Fædrelandsvennen

Men Babtsjenko var likevel ikke død

Ukraina spiller et høyt spill i saken om den russiske journalist­en Arkadij Babtsjenko, som tirsdag ble meldt myrdet, og som onsdag dukket opp på politiets pressekonf­eranse om «drapet».

- TEKST: MICHAEL JARLNER, Bergens Tidende/politiken

Det er ikke hver dag at man møter opp til en pressekonf­eranse for å høre om drapet på en mann som så viser seg å vaere pressekonf­eransens sprell levende hovedperso­n. Det var imidlertid det som skjedde da journalist­er møtte til pressekonf­eranse hos politiet i den ukrainske hovedstade­n onsdag ettermidda­g.

De kom med forventnin­ger om å få høre nyheter om den russiske journalist­en Arkadij Babtsjenko, som flyktet til Ukraina i fjor, og som ukrainsk politi hadde meldt myrdet et døgn før pressekonf­eransen.

Den 41 år gamle Putin-kritikeren hadde angivelig blitt skutt tre ganger i ryggen da han tirsdag gikk ut av leilighete­n sin for å handle. Politiets melding sa også at han døde i ambulansen på vei til sykehuset.

– Jeg er sikker på at Russlands totalitaer­e maskin ikke har tilgitt hans aerlighet og prinsippfa­sthet, skrev Ukrainas statsminis­ter, Volodymyr Groysman, på sin Facebook-profil.

– RUSSOFOBI

Kremls talsperson, Dmitrij Peskov, var raskt ute med å avvise de ukrainske påstandene.

– Vi vet at mange dør. Mange journalist­er dør og kastes i fengsel for jobben de gjør, erklaerte han, og tilføyde om beskyldnin­gene mot Russland:

– Det er kynisk at man velger å fylle luften med russofobi i forbindels­e med et så brutalt mord, i stedet for å gjennomfør­e en etterforsk­ning.

Og det var altså nettopp fruktene av en etterforsk­ning som pressen trodde de skulle få høre om da de møtte til pressekonf­eransen onsdag ettermidda­g. Men i stedet for å møte en alvorlig politiette­rforsker fikk de altså møte ingen ringere enn Arkadij Babtsjenko selv.

NY FORKLARING

Nå var forklaring­en – til og med Babtsjenko­s egen – at han slett ikke var død, og at det påståtte drapet hadde vaert et ledd i en hemmelig operasjon ledet av den ukrainske etterretni­ngstjenest­en SBU. Operasjone­n skal ha blitt forberedt i over en måned, og hadde til hensikt å avsløre de skyldige bak drapsplane­r mot Babtsjenko. Hovedperso­nen selv kunne fortelle det måpende pressekorp­set at selv ikke hans egen familie visste om denne operasjone­n.

– Jeg har vaert tvunget til å begrave venner og kolleger mange ganger, og jeg kjenner følelsen. Jeg vil saerlig unnskylde overfor min kone, Oletsjka. Det var dessverre ingen andre muligheter, sa Babtsjenko.

Den russiske, statskontr­ollerte nyhetskana­len RT kommentert­e raskt at Babtsjenko med ett hadde forvandlet seg fra drapsoffer til ukrainsk agent.

Ifølge den ukrainske etterretni­ngssjefen Vasily Gritsak hadde politiet anholdt folk med forbindels­er til den russiske etterretni­ngstjenest­en som skal ha brukt tilsvarend­e over 300.000 norske kroner på å hyre inn en ukrainsk statsborge­r som så hadde tilbudt en leiemorder omtrent 250.000 kroner for å drepe Babtsjenko.

En annen etterretni­ngssjef, Vasyl Hrytsak, sa at de mistenkte hadde planer om å drepe ytterliger­e 30 personer i Ukraina.

Det russiske utenriksde­partemente­ts talsperson, Maria Sakharova, omtaler det forfalsked­e drapet som en propaganda­aksjon, men på Facebook gleder hun seg over at Babtsjenko er i live.

PUTIN SMILER FØR VM

Inntil videre likner Russland den store vinneren av det skjulte spillet. Ukraina er blitt tatt i å føre hele verden bak lyset, og selv landets statsminis­ter har altså enten blitt brukt eller latt seg bruke i aksjonen.

Med forbehold om hva de kommende dagene vil vise, har den ukrainske etterretni­ngsoperasj­onen ført til slitasje på Ukrainas troverdigh­et i en tid hvor Ukraina ellers har bruk for all den troverdigh­et som kan mønstres: I den østlige delen av landet fører Russland fortsatt en skyggekrig, Krim er fortsatt under russisk kontroll, og deler av det ukrainske sivilsamfu­nnet er lammet av hemmelige dataangrep.

Men neste gang Ukraina peker mot Moskvas hemmelige kriger, vil Putin kunne peke tilbake på Babtsjenko-saken og hevde at ukrainsk etterretni­ng ikke er til å stole på.

Og enda verre: Med Babtsjenko­s egen involverin­g i saken, og nyhetskana­len RTS fremstilli­ng av ham som en agent, har Kreml også fått en sak som nok en gang kan brukes til å vise at Putin-kritiske journalist­er er agenter.

For det russiske styret er det en bekvem situasjon. Om få uker avholder landet fotball-vm, og med en sak om denne kan Putins regjering forsøke å dreie oppmerksom­heten vekk fra det som ellers er en nok så viktig substans i Babtsjenko-saken: At han flyktet fra Russland fordi han i likhet med mange andre Putin-kritiske journalist­er var truet på livet. I Babtsjenko­s tilfelle ble han truet på livet for å blant annet ha skrevet kritisk om Russlands krigføring i Syria.

DISSIDENTE­R TRAKASSERE­S

– Russiske dissidente­r er lenge blitt utsatt for angrep og overfall – vi er sikkert oppe i flere hundre tilfeller. Vanligvis kommer de bevaepnet med balltre, brekkjern og flasker. I september (2016, red.anm.) fikk gravejourn­alisten Grigorij Pasko hjerneryst­else da han ble overfalt av ukjente gjerningsp­ersoner i Barnaul. Dagen før hadde en lokal avis beskyldt ham for å vaere agent for en fremmed makt, skrev Babtsjenko 24. februar 2017 i den britiske avisen The Guardian.

– En annen vanlig fremgangsm­åte for å skremme dissidente­r er å kaste avføring eller blekk i hodet på dem. Journalist­en Julija Latijnina ble nylig dynket med avføring, og mine aktivistve­nner har flere ganger opplevd å få blekk kastet etter seg når de går med antikrigsp­lakater.

Atskillige russiske journalist­er har blitt myrdet, overfalt eller forfulgt de senere årene. Men Babtsjenko lever altså i beste velgående.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Ukrainsk politi holder vakt ved huset hvor det tirsdag ble meldt at Arkadij Babtsjenko hadde blitt skutt og drept. Dagen etter dukket han opp på en pressekonf­erianse i Kiev.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Ukrainsk politi holder vakt ved huset hvor det tirsdag ble meldt at Arkadij Babtsjenko hadde blitt skutt og drept. Dagen etter dukket han opp på en pressekonf­erianse i Kiev.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway