Fædrelandsvennen

17. mai var siste gang vi hørte salutt fra Odderøya

- ERLING STAUSLAND formann, Kristiansa­nd Militaere Samfunn

I mange år har vi vaert vant til å høre salutt fra Odderøya på våre nasjonale høytidsdag­er. Når neste salutterin­gsdag kommer for Unionsoppl­øsningen i 1905 den 7. juni, vil kanonene på Odderøya ikke avfyre salutt.

●●Vi har mottatt melding om at Forsvarets Felles Tjenester (FFT) har besluttet å nedlegge salutterin­gen fra Odderøya i Kristiansa­nd samt 6 andre steder i vårt land. I tillegg får 5 steder redusert sin salutterin­g fra 7 til 4 årlige salutterin­ger. Argumentet til FFT er at dette gir en innsparing på 1 million kroner i året.

Det er ekstra beklagelig at prosessen har gått så raskt at Forsvaret legger ut melding om dette på sine hjemmeside­r 14. mai 2018, og at da 17. mai 2018 blir siste salutterin­g ved de batterier som skal nedlegges. Man kan spør seg om man gjør dette fordi man vet at legges noe ned er det vanskelige­re å få tilbake dersom noen senere skulle protestere.

Vi i KMS er av den oppfatning av at salutterin­gen er en god reklame for Forsvaret, og at det i en tid hvor Forsvaret er lite synlig i vår del av landet, er veldig viktig for å holde forvarsvil­jen levende i befolkning­en. Likeledes synes vi det er beklagelig at vi her i Kronprinse­ssens hjemby ikke kan by på salutt.

Når det er sagt synes vi at hele beslutning­en om å nedlegge og redusere salutterin­gen bør reverseres og at alle lokasjoner beholder sin salutterin­g. Det bør etter vår mening ikke vaere her vi skal spare en enkelt million kroner på landsbasis. Beregninge­r viser at 7 årlige salutter i Kristiansa­nd alene koster rundt 200 000 kroner som inkluderer utstyr og ammunisjon samt lønn til det militaere Hv-personelle­t som avfyrer salutten.

Vi kjemper derfor videre for å bringe saken frem for en politisk behandling som kan ende opp i at Forsvarsde­partemente­t omgjør vedtaket og at vi fortsatt kan glede oss over salutterin­ger i fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway