Fædrelandsvennen

Partiveter­aner kjemper om plass i nytt bystyre

De har vaert i bystyret siden 1980- og 90-tallet, men har ikke tenkt å gi seg når det er valg i ny storkommun­e. Både Mette Gundersen (Ap), Stian Storbukås (Frp) og Vidar Kleppe (Dem) vil kjempe om de 71 plassene til det nye bystyret neste år.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg har sagt at jeg er villig til å stå på lista. Så får vi komme tilbake til plassering­er og alt det der senere, sier Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap i Kristiansa­nd.

Hun ble med i bystyret i Kristiansa­nd i 1999. Nå går hun for fire nye år når Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen slås sammen til en ny storkommun­e og nytt bystyre skal velges.

Blir hun valgt inn i det nye bystyret, går det mot 24 år i bystyret for Gundersen.

– Jeg har jo fortsatt langt igjen til Harald Sødal, sier hun og viser til Krfs politikerv­eteran som har vaert fast i bystyret siden 1971.

ELDRETREFF

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med samtlige som sitter i kommunesty­rene i Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen og spurt om de vil fortsette i lokalpolit­ikken etter kommuneval­get neste år.

Den viser at en rekke andre svaert erfarne politikere vurderer en ny periode i det nye bystyret. Blant dem er Harald Sødal (80), som møtte som vara i bystyret for første gang i 1968.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Og jeg venter med å gå ut med noe til jeg har svart nominasjon­skomiteen.

ENGASJEREN­DE

Også Frps Arild Birkenes fra Songdalen vurderer en ny periode. Han kom inn i fylkespoli­tikken i 1976, da som vara for Høyre. I Frp vil også Christian Eikeland (Søgne) og trolig også Stian Storbukås (Kristiansa­nd ) kjempe om plassene.

– Lokalpolit­ikk er svaert engasjeren­de og det inspirerer meg veldig å ha kontakt med innbyggern­e. Og denne gangen er det ekstremt viktig med en engasjert og tydelig politisk stemme fra Søgne, sier Eikeland.

Også Vidar Kleppe (Dem) er klar for en ny periode.

– Folk i Kristiansa­nd trenger en ombudsmann som meg, sier politikere­n som møtte i bystyret første gang i 1987.

KRISTIANSE­N NØLER

Det har lenge vaert klart at bare én av dagens tre ordførere blir med videre. Det er Harald Furre (H) fra Kristiansa­nd. Både Songdalens Johnny Greibeslan­d (Sp) og Søgnes Astrid Hilde (Ap) takker for seg.

– Det er ikke aktuelt å bli med videre. Dette ble en gjestevisi­tt, og nå skal jeg tilbake til jobben i Agder Energi, sier Hilde, som leder nominasjon­skomiteen i Arbeiderpa­rtiet.

Søgnes varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) er også ferdig i lokalpolit­ikken, mens Songdalens varaordfør­er Jan Erik Tønnesland (Ap) går for en ny periode.

– Jeg har vaert veldig offensiv og ment at vi må inn i en storkommun­e. Det forplikter at jeg har vaert så offensiv, sier Tønnesland.

Kristiansa­nds varaordfør­er, Jørgen Kristianse­n (KRF), har ennå ikke bestemt seg .

– Når det gjelder valget 2019, så skal jeg svare nominasjon­skomiteen først, sier Kristianse­n som akkurat nå har permisjon for å gå på bibelskole på Hawaii. Det vil bli en omfattende jobb for

nominasjon­skomiteene som nå skal lage en ny liste. Folk fra alle de gamle kommunene vil kjempe om plassene. I Arbeiderpa­rtiet i Kristiansa­nd er det kun fire av 14 som har sagt at de trekker seg. I Søgne er det derimot kun fire som vil vaere med videre.

GODE FOLK

– Vi skal sørge for en liste der alle kommunedel­ene er represente­rt. Ap er et av de største partiene, og vi har veldig mange gode folk, sier Astrid Hilde, leder av partiets nominasjon­skomité. – Blir det en vanskelig jobb? – Vi har mange gode folk å velge mellom, så det vil nok ikke bli noe problem.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Mette Gundersen og Trond Blattmann ble med i bystyret i 1999. Begge synes lokalpolit­ikken er så givende at vil gyve løs på en ny periode. Krfs Grete Kvelland Skaara (th) er mer usikker. Partienes arbeid med nye lister er nå i gang.
FOTO: KJETIL REITE Mette Gundersen og Trond Blattmann ble med i bystyret i 1999. Begge synes lokalpolit­ikken er så givende at vil gyve løs på en ny periode. Krfs Grete Kvelland Skaara (th) er mer usikker. Partienes arbeid med nye lister er nå i gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway