Fædrelandsvennen

Bekymret over lange venteliste­r

Avslag på henvisning til psykiatris­k hjelp ved sykehuset kan føre til selvskadin­g, selvmordst­anker og at studenten stopper å studere.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Det har de ansatte ved SIA helse opplevd. Finansiert av Universite­tet i Agder har de knapt fire årsverkene på Studentski­pnaden i Agder (Sia)rundt 14.000 studenter som potensiell pasientgru­ppe.

De hjelper også studenter fra Fagskolen, Noroff, Ansgar og NLA Mediehøgsk­olen.

Faedreland­svennen har fortalt at 812 henviste pasienter ble avvist ved DPS Strømme på Sørlandet sykehus. Saerlig blant kvinner i alderen 18–23 år er det mange som får henvisning­en fra legen avvist.

LANGE VENTELISTE­R

– Det er vi som får mange av dem som avvises fra Dps-ene, sier Eli Stålesen, daglig leder.

Hun sier de også får lange venteliste­r, fordi det er lange venteliste­r i det offentlige.

67 prosent av dem som henvender seg til SIA Helse er jenter. Angst, depresjon, relasjonsp­roblematik­k, spiseforst­yrrelser og sorgproble­matikk er blant problemene studentene sliter med.

Pågangen har økt markant i løpet av de ti årene tilbudet har eksistert. Daglig har de fem samtaler hver med studenter som sliter. Flertallet er fra Sørlandet, men de har også studenter fra andre deler av landet.

Mange strever med livene sine. Med overgangen fra videregåen­de skole til universite­t, mange som flytter hjemmefra og bor for seg selv for første gang.

MINDRE SELVSTENDI­GE

– Det er ikke bare ungdommene som sliter med å vaere borte fra foreldrene. Foreldrene sliter med at barna flytter ut av redet, sier Stålesen som forteller om telefoner fra foreldre som lurer på om de for eksempel kan sjekke om studentene deres spiser sunt.

Hun mener å se at flere studenter er mindre selvstendi­ge enn før:

– Noen studenter kommer med litt for store puter under armene, sier hun.

Og alle de fire rundt bordet nikker gjenkjenne­nde når Helen Saga sier at det stadig oftere kommer henvendels­er om det studenter tror er psykiske problemer, som egentlig bare er de vanlige hverdagspr­oblemene de aller fleste strever med fra tid til annen.

– Vi bruker tid på å forsøke å normaliser­e at man ikke er på en lykketopp hele tiden. At livet går opp og ned, sier Stålesen.

IKKE HENVISNING

Alle har sykepleien som grunnutdan­ning med flere tilleggsut­danninger innen psykoterap­i og andre relevante fagretning­er, men ingen av dem er autorisert­e psykologer eller psykiatere.

Derfor har de ikke anledning til å henvise til fastlege eller sykehus. Det er et lavterskel­tilbud som ikke drives som et lavterskel­tilbud fordi mange henvendels­er er for komplekse.

– Vi har noen ordentlig tunge tilfeller. I noen tilfeller prøver vi å holde dem hos oss, fordi vi har spesialkun­nskaper om studentliv­et og utfordring­ene de møter, som kanskje ikke kommunehel­setjeneste­n eller sykehuset har, sier Trine Lise Buestad.

SIA Helse prøver å vente så lenge som mulig før de anbefaler studentene å søke hjelp på sykehuset. Når problemene blir for vanskelige, samarbeide­r de med flere fastleger, som kan henvise dem til sykehuset.

Stålesen kjenner litt på en frykt for at sykehuset avviser henvisning­er nettopp fordi det tilbudet

SIA Helse har, er så godt. – Hvorfor er det sånn for jenter?

– Jenter er både veldig opptatt av å lykkes med studiene, og av seg selv og kroppen sin. Vi ser at det nesten bare er jenter på psykologst­udiene, sier Stålesen.

De opplever også ekstremt mye ensomhet, ungdom som har vaert utsatt for mobbing og ungdom som har foreldre med ruspro- blemer.

– Og vi har også gjennom årene sett at terskelen for å kontakte oss blir lavere og lavere, heldigvis. Det er ikke fullt så tabubelagt å slite med livet, sier Stålesen. Hun tror ikke det blir mindre av disse problemene framover.

 ??  ?? I en serie vil Faedreland­svennen rette søkelyset på psykisk helse.
I en serie vil Faedreland­svennen rette søkelyset på psykisk helse.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Disse hjelper studenter med psykisk uhelse. Fra venstre Geir Lystad. Trine Lise Buestad,, Eli Stålesen og Helen Saga
FOTO: STEINAR VINDSLAND Disse hjelper studenter med psykisk uhelse. Fra venstre Geir Lystad. Trine Lise Buestad,, Eli Stålesen og Helen Saga

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway