Fædrelandsvennen

Frir til hjemmepubl­ikum

Halvannet år etter at han forlot Vålerenga tom for krefter, sier Kjetil Rekdal at han har laert mye siden den gang.

- KRISTIANSA­ND TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– I går var jeg faktisk i Kristiansu­nd og gjorde opptak med Bernt Hulsker.

Kjetil Rekdal gliser litt over at han nå skuer utover Sør Arena som nyansatt Start-trener. Det naermer seg 12 timer siden han visste at han kom til å bli Starttrene­r. Nå står han sammen med Faedreland­svennen i teknisk sone ved hjemmebenk­en. Hans sone fra nå av.

Det er 12 dager siden Start skjønte at det kunne bli noe med Rekdal, men partene møttes ikke før tidligere forrige uke. Alt av formalitet­er ble unnagjort fredag formiddag. Et halvt år etter at Mark Dempsey ble presentert og 20 år minus 23 dager siden «I» satte inn den avgjørende straffen mot Brasil - er han Starts nye hovedtrene­r.

– Må TREFFE

– Jeg kjente på det da jeg satt i bilen tidligere i uka at dette trigget meg. Sørlandet, Start og et langsiktig prosjekt. Det er mange oppsider. Men jeg skjønner at det blir beintøft. Jeg er jo ikke naiv. Vi har sju poeng på 12 kamper.

– Har det vaert skremmende i prosessen?

– Nei, men det gjør at du går inn i det med press på deg. Du må treffe med endringene, du må treffe med budskapet ganske raskt for å få en kjapp forbedring, sier Rekdal, som er med på et langsiktig prosjekt - kontrakt ut 2020 - men som helst ser at laget ikke må ned og spille 1. divisjon 2019.

Det er halvannet år siden tiden hans i Vålerenga var slutt. Etter fire år kjente Rekdal seg tom. Kort tid etter hadde han ifølge ham selv et tilbud fra utlandet han virkelig måtte tygge på, men som han ikke følte seg klar for.

HAR LAERT

– Jeg kjente på kroppen og hodet at jeg var så sliten etter Vålerenga-perioden. Nå har jeg fått ladet batteriene, og er klar igjen.

– Er det forskjell på den Kjetil Rekdal som forlot Vålerenga, til den som står her i dag?

– Det er det, helt klart. Du får mer livserfari­ng, du reflektere­r over det som har vaert der. Med erfaring så skal du øke sjansene for å gjøre flere riktige ting. Jeg har kanskje blitt mer rolig, og mer trygg på ting jeg var usikker på før. Men fotball er uforutsigb­art. Du er avhengig av så mange faktorer, sier Rekdal.

Han får store øyne når han ser utover stadion. Han kaller det Norges fineste stadion, og ser fram mot at det en dag kanskje kan vaere et menneske på hvert sete her. Veien fram dit er lang akkurat nå.

– MER AKTIV ROLLE På FELTET

Kjetil Rekdal har aldri vaert kjent for å vaere en trenertype som skal kontrollst­yre alt på feltet, selv om han som regel alltid har vaert til stede. Det kan endre seg nå.

– Den siste tiden i Vålerenga hadde jeg altfor mye med andre ting å gjøre. Jeg har planer om å ta en mer aktiv rolle nå enn jeg hadde den siste tiden i Vålerenga, definitivt. Her er det mange unge spillere som trenger noen små, gode tips hele veien. Når du taper mange kamper så skjer det noe med deg. Da må du prøve å få ut det lille ekstra som gjør at du ikke taper, sier Rekdal.

Om litt over en måned åpner overgangsv­induet. Han sier han ikke har spilt inn navn han ønsker.

– Start har vel sagt selv at de trenger noe mer erfaring inn her. Men jeg skal bruke disse ukene til å gi alle en sjanse på en skikkelig måte. I alle fotballklu­bber vil det vaere inn og ut. At det kan skje noe her, det skal vi ikke utelukke, men spørsmålet er hva.

– Start har masse ungt, og skal de bli bedre så må man spille. Vi må finne den balansen, så det blir mer skjørt, sier Rekdal.

Han har ingen planer per nå om å endre noe i støtteappa­ratet. Det betyr at Mick Priest og Joey Hardarson blir vaerende.

HAR ET LAG I HODET

Men han har allerede dannet seg et bilde av hvordan hans Start-lag vil se ut.

– Ja, det kan du godt si. Men jeg vil se at det fungerer på feltet. Men hvordan Start skal spille fremover har jeg i hodet.

Han vil ikke røpe formasjon – ennå.

– Jeg vil høre med de som har vaert i Start. Vi skal bruke treningsuk­a godt. Spesielt på det defensive, når man har sluppet inn 27 mål. Samtidig har man bare scoret ni, så man må kanskje jobbe med begge deler, sier Rekdal, med en liten latter som på en måte beskriver jobben han har foran seg.

Der han står i kveldssola er det ikke annet enn den ganske irriterend­e knotten som kan minne om at denne arenaen huser et fotballag som sliter i motgang. Snart 20 år etter at han satte inn den straffen. Ti år siden han tok Aalesund til sikker plass, og nå etter halvannet år på den andre siden som fotballeks­pert, er Kjetil Rekdal tilbake der han trives aller best.

På vei inn på Sør Arena forteller han hva han ønsker seg aller mest:

– Jeg har veldig lyst til at det skal komme mye folk her mot Godset. Det blir utgangspun­ktet her: Få opp interessen, og få et hjemmepubl­ikum i ryggen, for det vil vi garantert trenge. Vinner vi mot Godset kan mye se annerledes ut, sier Rekdal.

 ??  ?? Kjetil Rekdal, ny Start-trener
Kjetil Rekdal, ny Start-trener
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjetil Rekdal som Vålerenga-trener.
FOTO: NTB SCANPIX Kjetil Rekdal som Vålerenga-trener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway