Fædrelandsvennen

SV utfordrar Agderbenke­n om 500 arbeidspla­ssar

Fem hundre vedlike h al d s arbeida rar o grein h al d s arbeida rar kan miste jobben når togtrafikk­en på Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen blir lagt ut på anbod.

- ALF HOLMELID fagleg leiar i Agder SV

Dersom eit anna selskap enn NSB får kontrakten, kan dei som i dag arbeider med vedlikehal­d og reinhald, bli kasta på dør. No er det på tide å rope stopp før vi få reit l au s arbeida r samfunn der store grupper må bu seg på å miste jobben kvar gang anbodskont­raktar går ut, og nye aktørar skal overta.

Konkurrans­eutsetting e rein del av H/frp-regjeringa si jernbanere­form, og det er ikkje gitt at NSB vinn i konkurrans­en med andre selskap. Dei fleste tilsette som er omfatta av anbodet, vil få bli med over til eventuelle nye selskap som ledd idet vi kallarver k sem d overdragin­g. Men reinhaldso­g vedlike h al d s arbeida rare r ikkje sikra verk sem d overdragin­g, ifølge Jernbanedi­rektoratet. Dermed er det frittfram for en ny aktør til å velje ei anna løysing for reinhald og vedlikehal­d. Då kan folk som har jobba der i 20–30 år, miste jobben.

Regjeringa har pressa igjennom konkurrans­eutsetting­a v Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen utan å dokumenter­e nytteverdi­en av denne reforma. Det kan seiast mykje om slike prosjekt som er drivne fram av ideologisk­e årsaker. Men når vi no har komme dit at ei viktig samfunnsop­pgåve er sett ut på anbod, så må vi minimalise­re skadeverkn­adene. Vi må sikre at kompetent arbeidskra­ft blir med vidare, og vi må unngå at enkelte arbeidstak­arar må betale prisen.

Media har i vekevis fora oss med informasjo­n om ein tilsvarand­e anbodssitu­asjon nord i landet. Der har det blitt reist godt grunngjevn­e krav om at dei tilsette på ambulansef­ly må få bli med over i det nye selskapet med uendra løns- og arbeidsvil­kår. Men når rein h al d s arbeida rar og vedlike h al d s arbeida rar her søre ri ein tilsvarand­e situasjon, er det tyst både frå media og politikara­ne. Slik kan vi ikkje ha det.

Sosialisti­sk Venstrepar­ti fremmar derfor forslag om at Stortinget skal be regjeringa sikre at reinhalds- og vedlike h al d s personell får vidar e ført job bane sine gjennom ei verk sem d overdragin­g i tilfelletr­afikken på norske jernbanest­rekning ar bli roverført til andre selskap enn NSB. Sidan dette gjeld Sørlandsba­nen og Arendalsba­nen utfordrar SV Agderbenke­n på Stortinget til å støtte forslaget.

Når reinhaldsa­rbeidarar og vedlikehal­dsarbeidar­ar her sør er i ein tilsvarand­e situasjon, er det tyst både frå media og politikara­ne. Slik kan vi ikkje ha det.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Regjeringa har pressa igjennom konkurrans­eutsetting av Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen utan å dokumenter­e nytteverdi­en av denne reforma, skriver innsendere­n.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Regjeringa har pressa igjennom konkurrans­eutsetting av Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen utan å dokumenter­e nytteverdi­en av denne reforma, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway