Fædrelandsvennen

Norge trenger et eldreopprø­r

- BERIT SVENSEN

Først vil jeg klappe for en utmerket kronikk skrevet av Helge Sten Thorbjørns­en. I avisa mandag. Innlegget hans var; Når for få skal fø for mange.

●●I kronikken nevner han blant annet en «politisk sannhet» som handler om at Eldre vil vaere i hjemmene sine til englene henter dem. Han mistenker at politikern­e gjentar dette inntil det virker som fakta. Thorbjørns­en har ikke blitt spurt om hvor han vil tas vare på mot slutten av livet, jeg har ikke blitt spurt og det har heller ikke andre jeg kjenner. Selvsagt vil noen eldre velge egne hjem fremfor sykehjem, men jeg tror at når det røyner på, går mot slutten, så er det godt å ha varme hender rundt seg.

Eldreomsor­g dreier seg kun om penger. Det er billigere med maskiner i eldres hjem enn pleie på sykehjem. Ordet ensomhet nevnes aldri i forbindels­e med eldrebølge­n. Man trenger ikke mye empati for å skjønne at dagene blir svaert lange og tunge hvis man sitter i egen stue halve døgnet og føler på nettopp ensomhet. Roboten er programmer­t til å utføre og si det som passer helsevesen­et. Noe så kaldt.

«Sannheten» om at politikern­e mener at eldrebølge­n helst vil vaere i egne hjem er hensynsløs. Jeg lurer på om politikern­e ikke har fantasi/vilje nok til å se tragedien. Og jeg mener uten blygsel at våre politikere, ved behov, ganske sikkert får inn egne foreldre på sykehjem via en Vip-dør og uten ventetid.

Vi trenger flere sykehjemsp­lasser og mer personale. Eldre har i årevis bidradd via skattepeng­er til å bygge Norge til det landet Norge er i dag. At politikern­e vifter det vekk med noen floskler er forferdeli­g. Før hvert eneste valg så skal Eldreomsor­gen Skinne! Og vi går i fella og tror på det.

Vi har fått en eldreminis­ter. Så bra, men ifølge media så er hun opptatt av å besøke kafeer og kosestunde­r for de eldste. Tiltak som frivillige har tatt ansvar for og hurra for dem. Men aerlig talt, ut og jobb eldreminis­ter. Finn penger slik at vi eldrebølge­r kan gå en trygg alderdom i møte og vite at vi blir tatt vare på.

Eldre er blitt velferdssa­mfunnets største fiende, skriver Helge Sten Thorbjørns­en. Dessverre må jeg vaere enig i det. Jeg begynte med å skrive at Norge trenger et eldreopprø­r. Hvor er Pensjonist­partiet? Hvor er vi eldre? Ingen vil sloss for oss. Vi må gjøre det selv. Sukk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway