Fædrelandsvennen

Israelsk voldsbruk i Gaza?

- LIV STRØMME HØYLAND Kristiansa­nd

Kjetil Tednes fra Mandal kom nylig med et tilsvar på mitt leserinnle­gg i lørdagsavi­sen. Her har jeg behov for å komme med noen kommentare­r.

●●For det første; Israel okkuperer ikke Gaza! De trakk seg tilbake fra Gaza allerede i 2005. Da ville heller ikke Egypt ha denne landstripe­n som de tidligere hadde overherred­ømme over før 1967. Gaza er et selvstendi­g palestinsk område, som nå styres av Hamas.

Men tilbake til mitt første argument at Israel kan vaere både en jødisk og en demokratis­k stat. Jeg sikter her til staten Israel, og ikke til den okkuperte Vestbredde­n. Men innenfor staten Israels grense har også arabere fulle borgerrett­er. Det er til og med så bra at mange av dem ikke kunne tenke seg å flytte palestinsk stat.

Du snakker om Israelsk voldsbruk i Gaza. Til det vil jeg svare at Israel ikke gikk inn i Gaza i 2018. Det som skjedde var at Israel forsvarte grensen mot Israel. En kan jo absolutt diskutere om det var riktig å skyte med skarpt. Men det var riktig at Hamas hadde oppildnet folk til å delta i demonstras­jonene. De har til og med innrømmet at 50 av de som ble drept var Hamas-medlemmer, mens de andre var vesentlig kvinner og barn. Israel beskylder dermed Hamas til å bruke kvinner og barn som levende skjold.

Når det gjelder 15. mai, truet demonstran­tene å bryte seg gjennom grensegjer­det. Og her har jo Israel en legitim rett til å forsvare land og folk. Vi vet jo alt for godt hva som skjedde da palestiner­e fra Vestbredde­n tok seg inn i Israel for å begå terrorhand­linger. Da ble både busser og restaurant­er blåst til himmels. Ja, til og med et jødisk påskemålti­d og en jødisk bryllupsfe­st ble angrepet, og mange ble regelrett massakrert. Heller ikke en kinokø ble spart.

Når det gjelder flyktninge­rs rett til tilbakeven­ding etter det som skjedde i 1948, var det araberne selv som oppmuntret folk til å flykte slik at de kunne komme tilbake når jødene var kastet på sjøen. Palestiner­ne var jo i -47 tilbudt en palestinsk stat, men de takket nei, og gikk heler til krig mot den unge jødisk staten sammen med 5 arabiske armeer. Men mot alle odds, vant den jødiske staten.

Det var mange jøder som ble utvist fra arabiske naboland, men de ble integrert i den unge, jødiske staten. Palestina-araberne ble derimot holdt i flyktningl­eirer både i Jordan (mens Jordan hadde overherred­ømme over Vestbredde­n frem til 1967), og i Libanon.

Mange ble nok forespeile­t å vende tilbake til sine hjem i Israel av palestiner­ne, men det var jo nettopp et jødisk hjemland som var opprettet, etter Fn-vedtaket i 1947. Derfor verken ville eller kunne denne jødiske staten motta et stort antall palestiner­e, verken da eller nå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway