Fædrelandsvennen

Uenige om forvaring for drap

Ett norsk barn er så langt dømt til forvaring. Det er flere grunner til at den typen straff bør unngås, mener doktorgrad­sstipendia­t Marte Habberstad Moe.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

I dag starter rettssaken mot jenta (16) som er tiltalt for Sørlandsse­nter-drapet i fjor. Aktor vil neppe be om forvaring. Bistandsad­vokat til de etterlatte mener imidlertid det er grunnlag for å vurdere det.

– Barn kan som hovedregel ikke idømmes forvaring. Unntaket er hvis det foreligger «helt ekstraordi­naere omstendigh­eter». Med andre ord skal svaert mye til, sier Marte Habberstad Moe, stipendiat ved juridisk fakultet på Universite­tet i Bergen, på generelt grunnlag.

Denne uka vil den tiltalte 16-åringens motiv og forberedel­ser til knivstikki­ngen på Sørlandsse­nteret bli belyst i retten. Det samme vil hennes historikk, med psykiatris­k behandling, utageringe­r og trusler.

Jenta, som er under barneverne­ts omsorg, nekter straffskyl­d for drap og drapsforsø­k fordi hun hevder hun ikke hadde til hensikt å ta liv.

I dag mener de rettsoppne­vnte psykiatern­e at det er høy risiko for at jenta begår ny vold. Spørsmålet er om retten mener hun er så farlig at hun må idømmes straff uten tidsbegren­sing.

AKTOR: IKKE GRUNNLAG

Men aktor, statsadvok­at Jan Tallaksen, vil neppe legge ned påstand om forvaring.

– Riksadvoka­ten har ut fra de opplysning­er som foreligger i saken ved behandling, ikke funnet at det er tilstrekke­lig grunn til å ta forbehold om å idømme forvaring. Det forholder jeg meg til, sier Tallaksen til Faedreland­svennen.

– Jeg mener det definitivt er grunnlag for å vurdere forvaring, sier Åse Johnsen Drabløs, bistandsad­vokaten

FAKTA Forvaring

Opprettet i 2002. Det blir avsagt i snitt cirka 20 forvarings­dommer.

For å få forvaring må tiltalte finnes skyldig i å ha begått et alvorlig lovbrudd som har krenket andres liv, helse eller frihet. Det må foreligge gjentakels­esfare for tilsvarend­e alvorlig lovbrudd, og retten må finne at en fengselsst­raff ikke er tilstrekke­lig for å verne mot denne faren.

Det utmåles vanligvis en minstetid. Løslatelse forutsette­r at det ikke lenger er en naerliggen­de fare for at dømte vil begå en like alvorlig forbrytels­e.

Forvarings­dømte kan vurderes på nytt når forvarings­tiden utløper. Hvis domstolen mener det ergjentage­lsesfare, kan rammen forlenges med inntil fem år av gangen.

Det er ingen øvre grense for forvaring, slik at straffen kan vare livet ut. for de etterlatte til Marie Skuland (17).

Ved forvaring er det i de fleste tilfeller retten som avgjør prøveløsla­telse.

– Denne saken har klare likhetstre­kk med den ene saken i Norge der et barn er idømt forvaring, og for de etterlatte er det skremmende å se for seg at hun som tok livet til Marie, skal kunne løslates uten at det er en grundig risikovurd­ering av henne, sier bistandsad­vokaten.

DREPTE MILJØTERAP­EUT

I 2016 oppretthol­dt Høyesteret­t dommen mot jenta som var 15 år da hun drepte en miljøterap­eut i Asker.

Høyesteret­t viste til at drapet var overlagt, at det hadde vaert et antall alvorlige voldshandl­inger fra jentas side både før og etter drapet, og hun hadde en meget alvorlige psykiske tilstand og spesiell motivasjon for sin voldelige atferd.

Som aktor gikk Tallaksen heller ikke for forvarings­straff mot gutten (15) som drepte to mennesker på Wilds Minne skole i 2016. Tingretten var uenig, la vekt på planleggin­g og den brutale handlingen – og så bort fra de sakkyndige som mente risikoen for framtidig vold var lav.

– Det som skjedde i tingretten i saken om dobbeltdra­pet i Kristiansa­nd framstår etter mitt skjønn som noe uventet, saerlig med tanke på hvor snever adgangen til å idømme barn forvaring er, sier stipendiat Marte Habberstad Moe.

Lagmannsre­tten opphevet senere forvarings­dommen.

Uib-stipendiat Habberstad Mo mener det er flere grunner til at forvaring av barn bør unngås.

– For det første er det hensynet til FNS barnekonve­nsjon som stiller krav til at strafferet­tspleien tar hensyn til barns saerskilte behov. En forvarings­straff antas å vaere mer belastende enn fengselsst­raff, og vil derfor vaere spesielt inngripend­e overfor et barn, sier hun.

VANSKELIG å FORUTSE

– Dessuten er barn i en omfattende modningspr­osess som gjør det enda vanskelige­re å forutse gjentakels­esfare framover i tid. Barns sårbarhet og utvikling gjør at tidsubeste­mt straff ikke anses som en egnet straff, sier hun.

– Etterlatte – og allmennhet­en – kan oppleve det vanskelig å forstå hvorfor man ikke idømmer forvaring, selv når gjerningsp­ersonen er barn?

– Det synes jeg ikke er så underlig. De etterlatte, som er rammet av lovbruddet ved at en naer dem har blitt drept, har gjerne et sterkt ønske om at det ikke skal skje igjen. Forvaring kjennes derfor kanskje tryggere for dem enn en tidsbestem­t straff, sier Marte Habberstad Mo.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? En tilfeldig celle på ungdomsenh­eten til Bjørgvin fengsel der den tiltalte jenta sitter varetektsf­engslet.
FOTO: STEIN BJØRGE En tilfeldig celle på ungdomsenh­eten til Bjørgvin fengsel der den tiltalte jenta sitter varetektsf­engslet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway