Fædrelandsvennen

Israelsk voldsbruk i Gaza

Kan skarpe skudd mot demonstrer­ende palestiner­e forsvares?

- KJETIL TEDNES Mandal

●●Liv Strømme Høyland hevder, i et tilsvar på min kronikk 14. mai om demokratip­roblemene i Israel, at selv om Israel er en jødisk stat, ivaretas demokratie­t på en god måte.

Men Høyland imøtegår meg ikke på noen av de punktene jeg nevnte i kronikken, hvor jeg kom med eksempler på den jødiske statens diskrimine­ring av de ca 20 % av statsborge­rne i Israel, som ikke er jøder. I stedet bruker hun 2/3 av sitt innlegg til å kritisere Hamas og forsvare jødenes nedskyting av demonstrer­ende palestiner­e de siste ukene.

Hovedmålet med demonstras­jonene var å rette søkelyst mot palestiner­nes soleklare og folkeretts­lig velfundert­e rett til å vende tilbake til sin hjemstavn i Israel, hvorfra de med etnisk rensing ble fordrevet i 1948.

Fra protestene i Gaza startet 30. mars fram til 18. mai, har 87 palestiner­e blitt drept av den israelske haeren i sammenheng med demonstras­jonene, inkludert 12 barn. 29 andre, inkludert tre barn, ble drept under andre omstendigh­eter. Over 12 000 palestiner­e har blitt skadet, mer enn 3500 av dem med skarp ammunisjon.

I følge Høyland var den israelske voldsbruke­n lovlige handlinger for «å beskytte sine innbyggere».

Jeg kan ikke uttrykke min uenighet med dette bedre enn å sitere fra den uttalelsen FNS høykommiss­aer for menneskere­ttigheter kom med 18. mai. Han uttalte da om palestiner­nes demonstras­joner i relasjon til israelerne­s voldsbruk, så «… har disse handlingen­e ikke karakter av å utgjøre den overhengen­de trusselen for liv eller helse som kan rettferdig­gjøre en slik bruk av dødelig kraft.» … «Israel, som en okkupasjon­smakt, er ifølge folkerette­n pålagt å beskytte befolkning­en i Gaza og sørge for deres velbefinne­nde. Men befolkning­en er i hovedsak innburet i en giftig slum fra fødsel til død, fratatt sin verdighet og avhumanise­rt av israelske myndighete­r. Dette i så stor grad at disse myndighete­ne ikke engang erkjenner at disse menn og kvinner både har en rett og all grunn til å protestere.» (Min oversettel­se.)

Høykommiss­aeren mer enn antydet at israelerne har begått krigsforbr­ytelser i Gaza med sin uforholdsm­essige bruk av terrormeto­der.

Nylig er det blitt klart at «Den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten» har bedt «Den internasjo­nale straffedom­stolen» i Haag (ICC) om å etterforsk­e og reise tiltale mot de israelerne som var ansvarlige for den israelske haerens drepende voldsbruk de siste ukene. Det blir spennende å se hva det fører til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway