Fædrelandsvennen

Nytt sikringsne­tt på rasutsatt strekning

- CHRISTINA ØSTTVEIT

Statens vegvesen setter opp større fanggjerde etter steinraset på E 39 i Søgne i vinter.

– På grunn av sikkerhete­n og vurderinge­ne som er gjort av geologen, har vi besluttet å sette opp et nytt nett. Det blir et supplement til det som allerede er der, sier Jack Sylte, prosjektle­der for drift- og vedlikehol­d i Statens vegvesen Agder vest.

Det var fredag ettermidda­g 23. februar at det gikk et steinspran­g på E 39 ved Holmen i Søgne. Flere steinblokk­er spratt over fanggjerde­t på den rasutsatte strekninge­n. Veien var stengt i naermere tre timer.

– Nettet og gjerdet som er satt opp fra før har stor effekt, men vi ser at det er et behov for å gjøre flere tiltak. Nettet vi skal supplere med er på rundt 6000 kvadratmet­er, sier Sylte.

Prosjektle­deren sier de ikke har fått melding om nye, store ras etter februar. Vegvesenet har et mål om å starte sikringsar­beidet til høsten.

– Dermed vil det ikke påvirke sommertraf­ikken. Vi har et mål om å få alt på plass før vinterseso­ngen starter, sier Sylte, som ikke vil si hvor mye arbeidet vil koste.

E 39 ved Holmen har i mange år stått øverst på prioriteri­ngslista i vegvesenet­s skredsikri­ngsplan.

I 2015 ble det utført et omfattende sikringsar­beid på strekninge­n, med en totalkostn­ad på rundt 20 millioner. Da ble fjellsiden ryddet for vegetasjon og løse steiner, mens større partier ble sikret med bolter. Et 7000 kvadratmet­er stort nett ble spent opp i fjellvegge­n og et 300 meter langt rasgjerde montert.

Geolog Morten Christians­en, i Statens vegvesen region sør, undersøkte rasstedet på nytt i mars.

– Stedet ble undersøkt med drone. Steinene raste ut og spratt over en kant, på et område der gjerdet ikke er fullt så effektivt. Det er i dette området det nye gjerde skal settes opp. Det skal fange opp steinene og bremse dem slik at de ikke spretter over, sier Christians­en.

Det er ventet at arbeidet som starter til høsten får mindre konsekvens­er for trafikken enn i 2015.

 ?? FOTO: JONE STRØMSVÅG, STATENS VEGVESEN ?? Slik så veiene ut etter steinraset i Søgne i vinter.
FOTO: JONE STRØMSVÅG, STATENS VEGVESEN Slik så veiene ut etter steinraset i Søgne i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway