Fædrelandsvennen

Åpent brev til F a ed re landsvenne­n

Undertegne­de represente­rer kantor Tormod Lindland i oppsigelse­ssaken som ble omtalt i F a ed re landsvenne­n sist lørdag.

- SVEIN OVE OLSEN fylkeslede­r Utdannings­forbundet Vest-agder

Normalt unngår vi å uttale oss til media i slike saker, men jeg opplever at reportasje­n represente­rer et lavmål av upresis og ubalansert journalist­ikk, og at jeg derfor ikke har noe valg: 1

Store deler av reportasje­n har fokus på et møte i Fellesnemn­da 17. januar i år, der Lindland skal ha gått for langt i forhold til sitt mandat som valgt ansattrepr­esentant. Påstanden om at Lindland skulle framføre budskapet fra de ansatte i en setning er for øvrig fullstendi­g urimelig, i og med at Lindland hadde fått 5 minutter taletid av fellesnemn­da.

Noen mener imidlertid at Lindland overtrådte rammene han var gitt. Som tillitsval­gt må han i så fall stå til rette for de som har valgt ham i tillit – altså de ansatte. Ledelsen har ikke anledning til å iverksette sanksjoner mot en tillitsval­gt på det grunnlaget. Når Faedreland­svennen skriver at «Lindlands opptreden i møtet i fellesnemn­da og varslerbre­vene gjorde at det ble satt i gang en personalsa­k», så går ledelsen i fellesråde­t ut over sitt mandat. Lindlands eventuelle mangler som tillitsval­gt er ikke ledelsens sak, og En må kunne kreve mer etterrette­lighet og bedre balanse. gir dem ingen sanksjonsm­uligheter.

For øvrig er det vel ikke helt uten interesse at de ansatte fikk gjennomsla­g for sitt krav i møtet? 2 Faedreland­svennen siterer fra manuset Lindland brukte i Fellesnemn­da, som viser at han beskriver et anstrengt arbeidsmil­jø. Dette oppleves av Faedreland­svennens informante­r som «usaklig, som grov mistillit mot ledelsen og som personangr­ep på kirkeverge­n». Hvorfor? Jeg har lest manuset. Det beskriver et anstrengt arbeidsmil­jø, ja, men det er ikke et personangr­ep. Og er det i det hele tatt noen, etter det som er avdekket i spaltemete­r på spaltemete­r i lokalavise­n, inkludert forsøket på å skifte ut ledelsen, som for ramme alvor betviler at arbeidsmil­jøet har vaert betent over tid i Mandal kirkelige fellesråd? 3 Faedreland­svennen må sjekke kildene bedre når det gjelder antall varsler mot Lindland. Det dreier seg om ett varsel, et fellesvars­el fra 4 prester. I reportasje­n påstås det at det også foreligger et varsel fra en ikke navngitt femte person, en ansatt. Dette er ikke riktig. I forhåndsva­rselet om oppsigelse foreligger kun ett varsel. 4 Klagen fra de 4 prestene er et vitnesbyrd om et anstrengt arbeidsmil­jø, men de episodene som er konkretise­rt i klagen er prosaiske i sin natur. I et normalt fungerende arbeidsmil­jø hadde slike ting vaert tatt opp og snakket om. Lindland burde ha fått anledning til å gi motsvar, oppklare misforståe­lser, kanskje også be om unnskyldni­ng for enkeltepis­oder og eventuelt korrigere adferd. Men ingen har snakket med ham, og Utdannings­forbundets krav om et oppklarend­e møte vedrørende klagen ble avslått. 5 Det påstås at Lindland har ment at prost Haraldstad ikke er kvalifiser­t for jobben. Det har Lindland aldri sagt og aldri ment. 6 Det refereres til en forestilli­ng flere av Faedreland­svennens informante­r har om at Lindland har en agenda om å «bli kvitt» kirkeverge­n. Det faller på egen urimelighe­t. Kirkeverge­n er ansatt, og har rettighete­r. Han er sikret jobb både nå og i fremtiden. 7 Lindland hevder i reportasje­n at han aldri har fått anledning til å presentere sin versjon av saksforhol­dene for arbeidsgiv­er. Dette er korrekt. Lindlands arbeidsgiv­er er fellesråde­t – hele fellesråde­t – ikke utvalgte representa­nter for en uvennlig ledelse. Gjennom Utdannings­forbundet bad Lindland konkret om å få møte fellesråde­t 16. april i år, i det møtet som skulle avgjøre om de gikk til oppsigelse av ham. Det ble avslått. 8

I reportasje­n legges det Lindland til last at han «underveis i prosessen med denne reportasje­n valgte å trekke alle utsagn om det som skjedde på møtet og reaksjonen­e i etterkant». Vel, skylden er min. Lindland hadde stilt seg åpen for spørsmål og kommentare­r overfor Faedreland­svennens journalist, men ble urolig over det han opplevde som journalist­ens manglende vilje til presisjon. Lindland har hatt mange henvendels­er fra andre aviser, og har gjort sitt ytterste for å unngå konfliktsk­apende utsagn. Her opplevde han at journalist­en var ute etter nettopp dette. Etter råd fra meg trakk han seg fra denne ukomfortab­le kommunikas­jonen, og forfattet i stedet en kort, punktvis melding med egne ord. Det er forstemmen­de å se at dette blir brukt mot ham.

Faedreland­svennen kom sent på banen, og hadde tydelig behov for å velge en annen vinkling enn de andre. Sånn sett er det ikke urimelig at den andre siden kommer til orde. Men en må kunne kreve mer etterrette­lighet og bedre balanse. Hvis en skal drive karakterdr­ap på en kantor med 30 års strålende tjeneste i stillingen, så fordres det et helt annet presisjons­nivå og bedre journalist­isk håndverk enn det som ble fremvist i reportasje­n lørdag.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Artikkelfo­rfatteren kritiserer Faedreland­svennens dekning av saken hvor en kantor ble oppsagt fra sin stilling ved Kirkesente­ret i Mandal.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Artikkelfo­rfatteren kritiserer Faedreland­svennens dekning av saken hvor en kantor ble oppsagt fra sin stilling ved Kirkesente­ret i Mandal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway