Fædrelandsvennen

Gard med stort overskudd – igjen

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Arendals finansfeno­men Gard fikk 1,6 milliarder kroner i overskudd i fjor. 650 mill. gikk tilbake til kundene.

– Vi må ha finansiell styrke til å møte uventede hendelser og holde ut gjennom vanskelige tider. Men bygger det seg opp mer kapital enn nødvendig, returnerer vi det overskyten­de til dere redere – våre kunder og eiere. Fjorårets gode resultat gjorde det mulig å gi tilbake over 650 millioner kroner.

Rolf Thore Roppestad, administre­rende direktør i sjøforsikr­ingsselska­pet Gard i Arendal, står foran en forsamling på snaue 200 mennesker og ønsker dem velkomne til «Gard Summer Seminar», det 30. i rekken for dette 111 år gamle finansfeno­menet.

IMPONEREND­E FINANSER

Godt resultat er nevnt. Her er et lite utvalg av tallene Roppestad presentere­r:

Brutto premieinnt­ekter i forrige regnskapså­r var 6,3 milliarder kroner, omregnet etter en dollarkurs på 8,17.

Overskudde­t etter skatt ble nesten 1,6 milliarder kroner. (Sparebanke­n Sør: 984 mill.)

Egenkapita­len ved regnskapså­rets

FAKTA Gard

I Arendal har Gard 275 ansatte, mange av dem med andre pass enn norsk. Over hele verden arbeider 480 mennesker for selskapet.

Skipene og installasj­onene Gard forsikrer, har hjemmehavn i 89 forskjelli­ge land.

Innen ansvarsfor­sikring har Gard en global markedsand­el på 17,5 prosent.

Innen skrog- og maskinfors­ikring er Gard blant de største aktørene i verden.

Gards mål er å ha en solvensmar­gin som ligger mellom 200 og 300 prosent. Blir den høyere enn 300 prosent, returneres penger til eierne/kundene i dette gjensidige forsikring­sselskap. Blir den lavere enn 200 prosent, må de muligens betale inn mer. (Det har ikke skjedd siden begynnelse­n av 90-tallet.)

utgang var 10,2 milliarder kroner, på nivå med Sparebanke­n Sør.

Faktisk har Gard hatt flotte resultater ti år på rad. Men 2009 var stygt, ikke minst fordi den store, finansiell­e investerin­gsporteføl­jen selskapet holder seg med for å ha midler til å betale for skader på skip, plattforme­r og annet som er forsikret, gikk aldeles skeis i finanskris­eåret.

GARDS GODE SIRKEL

Apropos resultater: Gard har klart det bransjemes­sige kunststykk­et å oppnå overskudd på skrog- og maskinfors­ikring for skip i ti år på rad – før tilordning av investerin­gsgevinste­r. Det er et saersyn.

– Det kan virke som en god sirkel: Gard tiltrekker seg gode redere med gode flåter. Lav skadeprose­nt gir moderat forsikring­spremie, som igjen tiltrekker seg gode redere ...?

– Nettopp! lyder det ivrig bekreftend­e fra både Roppestad og direktør Svein Buvik.

Begge understrek­er ellers at miljøaspek­tet har blitt langt viktigere de siste årene, ikke minst innen den ansvarsfor­sikringen (P&I) som er Gards historiske utgangspun­kt.

– FN har plukket ut Gard som én av 30 bedrifter fra hele verden som skal vaere med på å utarbeide konkrete planer for å nå baerekraft­målene. Og jeg kan love at de andre 29 ikke er smågutter, sier en tydelig stolt Rolf Thore Roppestad.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Rolf Thore Roppestad (naermest) er administre­rende direktør i Gard, Svein Buvik er direktør. Vaeret er bra, Gards finanser likeså.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Rolf Thore Roppestad (naermest) er administre­rende direktør i Gard, Svein Buvik er direktør. Vaeret er bra, Gards finanser likeså.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway