Fædrelandsvennen

Bekymret for overkapasi­tet

Både straffetol­l og ny strømkabel til utlandet kan ramme Alcoa Lista, men det er noe annet som bekymrer presidente­n i Alcoa Aluminium mer.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Kineserne produserer mer enn de klarer å konsumere, og det skaper en global overkapasi­tet som utfordrer markedet, sier Timothy Reyes, president for Alcoa Aluminium.

Torsdag bestemte president Donald Trump seg for å legge ekstra tollavgift på europeisk aluminium. Samme dag startet legging av en ny utenlandsk­abel fra Norge til Tyskland.

8 MILLIARDER

– Vi trenger mye elektrisit­et til konkurrans­edyktige priser for å drive aluminiums­verk i Norge. Alle beslutning­stakere bør vite konsekvens­ene når man legger nye strømkable­r til utlandet, sier Timothy Reyes.

Amerikaner­en er president for Alcoa Aluminium og leder 8000 ansatte i 42 land. Aluminiums­divisjonen har 8 milliarder i dollar omsetning. Torsdag gjestet Reyes arrangemen­tet «Sørlandet i Oslo». Der fortalte han om hvordan det er å drive en del av et multinasjo­nalt selskap i Norge og Vest-agder.

Alcoa driver aluminiums­verk med 270 ansatte på Lista i Farsund kommune. Det er Lister-regionens største private bedrift og nest største arbeidspla­ss.

TEKNOLOGI

– Før sa man at det man trengte for å drive et aluminiums­verk var strøm, strøm, strøm og en havn. Strøm er fortsatt viktig, men vi trenger også kompetanse, samarbeid og tilgang til dyktige operatører. Vi har nå lansert en ny teknologi som vil la oss produsere aluminium uten Co2-utslipp. Det er et samarbeids­prosjekt som går mot kommersial­isering, sa Reyes.

Han roser norske myndighete­r for kraftgaran­tiordninge­n til Garantiins­tituttet for eksportkre­ditt (GIEK). Han trekker frem fordelen av norsk vannkraft, men sier også at muligheten­e til å satse på vindkraft er viktig. Alcoa har investert i norsk vind.

– Vi har inngått to kontrakter om å kjøpe all kapasitete­n fra to norske vindkraftp­rosjekter, sier Reyes.

BEKYMRET FOR KINA

Strømkable­r til utlandet er også en sak som diskuteres. Kablene åpner det norske kraftmarke­det mer mot Europa, noe som kan føre til økte priser i Norge.

Den internasjo­nale toppledere­n sier han ønsker et fritt marked, men mener Norge må veie utenlandsk­ablene opp mot de mulige konsekvens­ene for norske arbeidspla­sser.

Samme dag som Reyes var i Oslo ble det bestemt at USA skulle innføre ekstra avgifter for import fra europeiske aluminiums­produsente­r. Dette kan også virke inn på arbeidspla­ssene på Lista.

– Hva tariffene betyr kan jeg ikke si ennå. Til det er vedtaket for ferskt. Vi må sette oss grundigere inn i det, sier Reyes til Faedreland­svennen.

Så peker han på det han mener er den virkelige utfordring­en for bransjen.

– Det vi er bekymret for er kinesisk overkapasi­tet. De produserer mer enn de klarer å konsumere, og det skaper en global overkapasi­tet som utfordrer markedet, sier Reyes.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Timothy Reyes, president for Alcoa Aluminium.
FOTO: ROALD ANKERSEN Timothy Reyes, president for Alcoa Aluminium.
 ?? ARKIVFOTO ?? Alcoa Lista er er en hjørnestei­nsbedrift i Lister-regionen.
ARKIVFOTO Alcoa Lista er er en hjørnestei­nsbedrift i Lister-regionen.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Denne uken startet leggingen av ny strømkabel til Tyskland.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Denne uken startet leggingen av ny strømkabel til Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway