Fædrelandsvennen

Kasheikals overreaksj­on

Sterke ord og påstander forutsette­r solid argumentas­jon. Det maktet ikke Kasheikal i utfallet mot Vidar Udjus 22. ds.

- TORE HETLAND Kristiansa­nd

●●Ord som «grotesk» og «delegitime­re» er det ikke saklig dekning for. Derfor snubler han skikkelig.

Naivt skulle man tro at alle var interesser­t i at de uholdbare forholdene med alle sine ringvirkni­nger fikk en raskest mulig og ikke minst for de 2 involverte parter, levedyktig løsning. Ironisk nok er det tale om medmennesk­er som tilhører den semittiske folkegrupp­e. Dessverre er det vestmakten­e, historisk sett Frankrike og Storbritan­nia og nå USA som har spilt og spiller sitt spill ut fra økonomiske og militaere interesser. Nå påhviler det USA et blytungt ansvar. Ofrene er sivile og uskyldige israelere og palestiner­e. Begge parter, NB det vil også si Israel, har drevet og driver terrorvirk­somhet og har uhyggelig mye blod på hendene.

Israeleren Amos Oz har formulert det best i boken «Hvordan helbrede en fanatiker.» Han slår til begge sider, men formulerer stridens kjerne: Det er tale om et landområde der både israelere OG palestiner­e har full rett til å leve. Ingen av dem har noe annet sted! Balfour understrek­et det i talen i 1917: Ved siden av å gjøre Palestina til «et nasjonalt hjem for det jødiske folk», forsikret han samtidig at «intet skal gjøres som kan rokke ved de sivile og religiøse rettighete­ne til de eksisteren­de ikke-jødiske samfunnene i Palestina.» (Sitat fra Burumas bok «År null».)

I et kortvarig ord-treff med Kasheikal i Fvn i februar -17 benyttet han seg av den tuslete taktikken å tillegge meg meninger jeg ikke hadde gitt uttrykk for. Temaet var terrorisme. Han påsto også at det «blir direkte feil» (hans ord) av meg å hevde at Vesten hadde utøvet terror bl.a. overfor den muslimske verden. Debatt ble det ikke av slikt, men jeg ba han lese historie. Det har han nok ikke gjort, vel av frykt for å få ødelagt sitt ensidige verdensbil­de. Trøsten er at han derved sikkert uten å ville det, klarer å karakteris­ere sin egen politiske primitivit­et. I grell kontrast står Kåre Willochs ytring til Dagsavisen: «Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv.» – For meg en fortvilend­e riktig iakttakels­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway