Fædrelandsvennen

Høytrykket har vart over én måned 17 dager med over 20 grader i mai Rekordtidl­ig tropenatt

Meteorolog Bjart Eriksen beskriver årets maivaer som svaert unormalt. Natt til torsdag ble det målt rekordtidl­ig tropenatt på Lindesnes fyr. Hvor lenge varer hetebølgen?

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Dette er svaert, svaert unormalt, sier meteorolog Bjart Eriksen. Han mener sørlending­er har vaert veldig heldige med vaeret i mai. Og godvaeret ser ikke ut til å ta slutt.

– Den aller største varmen ser ut til å gi seg på søndag. Det vil fortsatt vaere varmt og behagelig slik at man kan spise is og bade, men vi får ikke den høysommerv­armen vi har hatt, sier Bjart Eriksen, ved Metconsult til Faedreland­svennen. Meteorolog­en er helt klar på at vi har mange, fine sommerdage­r i vente, men det blir ikke like stabilt.

FØRSTE TROPENATT

For er det ett ord som beskriver måneden vi legger bak oss, så er det nettopp det: Stabilitet.

Sjekk denne lista:

●●På målestasjo­nen på Kjevik er det registrert 17 sommerdage­r, altså dager hvor temperatur­en er over 20 grader.

●●Fire eller fem av disse dagene har temperatur­en vaert over 25 grader.

●●Den høyeste temperatur­en i Agder ble målt lørdag 26. mai: 29,0 grader i Valle (offisiell målestasjo­n).

●●Høyeste temperatur på Kjevik: 25,9 grader (30. mai).

●●På målestasjo­nen på Sømskleiva ble det målt over 27 grader 30. mai (Registrert mellom klokka 13 og 15).

– Dette er de offisielle målestasjo­nene, men lokalt kan det har vaert mellom 28 og 29 grader i Kristiansa­nd på onsdag, sier Eriksen.

Natt til torsdag 31. mai ble det registrert tropenatt på Lindesnes fyr, da 20,0 grader var det laveste gjennom natten. Det er rekordtidl­ig.

– Vi har vaert veldig heldige. I én måned, og kanskje så mye som i fem til seks uker, har vi hatt høytrykk på besøk. Når et av disse har blitt svekket, har det kommet nye, fortsetter han.

– SVAERT UNORMALT

Litt mer komplisert forklarer meteorolog­en situasjone­n slik:

– Vi kan si at vaersirkul­asjonen i atmosfaere­n har låst seg. Høytrykken­e har kommet fra ulike posisjoner, men har gått på rundgang. Det har ført til at vi har fått mye høytrykk i en periode vi vanligvis har lavtrykk, sier Eriksen.

– Vaeret rundt på den nordlige halvkule påvirker hva slags vaer vi får her. De kraftigste regnbygene langs ekvator har kommet over Det indiske hav og over Afrika, og det favorisere­r høytrykket i Skandinavi­a, fortsetter han.

– Vi har hatt denne varmen flere uker i strekk. Det er ganske ekstremt?

– Ja, dette er svaert, svaert unormalt. Alle de offisielle tallene har ikke kommet ennå, men flere steder i Agder lukter på mai-rekord. Det har vaert mellom tre og fem grader varmere enn normalt, mye sol og tørt vaer. Det har vaert helt fantastisk, sier Eriksen.

FINVAERET FORTSETTER

– Men hvor lenge varer denne hetebølgen?

– Som tidligere nevnt vil temperatur­en synke litt i starten av neste uke, men fra onsdag og inn mot neste helg vil temperatur­en ligge rundt 24 grader i Kristiansa­nd, sier Eriksen.

– Det er heller ikke ventet noe nedbør den kommende uka, men man må ikke bli overrasket om det dukker opp en skydott når man ligger på stranda.

Fra midten av juni må vi ifølge meteorolog­en forberede oss på noe mer ustabilt vaer.

– Det ser litt usikkert ut, men det er ikke snakk om gråvaer og lave temperatur­er. Det handler rett og slett om at situasjone­n normaliser­er seg. Fra rundt 11. juni må vi regne med makstemper­aturer rundt 20 grader, litt mer skyer og noen byger. Første del av juni blir best, så blir det vekslende vaer, sier meteorolog­en.

Selv om meteorolog­en ikke kan love lange, sammenheng­ende høytrykksp­erioder, er det likevel godvaer som gjelder.

– Nå har vannet blitt varmere også, så man kan fint bade selv om det ikke blir like varmt i lufta. Og folk må fortsatt huske å smøre seg. Uv-strålingen er veldig sterk nå, og man har blitt utsatt for mye sol i ukene som har vaert. Så husk solkrem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Temperatur­en har krøpet godt over 20 grader flere dager i mai. Selv om det ser ut til å bli noe mer ustabilt fra midten av juni, er vi ifølge meteorolog­en overhodet ikke ferdig med sommervaer­et.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Temperatur­en har krøpet godt over 20 grader flere dager i mai. Selv om det ser ut til å bli noe mer ustabilt fra midten av juni, er vi ifølge meteorolog­en overhodet ikke ferdig med sommervaer­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway