Fædrelandsvennen

Gruvehisto­rien opp i dagen

- EVA MYKLEBUST

En gigantisk gangbro i jern tar deg nå fra Bomuldsfab­riken til de gamle gruvene i Arendal.

– For Arendal vil dette bety mye, sier Harald Sol

berg, direktør for Bomuldsfab­riken Kunsthall i Arendal.

Lørdag ble Kunstarena Torbjørnsb­u gruver formelt åpnet. Installasj­onen har blant mye annet en gigantisk gangbro av jern fra Bomuldsfab­riken til de gamle gruvene bak kunsthalle­n.

Som en del av prosjektet vil det også plasseres 10- 15 kunstverk på området. «Dyret» (1992) av Bård Breivik er allerede på plass, og til sommeren vil gatekunst-kunstneren Anders Gjennestad ferdigstil­le sitt arbeid.

– Vi har ikke på plass finansieri­ngen til alle kunstverke­ne ennå. Men håpet er at vi kan tilføre ett til to kunstverke­t i året, forteller Solberg.

STOR GRUVEDRIFT

Da Faedreland­svennen besøkte Bomuldsfab­riken dagen før åpningen, var det hektisk byggeaktiv­itet. En trapp i massiv, lokal eik skulle bygges ferdig. Den fører til det gamle dagbruddet «Den Hvide Orm».

– De som tør kan jo gå omtrent 20 meter inn i en tunnel i fjellet, forteller Solberg.

Kunstarena Torbjørnsb­ru gruver har vaert direktøren­s hjertebarn. For mange har glemt byens gruvehisto­rie. Arendal var en betydelig gruveby på 1500-tallet. Da leverte Arendalsfe­ltet to tredjedele­r av jernmalmen i Norge. Nå vil Solberg trekke historien opp fra glemselen.

– Jeg håper dette vil bidra til en ny identitet og stolthet for Arendal. Her har vi en kunstarena med både industrihi­storie og samtidskun­st. Samtidig er dette en hyllest til alle dem som jobbet og slet i gruvene, forteller han.

– KIKKE OVER ET STUP

Entreprenø­ren HAG As har stått for byggingen, mens arkitekt Jonas Major har stått for skissene. Arkitekten er svaert fornøyd med resultatet.

– Jeg ville at publikum skulle få en følelse av at de kikket over stupet og ned i gruvene. Både materialet og formen skulle oppleves som et naturlig tilskudd i landskapet. Gangbroa er laget av jern. Det er en kraftig konstruksj­on, men den kan stå og ruste i 100 år før en må gjøre noe saerlig vedlikehol­d. Selve konstruksj­onen følger retningen i landskapet, forteller Major.

Prosjektet hadde opprinneli­g en ramme på 8,8 millioner kroner, men prisen økte til 10 millioner kroner. Det gikk med litt mer jern enn først antatt, diverse utbedringe­r har blitt gjort og trappa i eik ble først lansert mot slutten av byggeperio­den.

I tillegg er det to utstilling­er relatert til gruvedrift­en. En tidslinje over historien vil stå permanent, mens det vil vaere en midlertidi­g samtidskun­stutstilli­ng som byttes ut hvert år. Nå står det klar en utstilling med kunstnere som jobber med metall.

Bomuldsfab­riken Kunsthall har rundt 10.000 besøkende i året. Siden man kun kan komme ut på gangbroa via Bomuldsfab­riken, håper Solberg at kunsthalle­n kan doble besøket om sommeren.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Slik ser den nye gangbroa av jern ut på Bomuldsfab­riken i Arendal. Direktør Harald Solberg håper at Kunstarena Torbjørnsb­u gruver vil føre til doblet besøk om sommeren.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Slik ser den nye gangbroa av jern ut på Bomuldsfab­riken i Arendal. Direktør Harald Solberg håper at Kunstarena Torbjørnsb­u gruver vil føre til doblet besøk om sommeren.
 ?? GUDMUNDSDO­TTIR FOTO: HEIDA ?? «Dyret» fra 1992 av Bård Breivik er montert på fjellvegge­n.
GUDMUNDSDO­TTIR FOTO: HEIDA «Dyret» fra 1992 av Bård Breivik er montert på fjellvegge­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway