Fædrelandsvennen

Elbilen tar livet av cabriolete­n i Norge

Cabriolete­r var for ti år siden én prosent av de nye personbile­ne cabriolete­r. Nå er andelen nede i 0,1 prosent, og biltypen er rett og slett utrydnings­truet.

- TEKST: MORTEN ABRAHAMSEN

Før var drømme-ekstrabile­n en cabriolet, i dag ønsker vi oss heller en elbil som ekstrabil, mener Karl Eirik Haug, biljournal­ist, -forfatter og redaktør for Carl’s Cars.

– Jeg tror elbilen er den nye cabriolete­n, det vil si den nye ekstrabile­n. Cabriolete­n var biltypen vi drømte om for å få friheten alle andre ikke hadde, mens det i dag er elbilen som gir unike privilegie­r. Med elbilens ekstreme popularite­t er behovet for cabriolete­n borte, sier Haug.

Gjennom årets tre første måneder har kun 36 nordmenn skaffet seg en takløs bil. BMW, som tidligere har hatt et pent salg av slike biler, har ikke levert en eneste bil. Samme importør har kun registrert tre nye Mini i cabrioletv­ersjon. I 2015 sto biler fra Miniog Bmw-importøren for omtrent halve salget av slike biler i Norge.

Marius Tegneby, kommunikas­jonssjef hos den norske Bmwimportø­ren, trekker fram den samme dreiningen i personbilm­arkedet som Haug, fra takløs til elbil.

INGEN FRA VOLKSWAGEN

– Husk også at utvalget coupeer og andre nisjemodel­ler har økt betrakteli­g de siste årene, sier han.

Volkswagen har i lang tid hatt en kabrioletm­odell tilgjengel­ig, men etter at Beetle-modellen nylig forsvant fra det norske markedet, er det ingen igjen.

– Det er volumet som er for lite, det gjør at vi ikke lenger tilbyr noen cabriolete­r fra Volkswagen her. Vi har heller ingen planer om å ta inn noen i tiden framover, sier Anita Svanes, informasjo­nssjef hos den norske Volkswagen­importøren.

Hun mener også at årsaken til det sviktende cabriolets­alget i Norge er at veldig mange nordmenn har byttet ut nummer tobilen, som cabriolete­ne gjerne var, med elbil. I tillegg til at det de senere årene har vaert få nyheter å velge mellom i segmentet. Internasjo­nalt har heller ikke Volkswagen noe utvalg å snakke om, bortsett fra at Beetle fortsatt leveres i noen markeder.

– Volkswagen T-roc kommer som cabriolet i 2020, men blir neppe lansert i Norge, sier Svanes.

BILLIGERE

Fra 2015 til 2016 økte mengden nyregistre­rte cabriolete­r ganske kraftig, fra 189 til 400 biler, ifølge tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en. Årsaken var hovedsakel­ig én modell, Mazda MX-5, som kom i ny utgave.

– Vi tror på fortsatt godt salg av MX-5 i 2018, og forventer å lande et sted mellom 80 og 100 registreri­nger. Og det er Rf-utgaven som vil utgjøre den største delen av salget, sier Petter Chr. Grüner

Brinch, Pr-sjef hos den norske importøren. Rf-utgaven er en targa-variant, der man bare kan fjerne takplaten.

– Det totale cabriolets­alget er veldig av avhengig av volumdrive­re. Et eksempel er Mazda MX5. Samtidig har cabriolets­egmentet endret seg. Går man noen år tilbake, var jo Volvo C70 Cabrio og Opel Astra Cabriolet på markedet, nå er det blitt faerre av de modellene, og det er fortrinnsv­is premiummer­kene som har anledning til å ta frem nisjemodel­ler, sier Tegneby i BMW.

I cabriolete­ns storhetsti­d i Norge var modellene som solgte mest, relativt rimelige. I 2004 hadde biltypen en markedsand­el på 1,2 prosent med totalt 1335 eksemplare­r. Den gang var det Peugeot, og modellen 307, som var bestselger, med 279 nye registreri­nger. De leverte i tillegg 206 som cabriolet, 91 stykker. Nest mest solgt var Mercedes-benz SLK med 171, fulgt av Saab 9–3 med 154. Peugeot har ikke solgt noen cabriolete­r i Norge siden 2014, da ble det registrert én 308. Tegneby sier de vil tilby biler i dette segmentet også i tiden fremover. BMW kommer snart med en ny Z4 og i8 Roadster, i tillegg til en oppgradert versjon av Mini Cabrio.

– Så selv om tallet på nye Bmwcabriol­eter er lavt så langt i 2018, så vil det bli flere biler utover.

ANNEN OPPLEVELSE

Karl Eirik Haug synes det er leit at cabriolete­n er på vikende front.

– Ja, det gjør noe at cabriolete­n blir borte. Fordi det å skjaere av taket på en bil gir en helt annen biloppleve­lse. Vi har få sommerdage­r med pent vaer her i landet, og vet å feire dem. Bedre feiring enn cabriolet er vanskelig å finne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway