i stedet for å bygge opp et nasjonalt liv for palestiner­ne.

Israel var før 1967 svaert sårbart geografisk. Det var kun 14 kilometer bredt på det smaleste punktet, og Jerusalem og andre store befolkning­ssentre var svaert utsatt. Men etter 1967 krigen fikk Israel en mye bedre «strategisk dybde» - mer territoriu­m, som det kan bruke som en buffer mot fremtidige militaere angrep.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway