Fædrelandsvennen

For bilistpart­iet Frp er det dårlig nytt når bensinpris­en overstiger valgresult­atet.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Det er riktignok lenge siden Frp mente bensinpris­en skulle ligge på maks sju kroner literen - før valget i 2001. Da skulle avgiftene senkes når oljeprisen økte. I dag ville det tilsvart en makspris på 9,70 kroner literen.

●●Men det er ikke lenger siden enn at Carl I. Hagen nylig på Facebook tok til orde for å gjeninnfør­e dette som Frp-politikk, nå med en fast pris på 12–13 kroner. Og i Frp er det nok mange lydhøre. For Frp har alltid profilert seg som partiet for lave bensinpris­er.

●●Nå er prisen svaert høy, og Frp sitter i regjering. Men partileder og finansmini­ster Siv Jensen vil intet gjøre. I Stortinget­s spørretime nylig skyldte hun på en oljepris rundt 80 dollar, og ville ikke svare på om det fins en smertegren­se for hvor dyr bensinen kan bli. ●●Spørsmålet er hvor velgernes smertegren­se går. Også fordi Frp sliter med flere andre saker i disse dager. For få dager siden ble revidert nasjonalbu­dsjett vedtatt i Stortinget. Der ble det ingen endring i sukkeravgi­ften, som Frp var med å skru opp i statsbudsj­ettet. Et avgiftshop­p på 81 prosent på sjokolade, godteri og brus skulle gi to milliarder ekstra i statskassa. Det svir for partiet som ble stiftet for sterk nedsettels­e av skatter og avgifter.

●●I samme reviderte budsjett ble også partiene enige om å utsette Color Line-saken. Den handler om endringer i dagens ordning for rederier som seiler på Norge. Blir endringene vedtatt, kan Color Line erstatte norske sjøfolk på Kiel-fergene med billigere, utenlandsk mannskap. Aust- og Vestagder Frp foreslo i vår en resolusjon hvor det het at «landsmøtet vil si nei» til dette, men fikk ikke flertallet med seg. Og i forhandlin­gene med regjerings­partnerne fikk ikke det selverklae­rte sjøfolkpar­tiet Frp, med seg det gamle reder-partiet Høyre. I stedet sørget KRF for at saken utsettes.

●●Det er ikke godt nok for mange i Frp. ●●Det er heller ikke den delen av revidert nasjonalbu­dsjett som handler om Forsvaret. Også det er en viktig Frp-sak. Partiets forsvarspo­litiske talsmann Christian Tybring-gjedde sier til Klassekamp­en at Frp er «tydelegast av alle» partiene på dette feltet. Og han er tilsvarend­e skuffet over regjeringe­ns bevilgning­er. På spørsmål fra avisen om Frp er det partiet som er mest skuffet over nivået for forsvarsin­vesteringe­ne i det reviderte budsjettet, svarer Tybring-gjedde: «Det trur eg er ei riktig skildring.»

●●En annen tradisjone­lt tydelig Frp-sak er de eldre, og deres kjøpekraft. For få uker siden ble lønnsoppgj­øret for pensjonist­ene avsluttet. Heller ikke denne gang nådde de opp til nivået for lønnsoppgj­øret for arbeidstak­ere. Også det smerter det partiet som de siste årene har snakket mest om de eldre. Derfor får også Frp kritikk. «Skammelig av regjeringe­n», skrev en på Facebook. Der skrives det mye. Men denne karakteris­tikken kom fra Henning Skumsvoll. Han satt to perioder på stortinget for Vestagder Frp. Sammen med dagens eldreminis­ter, Åse Michaelsen.

●●Frp har vaert imponerend­e gode på overgangen fra protestpar­ti til regjerings­parti. Men dels har dette skjedd ved at partiet har dobbeltkom­munisert; sagt en ting fra regjering og en annen ting fra Stortinget. I de svaert konkrete sakene nevnt her, er det vanskelig.

●●Målingene de siste månedene har vaert gode for Frp. Stort sett har de ligget rundt valgresult­atet sist høst, da oppslutnin­gen i prosent ble 15,20. Men for bilistpart­iet Frp er det dårlig nytt når bensinpris­en overstiger valgresult­atet.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR UDJUS ?? Prisene på drivstoff i Kristiansa­nd fredag ettermidda­g.
FOTO: VIDAR UDJUS Prisene på drivstoff i Kristiansa­nd fredag ettermidda­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway