Fædrelandsvennen

Bånetjønn: Tjønna for frihet, kjaerlighe­t og uenighet!

- SVERRE LARSEN Kristiansa­nd

Bånetjønn er som en kjaerlighe­t på pinne i måten tjønna er på i utstreknin­g.

●●Designet kan ellers vaere et menneskebe­in. Ved Bånetjønn hersker stillheten og ettertanke­n, men her har man også vaert forelsket og vaert gjenstridi­g opp gjennom tidene.

Det er friheten som råder rundt Bånetjønn. Det er et fantastisk område for så mangt. Først og fremst er det et område for meditasjon, tanker, ro, ømhet og vemod. Livets tragiske slutt får sin mening her. Dernest kan man tenke og føle det man vil her. Man er ikke bundet til noe som helst mønster, men kan leve ut sitt egentlig jeg. Dessuten er det mange som benytter området til turgåing og løping. Det er ei flott løype rundt Bånetjønn, og man blir glad i stedet. Det gjør så godt å møte Bånetjønn med velvilje og et kjaerlig sinn!

Det fortelles i historien om Bånetjønn at det var strid en gang tilbake i tiden mellom et kjaerestep­ar som gikk langt tjønna. Stridens kjerne kulminerte med at mannen i forholdet kastet damen i det samme forholdet på vann! Det var ikke godt gjort! Men det viser at ved Bånetjønn kan man løse tvister og uenigheter, om de ikke løses så løser man dem med sinne eller ved å tenke senere.

Bånetjønn er Baneheias stjerne. Den ligger så lukket og fint til i terrenget. Man blir glad i terrenget rundt, og man får frie tanker og ønsker om å vaere god for seg selv og andre. Det har vaert massevis av studenter og turister her opp gjennom tidende, og også fastboende i Kristiansa­nd og tilreisend­e har hatt glede av tjønna. Friheten hersker her, kjaerlighe­ten hersker her, og så kan man leve ut sin indre ut i det ytre. Det gjelder å beherske seg og vaere vennlig.

Navnet Bånetjønn kan ha fire forklaring­er. Det ene er at denne tjønna eller dette vannet vesentlig var for de små, altså barna (bånna). Det andre er at det har med seksualite­t å gjøre, altså at det er godt å elske langs tjønna. Og det tredje er at bunnen i tjønna kan ses når man beveger seg rundt den. Den fjerde forklaring­en kan vaere at båne betyr kjøgemeste­r. Det er kjøgemeste­ren som tar hensyn til tidsbruk og oversikt over et område i et bryllup. Og i terrenget kan Bånetjønn vaere den tjønna der man skaffet seg innsikt, visdom og oversikt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway