Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd–hovden i morgen. Det som gjelder er å hente rekorden tilbake til Sørlandet.

I fjor tapte de med fire små sekunder for Sandnes Ekspressen etter 212 kilometer til Hovden – og mistet samtidig løyperekor­den. Lørdag er det én ting som gjelder for Mivai Express Team.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det som gjelder er å hente rekorden tilbake til Sørlandet, fastslår lagleder Erik Tandberg – som ennå ikke har klart å forsone seg med at rogalendin­ger – av alle – skulle snyte sørlending­ene på deres egen hjemmebane i fjor.

Det var 27. mai i Kristiansa­nd-hovden, eller Color Line Tour som den 212 kilometer lange styrkeprøv­en offisielt heter, at den høydramati­ske avslutning­en inntraff, etter at laget hadde spådd tidenes kamp til Hovden i forkant. Året før innfridde de sin tre år gamle drøm, å kjøre under fem timer, og kunne dermed senke skuldrene litt – trodde de.

NYTT OG YNGRE BLOD

Men det de neppe så for seg at var at forholdene til Hovden skulle bli så gode at de likevel smadret sin egen rekord med fire minutter, til 4.51,09 – og i alle fall ikke at Sandnes Ekspressen skulle «toppe det hele» med å snike seg fattige fire sekunder foran.

– Det var helt grusomt. Det er ikke mer å si om det, sier en ellers svaert pratsom Tandberg.

I år får de ikke konkurrans­e fra Sandnes, uten at det har senket motivasjon­en hos 25 sultne gribber – som i år har fått nytt og yngre blod inn i rekkene. Blant annet Mats Lohne og Andreas Erland, som de siste årene har syklet for hvert sitt kontinenta­llag, henholdsvi­s Team Joker og Team Sparebanke­n Sør – sistnevnte senest i fjor.

TRENGER GODE FORHOLD

– I tillegg har vi ryttere fra elitelaget til både KCK og Grimstad Sykleklubb. Dette er åpenbart et sterkere lag enn i fjor, sier Tand- berg, som i år igjen har tenkt å gjøre sitt for å hjelpe laget til å innfri drømmen – men vel vitende om at han neppe blir blant de ti som må ha passert målstreken for at tiden til laget skal bli gjeldende.

– Alt etter at jeg har passert Mosby er bra, humrer laglederen.

I tillegg til å trene som helter, evaluere hvor de tapte tid i fjor og å hente inn forsterkni­nger, har de ennå et triks til på lager til hvordan de skal klare å holde en snitthasti­ghet på 43 km/t til Hovden.

– Det vi har gjort i år er å melde medvind og sol, gliser 41-åringen, og legger til:

– Husk at rekorden er satt i gunstige forhold med litt trekk bakfra. Samtidig har vi fått mer hestekreft­er i laget så selv med nøytral vind kan vi fortsatt klare det. Men med fire-fem sekundmete­r imot blir det «afterbike» på Rysstad, illustrere­r Tandberg.

VIL SETTE EN SYK REKORD

Andreas Erland, som senest i fjor syklet Tour des Fjords, men som siden har trappet ned fra 20 til drøyt fem ukentlig treningsti­mer, gleder seg til å prøve seg i den store sykkelklas­sikeren på Sørlandet.

– Det som er litt kult med dette, er at vi som var på kontinenta­llag syklet på et sykt høyt nivå uten at folk skjønte noe av det. De fleste her nede forbinder sykling med enten Kristiansa­nd-hovden eller med Tour de France, mens vi lå på et nivå midt imellom. Derfor hadde det vaert ekstra gøy, nå som jeg har lagt opp og er for mosjonist å regne, å likevel vaere med på å sette en syk rekord, sier Erland – som siden i fjor høst har blitt en dårligere syklist, men en desto bedre snekker.

PS! Du kan følge hvert sekund av rekordfors­øket oppover Setesdalen på fvn.no fra lørdag fra klokka 08.15.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Her er Mivai-gjengen som syklet til Hovden i fjor. Sigurd Austefjord (bak fra venstre), Andrius Zaleskis, Brede Høygilt, Torleif Kleppe, Bent Inge Bakke, Kjell Einar Gaustad, Tony Thorvik, Glenn Jensen. Midten fra venstre: Jon Lyshaug, Pål Bjørke,...
FOTO: JACOB BUCHARD Her er Mivai-gjengen som syklet til Hovden i fjor. Sigurd Austefjord (bak fra venstre), Andrius Zaleskis, Brede Høygilt, Torleif Kleppe, Bent Inge Bakke, Kjell Einar Gaustad, Tony Thorvik, Glenn Jensen. Midten fra venstre: Jon Lyshaug, Pål Bjørke,...
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Her har Mivai nettopp ankommet Hovden – fire sekunder for sent til å vinne lagkonkurr­ansen og å beholde løyperekor­den.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Her har Mivai nettopp ankommet Hovden – fire sekunder for sent til å vinne lagkonkurr­ansen og å beholde løyperekor­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway