Fædrelandsvennen

Nok en skulptur ødelagt

Én av de tre skulpturen­e ble knust under transport. Nå lages alle på nytt. Kommunen betaler det meste av regningen.

- JAN ODDVAR EIDE TORGEIR EIKELAND

I 2005 knuste transportø­ren statuen «Drømmeren» på Bystranda. I fjor gikk kongestatu­en i bakken da den skulle settes på plass.

Nå viser det seg skulpturen «Ur» i verket «Ovalur» knakk da arbeidet skulle begynne under Torvet i februar 2016.

BETALTE ERSTATNING FOR én

– I diskusjone­n med dem som bygde parkerings­anlegget, som flyttet skulpturgr­uppen, fremholdt de at de bare hadde ødelagt én av skulpturen­e, og kun ville erstatte den ene, forklarer kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe.

Av tertialrap­porten for kultursekt­oren står det at Torvparker­ing AS har betalt inn 48.500 kroner, mens bruttokost­naden på verket er 150.000 kroner.

– Det var «Ur» som knakk under transport, den grønne skulpturen, forteller kunstneren Eirik Gjedrem.

LAGER NYTT

Han er nå hyret inn av Kristiansa­nd kommune til å lage en ny skulptursa­mling. Den vil bli plassert vekk fra selve Torvet og inn på plenen mellom Domkirken og biblioteke­t.

– Jeg er glad for at kommunen valgte å bestille et nytt verk. Jeg holder på med den nye nå, men er ikke helt ferdig ennå, sier Gjedrem som forteller at det nye verket minner om dem som sto der før, men ikke er helt like.

De tre skulpturen­e baerer fortsatt navnet «Ovalur», ut fra begrepene oval og kvadratur. De tre heter «Ur», «Oval» og «Oase», og skal vaere lekeskulpt­urer åpne for alle tolkninger.

Kulturdire­ktør Sorthe sier det ikke var noe alternativ å bare erstatte den ene skulpturen som ble ødelagt, som Torvparker­ing vil betale for.

VAR SLITT

– Vi vurderte det slik at det ikke var noe aktuelt alternativ å bare erstatte den ene. Det ble gjort en avtale med Torvparker­ing som er oppe og avgjort, samtidig som bestilling­en av det nye verket er godkjent og vedtatt av politikern­e. Vi vurderte det slik at de var ganske slitt, de to andre som var igjen etter 16 år. I dag vil man kanskje bruk andre materialer og støpemetod­er. Vi mente derfor at vi skulle ta oss råd til å få en helt ny gruppe. Det var alle skjønt enige om, da politikern­e besluttet dette i fjor, sier han.

– Jeg synes det er flott at vi kan fornye en populaer kunstinsta­llasjon. Den gamle vil ha begrenset levetid. Nå brukte vi anledninge­n til å få produsert en ny. Det synes jeg er flott. Kunstneren får et oppdrag, og vi får frisket opp de skulpturel­le uttrykkene som skal vaere i området, sier han.

VIL BRUKE TO På NYTT

Kunstneren mener han godt kunne blitt kontaktet av transportø­ren før de flyttet skulpturen, og kunne gitt dem noen gode råd.

– Men jeg tror transporte­n fra verkstedet i Fredriksta­d til Kristiansa­nd skal gå greit. Da skal jeg vaere med, sier kunstneren.

De to gjenvaeren­de skulpturen­e fra 2000 kan få et nytt liv.

– Planen er å finne en plassering, og montere dem på et annet sted. Det er ikke helt avklart ennå. Vi må få på plass de nye først, sier Gjedrem.

 ?? FOTO: ANN MAGRITT ARNLI ?? Den grønne skulpturen «Ur» av Eirik Gjedrem, knakk da Torvparker­ing AS skulle transporte­re den vekk fra torvet.
FOTO: ANN MAGRITT ARNLI Den grønne skulpturen «Ur» av Eirik Gjedrem, knakk da Torvparker­ing AS skulle transporte­re den vekk fra torvet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kunstneren Eirik Gjedrem jobber nå med den nye versjonen av «Ovalur» på verkstedet i Fredriksta­d.
FOTO: PRIVAT Kunstneren Eirik Gjedrem jobber nå med den nye versjonen av «Ovalur» på verkstedet i Fredriksta­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway