Fædrelandsvennen

Gikk 2,8 milliarder kr. i minus i 2017

NOV endte på minus 2,4 milliarder kroner i 2017, Mhwirth på 384 røde millioner.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

I løpet av helgen ble årsrapport­ene for 2017 fra både National Oilwell Varco Norway (NOV) og Mhwirth stemplet inn i Regnskapsr­egisteret i Brønnøysun­d.

Begge utgjør trist lesning. De gjenspeile­r et marked for offshore boreutstyr (begge) og offshore løfteutsty­r (NOV) som har vaert helt i ulage siden 2014, da oljeprisen begynte sitt svalestup.

Storebror NOV har kommer verst ut, på både omsetnings­svikt og underskudd som andel av omsetninge­n. Men også Mhwirth, lillebror og naermeste nabo på Dvergsnes, må vise fram leie tall på nytt. Om det er noen trøst at NOVS underskudd i fjor var mer enn seks ganger så stort som Mhwirths, er vel tvilsomt.

Faedreland­svennen har stilt samme spørsmål til de to toppsjefen­e, Frode Jensen hos NOV og Finn Amund Norbye hos Mhwirth: «Tør dere håpe på et bedre resultat i 2018?»

NOV

– Jeg hverken kan eller vil si noe om resultat i 2018, men vi er mer optimistis­ke igjen og ser flere muligheter for nye ordre, svarer Frode Jensen i NOV.

– Det ryktes at dere ansetter igjen?

– Vi ansetter noen få innen visse områder, saerlig det som har med programvar­e og kontrollsy­stemer å gjøre.

Så ønsker Jensen å legge til noe på eget initiativ.

– Alt tatt i betraktnin­g, synes jeg vi har kommet oss relativt godt gjennom denne voldsomme nedgangspe­rioden. Samtidig som bemanninge­n er kraftig redusert, har vi klart å utføre og levere de ordrene vi har hatt. Og selskapets balanse er fortsatt god, sier han.

MHWIRTH

– Det er mer optimisme i markedet, men riggmarked­et totalt sett er fortsatt preget av mange rigger i opplag og lav nybyggakti­vitet. Vi har imidlertid fått noen kontrakter det siste året som gir grunn til forventnin­g om et noe bedre resultat i 2018, skriver Mhwirths Finn Amund Norbye i en e-post.

Om eventuelle ansettelse­r skriver han:

– Som tidligere annonsert har Mhwirth fått to store nye prosjekter som skaper mer aktivitet i 2018, og som også vil medføre at selskapet nå er i en prosess med å ansette flere personer.

Det fremgår for øvrig av fjorårsrap­porten at Mhwirth har mottatt et momskrav på 200 millioner kroner fra sørkoreans­ke myndighete­r, uten at ledelsen har funnet grunn til å sette av penger til betaling.

La det ellers vaere nevnt at NOVS ordrereser­ve sank med 22 prosent fra 31.12.2016 til samme tidspunkt ett år senere. Dermed havnet den på 8,5 milliarder kroner. Hos Mhwirt steg den faktisk, til 1,5 milliarder kroner. Men utgangspun­ktet var beskjedne (alt er relativt) 800 millioner.

La det også vaere nevnt at både National Oilwell Varco Norway AS og Mhwirth AS er «mødre» i hvert sitt underkonse­rn innen de respektive, børsnotert­e eierkonser­nene NOV og Akastor. Men tallene i årsrapport­ene stammer kun fra de to Dvergsnes-selskapene isolert sett. De opplyser altså ikke om ståa i de respektive underkonse­rnene.

 ?? ARKIVFOTO: NATIONAL OILWELL VARCO ?? Vi illustrere­r denne artikkelen om verdens to ledende leverandør­er av offshore boreteknol­ogi med dette arkivbilde­t av boreskipet Stena Icemax. Som bransjekje­nnere vil observere, er boreutstyr­et gråmalt, og stammer følgelig fra NOV.
ARKIVFOTO: NATIONAL OILWELL VARCO Vi illustrere­r denne artikkelen om verdens to ledende leverandør­er av offshore boreteknol­ogi med dette arkivbilde­t av boreskipet Stena Icemax. Som bransjekje­nnere vil observere, er boreutstyr­et gråmalt, og stammer følgelig fra NOV.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway