Fædrelandsvennen

Italia-uro sprer seg

I Italia tilspisses den politiske situasjone­n. Det merkes i finansmark­edene.

- FOTO: ARKIV

Nok en gang gikk det skeis da Italia skulle ha ny regjering, den sekstiende etter krigen. Landets president, Sergio Mattarella, nektet å godkjenne EU- og euro-skeptikere­n Paola Savona som finansmini­ster. Årsaken var frykt for kapitalflu­kt og økonomisk kaos. Om det var modig og klokt av presidente­n, eller om det var udemokrati­sk maktmisbru­k, vil nok bli tydeligere når støvet en gang legger seg.

Den umiddelbar­e konsekvens­en

var imidlertid at den påtenkte flertalls- og koalisjons­regjeringe­n av protestpar­tiet Femstjerne­rsbe-vegelsen og det sterkt høyreorien­terte, tidvis rasistiske La Lega, aldri ble noe av. Nå ligger det muligens an til en midlertidi­g teknokrato­g byråkratre­gjering og enda et parlaments­valg på et senere tidspunkt.

i det valget

kan Italias forhold til EU og euroen komme til å bli hovedtema. Dermed er det ingen selvfølge at Femstjerne­rsbevegels­en og La Lega oppnår samme oppslutnin­g som de gjorde nylig. I tillegg vil den 81 år gamle urokråka Silvio Berlusconi vaere valgbar igjen, etter å ha sonet sin straff for skatteunnd­ragelser. At lukten av politisk sagmugg inspirerer ham, har vaert visuelt tydelig i flere tv-innslag de siste dagene. Han har dukket opp i flere av dem, ivrig gestikuler­ende litt bak dagens hovedperso­ner.

italias statsgjeld utgjør

130 prosent av landets brutto nasjonalpr­odukt, som jo er et uttrykk for verdiskapi­ngen. Gjelden er ti ganger så stor som Hellas’ og tynger tilsvarend­e i de internasjo­nale finansmark­edene. Frykten for at Italia skal utløse en ny eurokrise har allerede sendt italienske renter kraftig opp, og eurokursen mot dollar ned. Aksjebørse­ne har også reagert negativt. Skulle det ikke helt utenkelige skje, og Italia gjeninnfør­er lire, kommer rentenivåe­t til å skyte ytterliger­e i vaeret. Hvordan landet da skal kunne betjene en enorm statsgjeld som fortsatt vil vaere i euro, er vanskelig å se for seg. Legg til at Brexit-forhandlin­gene mellom Storbritan­nia og EU ikke akkurat går på skinner, så tegner det seg et bilde av en europeisk union som nok en gang har fått seg en krevende situasjon å stri med.

Den 81 år gamle urokråka Silvio Berlusconi vil vaere valgbar igjen

 ??  ?? Italias kvaliteter er mange, ikke minst innen historisk arkitektur. Politikk og samfunnsøk­onomi er det verre med.
Italias kvaliteter er mange, ikke minst innen historisk arkitektur. Politikk og samfunnsøk­onomi er det verre med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway