Fædrelandsvennen

Bok vi alle kan laere av

- ANETTE OS

Dette er ikke en bok av og for muslimer. Det bare virker sånn ved første øyekast. ●●Hun var 21 år dahun landet i Norge. Azra Gilani kom til landet som en av de første arbeidsinn­vandrerne fra Pakistan på 1970-tallet. Hun dro fra et fargerikt og moderne Pakistan med sine dufter og liv og moderne klaer og mat, til et naermest primitivt Norge, hvor butikkene stengte tidlig om ettermidda­gen, det ble vist svart-hvitt-tvsendinge­r og nordmenn var ikke spesielt opptatt av moter og trender. Her var det heller ingen spennende dufter på gatene, og stillheten var en «selsom opplevelse», skriver Azra. Hun kom hit fordi ektemannen Shah fikk jobb. Han er hyggelig, men de kjenner ikke hverandre, forteller hun.

Azra forteller hvordan hun laerer seg å kle seg etter vaeret. At syntetiske kjoler fra Pakistan ikke duger i norsk vintervaer, for eksempel, og hvilke reaksjoner hun får på dette fra sitt eget miljø. Hun beskriver også hvordan hun lar døtre delta i typiske norske aktivitete­r, og hvordan hun etterhvert kritiseres for å ha blitt «for norsk». Hun sliter så med ekteskapet, og støtes deretter ut fra det pakistansk­e miljøet.

Boka handler ikke bareom hvordan det var å leve som muslimsk mor på 1970-tallet. Azra forteller også om den store endringen som har kommet i vårt samfunn. Mens arbeidsinn­vandrere ble godt tatt imot av nordmenn på 70-tallet, hvor hun ble innlemmet i naboers liv, inkludert i middager og båtturer, mener hun at det ikke er slik lenger. Det er for mange flyktninge­r, og nordmenn har blitt kaldere, forteller hun. Og hun har nok dessverre et poeng.

Tittelen på boka er misvisende,mener jeg. Ved å ha en slik tittel, virker det som om boka handler om muslimske mødre, og at den er for muslimske mødre. Men slik er det ikke. Og det er også rart, i og med at Azra påpeker at det religiøse ikke er det viktigste for henne. En bedre tittel kunne heller vaert «En mors kamp»? For her er det nemlig mye alle foreldre kan kjenne seg igjen i.

Dette er ikke en stor litteraero­pplevelse. Men man laerer likevel noe av å lese den. Den gir et utenfra-blikk på oss nordmenn, og den beskriver hvordan det kan føles å komme hit. Den oppfordrer andre muslimske mødre til å følge hennes råd, blant annet å bli mer deltakende i det norske samfunnet, la barna gå i barnehage, jobbe og vaere selvstendi­ge.

DOKUMENTAR «En muslimsk mors kamp»

Forfattere: Azra og Maria Gilani Forlag: Vigmostad & Bjørke

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway