Fædrelandsvennen

I dag kommer regnbygene, men det hjelper ikketrenge­nde bønder

Mai har vaert rekordvarm. Det har ført til tørre jorder og avlinger i fare. Noen snakker om tørkekrise.

- EVA MYKLEBUST

- Jeg håper det ikke er krise ennå, men for noen bønder oppleves det nok slik allerede, sier leder for Vest-agder Bondelag, Tor Erik Le- land til Faedreland­svennen. Rekordvarm­en i mai kombinert med lite nedbør har ført til store problemer for bøndene i landet. Jordene tørker ut og både jordbaer, frukt og grønnsaker står i fare.

– Det er katastrofe snart om det ikke kommer regn, noen av oss har vanningsan­nlegg som kan redde deler av avlingene, men regn må komme, sier leder i Norsk bonde- og småbrukarl­ag, Merete Furuberg til P4 Nyhetene.

– Beitet er delvis brunt, og den siste uka har gresset blitt svidd helt ned, sier bonde i Farsund, Henning Kolsnes til NRK.

Bondelagsl­eder Tor Erik Leland er foreløpig ikke kjent med at bønder i Agder har problemer med frukt- og grønnsaksa­vlingene sine.

– Jeg er ikke kjent med det, men det er naturlig nok en smertegren­se også der.

BYGER I DAG

Fra mandag av er det meldt byger i landsdelen, men det er ikke snakk om nok regn til at det redder tørkeramme­de bønder.

– Det har vaert veldig fint vaer i det siste. Lørdag var det 25,2 grader på Kjevik. Fra formiddage­n mandag, men saerlig på ettermidda­gen og kvelden, kan det komme noen regnbyger og torden. Når det blir mer overskyet, synker også temperatur­en til rundt 20 grader, opplyser meteorolog ved Stormgeo, Beathe Tveita.

Også tirsdag blir det byger og variert skydekke. Så kommer sola

og varmen tilbake.

– Det kan faktisk bli enda varmere enn de dagene vi har hatt til nå. Det blir masse sol og varmt, og liten mulighet for byger.

– Så skogbrannf­aren er ikke over?

– Nei. Lokalt der de treffer kan det hjelpe, men i det store og det hele oppretthol­des skogbrannf­aren ut i neste uke.

– Bygene hjelper kanskje ikke bøndene heller?

– Nei, det gjør nok ikke det. Det er ikke meldt lengre perioder med nedbør.

HJELPER LITE

Bondelaget­s Tor Erik Leland sier at bygene som kommer hjelper lite.

– Det er noen som virkelig går og venter på regnet nå. Noen har allerede begynt å slå fordi gresset visner. Vi kunne gjerne hatt et par dager med regn. Det hadde også gjort seg med tanke på skogbrannf­aren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway