Fædrelandsvennen

Jenteliv i 2018

- EMIL OTTO SYVERTSEN

I denne boka skildrer Line Baugstø fra Kristiansa­nd sjuendekla­ssingers hverdag i vår tid på en enkel og engasjeren­de måte.

●●Enkelt, rett fram og tydelig forteller Line Baugstø en god og aktuell historie om en jentegjeng i syvende klasse. De er 12-13 år, noen har begynt å få pupper, andre er flate som ei brødfjøl. De er ikke fjortiser ennå, men forholdet til foreldre, saerlig mor, har begynt å krølle seg til. Klassen er av det flerkultur­elle slaget med navn som Yasmin, Ebba, Sarah og Amina, guttene heter Masood, Mads og Emil. Hun som forteller heter Malin og har en klok og forstandig mor som hun nesten synes er helt ok å ha til mor.

En dag kommer en ny jente til klassen. Leona kommer fra Nord-norge og Yasmin skal vaere hennes «fadder» de første dagene. Malin er nysgjerrig på den nye, og blir litt misunnelig på at det er Yasmin og ikke henne selv som får oppdraget. Leona er svaert tilbakehol­den, skjuler seg nesten, og er vanskelig å komme i kontakt med. Men Malin står på, og det oppstår et vart vennskap. Leona er ikke den «løven» Malin ønsket seg i klassen, ei jente som kan hamle opp, ei jente som er sterk og tåler alt.

Midt i boka avsløres, gjennom noe som vel må karakteris­eres som et overgrep fra jentene mot den ene, at Leona baerer på en stor hemmelighe­t. Hun har guttetiss. Derfor har hun flyttet fra Nord-norge, fordi det var viktig å bo naer Rikshospit­alet, hvor kjønnsskif­te-behandling­en utføres.

Jeg tror ikke jeg fratar noen lesegleden ved å røpe dette. Det er ikke det å vaere transkjønn­et som er hovedsaken her. Boka dreier seg om hvordan venninnene, klassekame­ratene, laererne og rektor, og ikke minst foreldrene til elevene, takler dette. Og det skal jeg ikke røpe.

Forholdet mellom Malin og Leona, og den sterke Amina, Malins oppgjør med seg selv, Malins fornuftige mor og hennes takling av situasjone­n, og ikke minst godgutten Emil og hans forhold til jentene , det er alt sammen nydelig fremstilt, realistisk og bevegende selv for en eldre mann som ikke har forlest seg på jentelitte­ratur.

UNGDOMSBOK «Vi skulle vaert løver»

Forfatter: Line Baugstø Forlag: Aschehoug

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway