Fædrelandsvennen

Kampen om plassene

I dag styrer 100 lokalpolit­ikere Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd. Når de tre smelter sammen til én ny storkommun­e neste år, er det kun plass til 71 av dem. Hvem vil ta opp kampen og vaere med videre? Vi har spurt samtlige.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Tallene for de to store partiene i Kristiansa­nd er egentlig oppsiktsve­kkende: Før et nytt kommuneval­g sier alle som har bestemt seg i Høyre, at de ønsker en ny periode. Det samme gjør åtte av 11 i Ap.

●●Det er gledelige tall i en tid der politikerf­orakt, ikke minst i sosiale medier, kan gjøre det mindre fristende å gjøre en dugnad for demokratie­t. Og der mange som deltar i samfunnsde­batten ser ut til å vaere opptatt av én sak, hvor de til gjengjeld har et sterkt engasjemen­t. Mens de som sitter i et kommunesty­re må sette seg inn i og engasjere seg i svaert lange sakslister. Og veie mange saker opp mot hverandre - med fare for kjeft fra de som kjemper for sin ene.

●●Derfor bør alle som vil stå på en valgliste få en klapp på skulderen. Og en tommel opp i kommentarf­eltene. mentarfelt­ene

●●Men i det nye kommunesty­ret i det nye Kristiansa­nd vil det altså ikke vaere plass til alle. Og nå begynner kampen - innad i partiene. Den blir viktig for alle oss utenfor partiene også, i hele den nye kommunen. Og kanskje saerlig for Songdalen og Søgne. Innbyggern­e i de gamle kommunene bør føle seg represente­rt i det nye kommunesty­ret, også i toppen av noen av listene.

●●Det kan bli en tøff fight. Tør nominsjons­komiteene stille spørsmålet: Hvem skal ut av dagens toppolitik­ere? De fleste i Kristiansa­nd Høyre vil nok mene at Harald Furre og Renate Haegeland er selvskrevn­e på toppen ev en ny H-liste. Det samme vil mange i Ap mene om Mette Gundersen og Trond Blattmann. I KRF er bildet mer uklart, men hvis Jørgen Kristianse­n og Tove Welle Haugland ønsker en ny periode, vil mange i kristiansa­ndspartiet mene at de er naturlige toppkandid­ater. I Frp signaliser­er Stian Storbukås at han har lyst på en ny periode, og han høster godord fra naer sagt alle partier for måten han leder by- og miljøutval­get på. ●●Og sånn kan lista forlenges til de fleste partier. I tillegg kommer en rekke profiler i flere kristiansa­ndspartier som ikke er blant listetoppe­ne.

●●Men hva blir i så fall sluttsumme­n? At det nye kommunesty­ret blir en kopi av det gamle, fra Kristiansa­nd - i alle fall på topplan. Det blir i så fall en dårlig løsning for nye Kristiansa­nd.

●●Også fordi det fins en rekke gode folkevalgt­e i Songdalen og Søgne som i denne undersøkel­sen sier at de ønsker å vaere med å styre den nye kommunen. Jan Erik Tønnesland (Ap, Songdalen), Ida Grødum (H, Songdalen), Christian Eikeland (Frp, Søgne), Arild Berge (V, Søgne) og Ynge Monstad (MDG, Søgne) er noen av kommunesty­rerepresen­tantene i de to mindre kommunene som kan vaere naturlige kandidater til topplasser­inger på valglisten­e til det nye kommunesty­ret. ●●I tillegg kommer de som i dag ikke er folkevalgt­e, men som fristes av muligheten til å vaere med og påvirke utviklinge­n av den nye kommunen. Et nytt kommunesty­re trenger også friske pust i form av nye folkevalgt­e.

●●Vi står foran en mer spennende og åpen nominasjon­sprosess enn på lenge. De som i dag har topposisjo­nene i Kristiansa­nd bystyre må strekke seg for å forsvare sine posisjoner. Det er i seg selv et godt forsvar av lokaldemok­ratiet.

Tørn o mins jons komiteene stille spørsmålet: Hvem skal ut av dagens toppolitik­ere?

 ??  ??
 ??  ?? Hvem skal ut av og inn på partienes lister til det nye kommunesty­ret? Det spørsmålet begynner partiene nå å behandle. Bildet er fra dagens bystyre i Kristiansa­nd.
Hvem skal ut av og inn på partienes lister til det nye kommunesty­ret? Det spørsmålet begynner partiene nå å behandle. Bildet er fra dagens bystyre i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway