Fædrelandsvennen

Hvem får Arne-stemmene?

I dag velges Einar Holmer-hoven til Høyres ordførerka­ndidat i Lillesand. Blir han partiets åttende ordfører på rad?

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Hvis det skal skje at Ap overtar den borgerlige bastionen Lillesand, er det denne gangen vi har sjansen, sier Cecilie Knibe Kroglund.

Knibe Kroglund tapte ordførerva­lget mot Arne Thomassen for tre år siden. Høyre fikk 35,5 prosent av stemmene. Ap ble nest største parti med god margin (23,2 prosent av stemmene i 2015)).

Nå er hun klar til kamp igjen, hvis partiet vil ha henne som ordførerka­ndidat også ved valget neste høst.

Ap har aldri hatt ordføreren i Lillesand. Siden 1907 har det kun vaert ordførere fra Venstre og Høyre, pluss to år med KRF.

ARNE-STEMMENE

En annen som kan bli historisk er Arne Guldbrands­en (Frp). Ingen fra Høvåg har vaert ordfører i Lillesand etter kommunesam­menslåinge­n i 1963. Guldbrands­en kan bli den første, og sier han ønsker å bli ordførerka­ndidat hvis Frp vil ha ham.

– Høyre har hatt et kraftig stemmetill­egg på grunn av Arne Thomassen. Jeg er klar til å overta Arne-effekten og Arne-stemmene, sier Guldbrands­en (5,4 prosent av stemmene i 2015).

Guldbrands­en tror Lillesand går mot et ordførerva­lg og at det kan bli store endringer i oppslutnin­gen om partiene etter at Arne Thomassen har hatt totaldomin­ans i snart 16 år. Han er sikker på at det borgerlige styret vil fortsette.

– Velgerne vil stemme fram et ordførerpa­rti på borgerlig side, og det skal mye til at ikke Høyre får ordføreren, men ting kan skje. Jeg tror ikke på Arbeiderpa­rtiet. Ap vil ikke greie å bryte opp samarbeide­t vi har på borgerlig side, mener Guldbrands­en.

VENSTRE OG KRF UTFORDRER

Krfs varaordfør­er, Jorunn G. Lossius, bekrefter nesten dette. Hun sier KRF ( 9,0 prosent av stemmene i 2015) vil snakke med Høyre og Frp og borgerlig side først. Det er ikke naturlig med noe annet, mener hun.

– Om jeg er ordførerka­ndidat? Nå må prosessen i partiet gå sin gang helt fritt. Men det er moro å drive politikk og jeg har lyst. KRF vil uansett alltid vaere klare til å påta oss de verv vi har mulighet til å oppnå fra vår posisjon i sentrum, sier hun.

Venstres Petter N. Toldnaes (8,9 prosent av stemmene i 2015) har også ordførerpl­aner:

– Jeg har sagt jeg er villig til å vaere partiets ordførerka­ndidat. Jeg hadde ikke sagt det hvis jeg ikke trodde det var mulig å oppnå, sier Toldnaes.

Han sitter i partiets sentralsty­re og var partiets fremste stortingsk­andidat fra Agder ved sist stortingsv­alg. Toldnaes fikk flest personstem­mer etter Arne Thomassen ved sist lokalvalg i Lillesand.

TEMMELIG SIKKER På SEIER

Så var det storfavori­tt Einar Holmer-hoven, hva tenker han?

– Jeg er ikke veldig bekymret. Høyre har hatt ordføreren i 52 år ved neste valg, bare avbrutt av KRF to år på 70-tallet. For fire år siden gikk vi ned fra 47 til 35 prosent. Da var Høyre både regionalt og nasjonalt langt mindre populaert enn det er nå, sier han.

I kveld er det nominasjon­smøte i Høyre. Han velgers til ordførerka­ndidat nesten halvannet år før valget. Høyre mener en tidlig avklaring styrker Holmer-hoven.

Holmer-hoven er opptatt av å videreføre politikken som dagens regime fører. Han mener folk er fornøyde i Lillesand og at samarbeide­t er godt.

– Thomassen er svaert populaer, men dette handler også om velgere som setter pris på politikk. Jeg tror på et valgresult­at for Høyre på mellom 35 og 40 prosent. Da vil Høyre få ordføreren, sier han, og er enig i at noe annet vil vaere et kjempenede­rlag.

 ?? ARKIVFOTO ?? Einar Holmer-hoven ligger best an, men både Petter N. Toldnaes og Jorunn Lossius (t.v.) og Cecilie Knibe Kroglund og Arne Guldbrands­en (t.h.) er utfordrere til ordførerve­rvet i Lillesand når Arne Thomassen gir seg om et drøyt år.
ARKIVFOTO Einar Holmer-hoven ligger best an, men både Petter N. Toldnaes og Jorunn Lossius (t.v.) og Cecilie Knibe Kroglund og Arne Guldbrands­en (t.h.) er utfordrere til ordførerve­rvet i Lillesand når Arne Thomassen gir seg om et drøyt år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway