Fædrelandsvennen

Nytt regelverk for sykling

Det er uholdbart at det ikke fins et mer oppdatert og tydelig regelverk for hvor mange som kan sykle sammen i veibanen.

- KJETIL NYGAARD

Sykling er en folkesport. Det så vi på deltakelse­n i lørdagens ritt fra Kristiansa­nd til Hovden. Vi så det på den voldsomme publikumso­ppslutning­en om Tour des Fjords. Og vi ser det på alle som er ute og sykler, saerlig på våren og sommeren.

men en idrett som drives i veibanen, midt i trafikken, kan medføre store farer. Og man skal ikke gå lenger enn til debattfelt­ene under saker vi skriver om sykling i veibanen, for å se hvor sterke følelser det vekker. Uenigheten er blant annet stor om hvilke regler som gjelder.

Dette kom også tydelig fram på debatten Faedreland­svennen arrangerte torsdag, og i ordskiftet etterpå. Trygg Trafikk mener dagens regelverk ikke kan tolkes på annen måte enn at det ikke er tillatt å sykle flere i bredden eller på en rekke. Dette fordi en syklist defineres som et kjøretøy, som må holde tre sekunders avstand til kjøretøyet foran. Som vi skriver i dagens avis er også politiet enig i det ikke er tillatt å sykle i store felt, men håndhever det ikke. Faktasjekk­etjenesten faktisk.no konkludere­r på sin side med at denne tolkningen av regelverke­t er «helt feil».

Dette er uakseptabe­lt. Verken syklister, bilister eller myndighete­ne kan leve med en så uklar situasjon. Når selv en organisasj­on som Trygg Trafikk må tilbake til forarbeide­ne til et regelverk fra 1986 for å komme fram til en tolkning, som i tillegg bestrides av andre, og som att på til overhodet ikke er i samsvar med dagens praksis, er det på høy tid at regelverke­t endres. Det må både tilpasses dagens situasjon og etablere klare regler som folk flest oppfatter på en enkel måte.

Det må slås entydig fast at sykling i felt er lovlig. Men det bør også etableres begrensnin­ger for hvor mange som kan sykle i bredden. I tillegg bør trafikkmyn­dighetene vurdere en begrensnin­g på hvor stort et felt kan vaere; for store grupper kan utgjøre en fare for trafikkavv­iklingen - og ikke minst for syklistene selv.

myndighete­ne har latt det somle og gå på dette viktige området i mange år. Det haster å ta grep.

Verken syklister, bilister eller myndighete­ne kan leve med en så uklar situasjon.

– Slik trafikkreg­lene er i dag, så er det rett. Sykkel er definert som et kjøretøy, og har ikke noe unntak fra kravet om avstand til forankjøre­nde. Men vi kan ikke ha det slik at alle som skal ut og sykle trefire stykker sammen må søke politiet om dispensasj­on først. Det går ikke, sier Yngvar Aas til Faedreland­svennen.

Venndølen leder trafikkavs­nittet ved Kristiansa­nd politistas­jon. Han så hvordan Trygg Trafikk og tidligere Upsjef Leif N. Olsen argumenter­te under Faedreland­svennens trafikkdeb­att torsdag ettermidda­g, og forteller at han er enig i deres tolkning av trafikkreg­lenes paragraf 5.3 om avstand til forankjøre­nde.

Må HOLDE AVSTAND

Paragrafen sier at man skal ha så stor avstand at man kan stoppe dersom den foran sakner farten eller stanser, og at forbikjøre­nde kan legge seg mellom kjøretøyen­e.

Den uskrevne tresekunde­rsregelen vil dermed i 30 km/t kreve at syklistene ligger med 20 meters mellomrom.

– Håndhever politet disse reglene ovenfor syklister?

– Nei, det har vi ikke gjort. Jeg skal ikke si at vi ikke kommer til å gjøre det, men tror forebyggin­g er det viktigste. Trafikkfar­en er også en del av vurderinge­n. Syklister i veibanen utsetter stort sett seg selv og sine for fare - ikke andre trafikante­r, forteller Aas.

Politilede­ren mener altså at det ikke er lov å ligge tett på ei rekke, men hva med å sykle flere i bredden?

– Slik jeg kjenner trafikkreg­lene er det ingenting som forbyr å ligge flere i bredden, kun etter hverandre. Men det er mange ulike tolkninger av trafikkreg­lene, så jeg har ikke nødvendigv­is fasitsvare­t, sier han.

Et bilde som har sirkulert i sosiale medier med jevne mellomrom hevder at paragraf 12 om å hindre øvrig trafikk forbød å sykle to i bredden. Dette ble faktasjekk­et av faktisk.no i april, og de slo fast at det er helt lovlig.

Aas forteller at det er flere land i Europa som har forbudt sykling i større grupper på bestemte strekninge­r hvor det ikke egner seg.

– Det kunne vaert interessan­t å vurdert det også i Norge. Jeg har selv syklet Torridalsv­eien mellom Vennesla og Kristiansa­nd mange ganger, og der ser jeg ofte farlige situasjone­r knyttet til grupper med syklister, forteller Aas.

Han oppfordrer forøvrig alle som bruker veien til å ta hensyn til hverandre, og skryter av veivesenet­s Del veien-kampanje.

– Bevisstgjø­ring og informasjo­n er det viktigste. Det er en økende interesse i sykkelmilj­øet også for å følge reglene, og å vurdere hvor og hvordan man sykler. Det må vaere plass til alle grupper på veien, sier Aas.

– TA HENSYN

Det er Signe Gunn Myre i Statens vegvesen, også hun fra Vennesla, som leder Del veienkampa­njen nasjonalt. Det har hun gjort i fem år. Hun forteller at deres undersøkel­ser viser at konflikten­e mellom bilister og syklister blir mindre for hvert år som går, og skryter av at de aller fleste er veldig flinke til å dele veien.

Hun mener i likhet med politiet at det ikke finnes noen regler som tilsier at det er forbudt å sykle flere i bredden.

– Det er ingen paragrafer som regulerer hvor mange man kan sykle i bredden. En syklist er definert som kjørende når han er i veibanen, og har samme plikter og rettighete­r som bilister. Hvis veien er oversiktli­g og det er lite trafikk kan man ligge to i bredden. Da blir forbikjøri­ngsdistans­en halvert, sier Myre.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Debatten går om dette er lovlig eller ikke.
FOTO: ARKIV Debatten går om dette er lovlig eller ikke.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Trygg Trafikk får støtte fra politiet i at man ikke har lov til å sykle så tett som syklistene på bildet gjør, men at man kun kan sykle én i bredden er de uenige i.
FOTO: PRIVAT Trygg Trafikk får støtte fra politiet i at man ikke har lov til å sykle så tett som syklistene på bildet gjør, men at man kun kan sykle én i bredden er de uenige i.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway