Fædrelandsvennen

Arbeidende kvinner

Frps stortingsr­epresentan­t Jon Helgheim tar til orde for å kutte ut fedrekvote­r og andre «tåpelige påfunn» fordi det etter hans mening er biologiske forskjelle­r som gjør at kvinner vil jobbe mindre enn menn. Dette er påviselig feil.

- TROND BJERKÅS historiker, UIA

Historisk sett har ikke kvinner jobbet mindre enn menn. Kvinners arbeid har bare i mindre grad blitt registrert og verdsatt. Helgheims utsagn er uttrykk for en generell, konservati­v holdning om at sosiale fenomener og forskjelle­r egentlig er «biologiske» eller «naturlige». Jeg er historiker, ikke biolog, og skal ikke gå inn i noen diskusjon om biologiske kjønnsfors­kjeller. Men historisk kunnskap kan i dette tilfelle påvise, utover enhver tvil, at kjønnsfors­kjellene i dagens arbeidsliv ikke har med biologi å gjøre.

Hvis forskjelle­ne var biologisk betinget, ville det innebaere at arbeidsfor­delingen mellom kjønnene var relativt stabil til over tid og i ulike kulturer. Det er den ikke. Det som bestemmer forskjelle­ne er snarere sosialt skapte normer om hva som passer seg for kvinner og menn å gjøre og de politiske og juridiske ordningene som til enhver tid regulerer arbeidsliv­et. Ideen om at kvinner jobbet lite i gamledager bunner i en feilaktig forståelse om at 1950- og 60-tallet utgjorde en slags naturtilst­and i forholdene mellom kjønnene, som siden er blitt forrykket. I virkelighe­ten utgjør disse tiårene en 20 års unntakstil­stand i norsk arbeidsliv med en historisk sett rekordlav arbeidsdel­takelse blant kvinner.

Kvinner deltok i mye større grad i arbeidsliv­et i mellomkrig­stiden og på begynnelse­n av 1900-tallet enn i etterkrigs­tiden. I år 1900 var 35 % av norske kvinner yrkesaktiv­e, i 1950 kun 26 %. Dette har mange og komplekse historiske forklaring­er. Blant dem er at etterkrigs­tiden var en jevn, økonomisk oppgangsti­d med sterkt økende levestanda­rd og lønnsvekst. Én lønning kunne i større grad forsørge en hel familie. I tillegg sto idealet om den mannlige industriar­beideren sterkt. Det var med andre ord få eller ingen normative og politiske insentiver for kvinner til å gå ut i arbeid i husmorens gullalder.

Hvis vi går tilbake til det gamle bondesamfu­nnet, er det klart at kvinner jobbet vel så mye som menn. Gårdene var et arbeidsfel- lesskap, bonden var på åkeren mens kona regjerte i fjøset. Først med mekaniseri­ngen av fjøsarbeid­et etter 1945 ble fjøset mannens domene. Melkemaski­nen jagde kona ut av fjøset og inn på kjøkkenet. Så sent som i 1948 hadde kvinner like mange arbeidstim­er i jordbruket som menn. Deretter gikk det kraftig nedover til, som historiker­en Ola Svein Stugu har formulert det, «den rasjonalis­erte bonden satt aleine att på traktoren sin.» På slutten av 1960-tallet var kun en fjerdedel av arbeidstim­ene i jordbruket utført av kvinner.

Istore delerav landet var mennene på sjøen i lange perioder. Da hadde kona eneansvar for gårdsdrift­en. Kvinnenes arbeid ble likevel nedvurdert i forhold til mennenes. Bare i sjeldne tilfeller eide kvinner jord. Odelsloven sørget helt fram til 1970-tallet for at kvinnene ble eksproprie­rt. Kvinner hadde ikke samme arverett som menn. Ideologien på 1800-tallet argumenter­te for denne diskrimine­ringen med at kvinnen ikke var et selvstendi­g økonomisk subjekt, og var avhengig av å bli forsørget av mannen. I virkelighe­ten var det mannen og eiendommen hans som ble forsørget gjennom det usynliggjo­rte arbeidet til kvinnene, slik Kjartan Fløgstad og hans medforfatt­ere har påpekt i boka «Dovre faller». Kvinnene arbeidet slik at mennene kunne ta seg fri til å delta i politikk og samfunnsli­v.

Etter bunnivået i etterkrigs­tidens husmorsamf­unn, økte kvinners andel i arbeidsliv­et igjen sterkt på 1970-tallet. Saerlig økte andelen gifte kvinner med lønnet arbeid, fra kun 5 % i 1950 til over 20 % på begynnelse­n av 1970-tallet. Denne utviklinge­n sammenfall­er med en gryende likestilli­ngskamp som kjempet for kvinners økonomiske selvstendi­ghet og ga kvinner flere juridiske rettighete­r. Odelsloven ble endelig endret i 1974, selvbestem­t abort ble innført i 1978. Saerlig viktig var likestilli­ngsloven fra samme år, som lovhjemlet lik lønn for likt arbeid og forbud mot kjønnsbase­rt diskrimine­ring. Fra slutten av 1970-tallet begynte barnehaget­ilbudet å bli utvidet og 1970-tallet så også det store gjennombru­ddet for kvinner i politikken, først i kommunepol­itikken med «kvinnekupp­et» i 1971 og endelig på nasjonalt nivå med Gro Harlem Brundtland som vår første kvinnelige statsminis­ter.

Dette er en utvikling som Erna Solberg og Siv Jensen også har nytt godt av. Det er slike juridiske, politiske og normative endringer som avgjør forholdet mellom kjønnene i arbeidsliv­et, som på andre områder av samfunnsli­vet. Menneskeli­g biologi kan kun forklare det som ikke forandrer seg. Kjønnsrela­sjoner, arbeidsliv, familiestr­uktur er alle sosiale fenomener som må forstås historisk. Man kan gjerne ønske seg tilbake til 1950-tallet. Men begrunnels­en kan ikke vaere at kjønnsrela­sjonene da var «naturlige».

I virkelighe­ten var det mannen og eiendommen hans som ble forsørget gjennom det usynliggjo­rte arbeidet til kvinnene

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Historisk sett har ikke kvinner jobbet mindre enn menn. Kvinners arbeid har bare i mindre grad blitt registrert og verdsatt, skriver historiker Trond Bjerkås ved UIA.
FOTO: SCANPIX Historisk sett har ikke kvinner jobbet mindre enn menn. Kvinners arbeid har bare i mindre grad blitt registrert og verdsatt, skriver historiker Trond Bjerkås ved UIA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway