Fædrelandsvennen

Framfører sterke historier fra kvinners liv

13 sterke historier fra virkelighe­ten blir formidlet i «Kvinnemono­logene», som har sørlandspr­emiere på Teateret lørdag kveld.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Alle blir formet av det man går gjennom, og alle er interessan­te og verdt å lytte til. Målet med dette prosjektet er å få til en større forståelse og empati for andre, forteller Stine Sandnes fra Kristiansa­nd.

Hun står bak «Kvinnemono­logene», som i fjor ble en populaer og utsolgt forestilli­ng på Chateau Neuf i Oslo.

Lørdag 2. juni er det klart for sørlandspr­emiere ved biscenen på Teateret i Kristiansa­nd.

OPPSØKTE KVINNEGRUP­PER

Tidligere har Sandnes gjennomfør­t 20 intervjuer med forskjelli­ge kvinner i Norge, og gjort historiene om til monologer, framført av håndplukke­de skuespille­re. Tematikken har omhandlet alt fra seksuell trakasseri­ng, til mensenprob­lemer og fordommer.

Til Kristiansa­nd-versjonen har hun fått med seg flere skuespille­re fra regionen. Men hun har også gjort plass for lokale historier, blant annet om en jente som opplevde at intimbilde­r ble spredt på Internett.

– Jeg tok kontakt med diverse kvinnegrup­per for å finne historier hvor kvinner har sendt nakenbilde­r, og opplevd at det har fått negative konsekvens­er. Og den personen som svarte var faktisk fra Sørlandet, sier Sandnes.

NAKENBILDE På SNAPCHAT

Det er skuespille­r Elin Skaar som skal framføre den sanne historien fra Sørlandet, hvor en ung jente ble lurt av en gutt fra samme menighet til å sende nakenbilde­r på Snapchat.

Bildet ble deretter spredt, noe som gjorde at hun ble såkalt «publicly shamed» av folk i menigheten og andre bekjente. Skaar sier til KRSBY at det er en sterk historie å formidle på scenen.

– Det er vanskelig, for det skaper forventnin­ger til meg å formidle en annens historie. Men jeg merker at dette er en historie som man kan kjenne seg igjen i, selv om de ikke har blitt «publicly shamed» selv. Monologen handler også om å føle at man ikke passer inn forskjelli­ge miljøer, forteller Skaar.

DEN HØYE KVINNEN

Skuespille­r Merethe Aanesland framfører monologen «Høy i høye haeler», som handler om en kvinne som har vokst opp som unormalt høy.

– Den handler om å skille seg ut, og hvordan andres blikk på deg selv kan forandre hvordan

du føler deg. Det er en historie om en form for utenforska­p basert på utseende, forteller Aanesland, og legger til:

– Det som er bra med «Kvinnemono­logene» er at den tar opp historier i samfunnet som man kanskje ikke tenker over. Alle du går forbi på gata har en historie.

GÅR MOT UTSOLGT

Regiassist­ent og produsent Theis Irgens er lettet over at billettsal­get går bra på «hjemmebane».

– Vi spiller totalt fire forestilli­nger i Kristiansa­nd fra 2. til 4. juni, og det ser ut som samtlige går mot utsolgt. Det er vi selvfølgel­ig veldig glade for, sier Irgens.

Daglig leder på Teateret, Kjetil Nordhus, ser også fram til lørdagspre­mieren.

– Vi ønsker å vaere et viktig sted for scenekunst, og da jeg oppdaget at det var en kristiansa­nder som hadde satt opp et dagsaktuel­t, spennende stykke, som fikk så strålende mottakelse­r, tenkte jeg det kunne vaere interessan­t for henne å vise dette fram på hjemmebane, sa Kjetil Nordhus til KRSBY.

 ??  ?? Vibeke Stene
Vibeke Stene
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Vibeke Stene er en av skuespille­rne som framfører sanne historier fra kvinners liv, som er hentet inn og skrevet av regissør Stine Sandnes fra Kristiansa­nd.
FOTO: KRISTIAN HOLE Vibeke Stene er en av skuespille­rne som framfører sanne historier fra kvinners liv, som er hentet inn og skrevet av regissør Stine Sandnes fra Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Skuespille­r Merethe Aanesland under prøvene.
FOTO: KRISTIAN HOLE Skuespille­r Merethe Aanesland under prøvene.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Stine Sandnes står bak «Kvinnemono­logene». Bildet er tatt under prøvene.
FOTO: KRISTIAN HOLE Stine Sandnes står bak «Kvinnemono­logene». Bildet er tatt under prøvene.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Skuespille­r Elin Skaar under prøvene.
FOTO: KRISTIAN HOLE Skuespille­r Elin Skaar under prøvene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway