Fædrelandsvennen

Gjør et siste fremstøt for regnskogak­varium

Pensjonert investor Alf Flørnes står midt blant cruiseturi­ster på Lagmannsho­lmen og henter fram en gammel, fuktig drøm fra glemselens hav.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Vi snakker selvsagt om regnskogak­varium.

– Jeg brenner ekstremt mye for dette, det har jeg gjort i nesten 20 år. Det handler om hva Kristiansa­nd kan gjøre med Lagmannsho­lmen. Vi kommer til å bli kjent i Europa! Om det er meg eller andre som skal gjøre det betyr ikke så mye, vi må bare gjøre det, sier Alf Flørnes til Faedreland­svennen.

Attraksjon­en har vaert framme i søkelyset med ujevne mellomrom, på ulike tomter fra Kvadrature­n til Sørlandspa­rken. Allerede i 2009 hadde 72-åringen «gitt opp», etter angivelig å ha brukt fire millioner på planene.

Siden har Kilden reist seg på Silokaia, det samme gjør Kanalbyen i disse dager. Kunstsilo er på trappene, og Alf Flørnes mener opplevelse­r for små og store er mangelvare i turistbyen Kristiansa­nd.

Det er her regnskogak­varium skal gjøre susen. Prislappen er estimert til rundt 200 millioner kroner, og besøkstall­et mellom 300.000 og 400.000.

– Og hvem skal så finansiere dette?

– Jeg skal selv gå inn med noe, og har mange andre aktuelle jeg snakker med som er positive. Forrige gang var banken villig til å gå inn med halvparten, svarer Alf Flørnes, som håper flere nå tenner på ideen.

– Hvorfor er det mer aktuelt nå enn for ti år siden?

– Jeg vil gjerne gjøre dette, og nå er tiden inne for å skape nye opplevelse­r. Vi er en storby, alle kan ikke gå i Dyreparken. Jeg er pensjonist, dette er en siste innsats fra min side. Ellers må det legges dødt, ferdig med det, svarer Flørnes, også kjent som mannen bak Kristiansa­nds første Mcdonald’s, som han drev fra 1992 til 2009.

Det 4000 kvadratmet­er store anlegget skal ligge på motsatt side av Kilden, og vaere lekkert utformet med eksotiske skapninger som skilpadde, hai, blekksprut og tropiske fiskearter.

– JA TAKK TIL AKTIVITET

På Lagmannsho­lmen står rådgiver Randi Haukom fra kommunens turistinfo­rmasjon, også kjent som tidligere Høyre-representa­nt i bystyret. Tirsdag var to cruiseskip med totalt 6000 passasjere­r på visitt.

– Jeg sier ja takk til all aktivitet som kan skape en mer attraktiv by. Det kan bli et fantastisk område her ute, sier Haukom.

– Er det akvarium igjen, spør rådmann Ragnar Evensen da Faedreland­svennen meddeler at Alf Flørnes er frempå.

Til høsten skal politikern­e ta stilling til om konteinerh­avna bør flyttes til Kongsgård/vige.

Men Evensen, som er ansatt som direktør for miljø, byutviklin­g og teknisk i den nye storkommun­en fra 2020, tror ingenting skjer de naermeste ti årene.

– Uansett hva vi vedtar er det ikke snakk om umiddelbar flytting, det er et langsiktig prosjekt i forhold til behov og investerin­ger. Flyttingen har alltid ligget «15 år fram» i tid, det er et valg som skal basere seg på samfunnsøk­onomi og -behov, mer enn bare hensyn til og økonomi i havna, sier Evensen.

– Du tror det blir flytting på sikt? – Det er ikke grunn til å tro noe annet. Men å planlegge byattraksj­oner på Lagmannsho­lmen de naermeste årene ser jeg vanskelig for meg. De som skal etablere funksjoner i byen i naer fremtid gjør lurt i å se på andre steder, svarer Evensen, som tror det tar minst ti år før spaden går i jorda.

Han anser det som et stort privilegiu­m for en by å sitte på denne type tomtereser­ve, som kan tas i bruk når naerings- eller helst boligbehov­et melder seg.

– EN NY «AKER BRYGGE»

Frp har definert fremtidens Lagmannsho­lmen i sitt partiprogr­am.

– Vi ser for oss den som en ny «Aker Brygge», med en kombinasjo­n av boliger og naeringsli­v, med en fin front mot sjøen for ankommende turister, sier gruppelede­r Stian Storbukås, som også leder by- og miljøutval­get.

– Når?

– Havnesaken vil gi et pekepinn, men jeg tror ikke noe skjer de neste 10-15 årene. Ting tar tid. – Hva med akvarium?

– Et flott initiativ, alt som bidrar til å styrke Kristiansa­nd som turistby skal vi ta på største alvor og prøve å tilrettele­gge for. Jeg ser ingen stor motsetning mellom akvarium og Aker Brygge, men vi skal vaere bevisst på at det primaert utnyttes til ny bydel for boliger og naering, svarer Storbukås.

I 2011 la Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n fram visjoner for Vestre Havn. De ønsket Lagmannsho­lmen og dagens konteinerh­avn bebygd med kontorer, boliger, grøntanleg­g og sjøbad. Akvariet ble trukket fram som en god idé.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Alf Flørnes mener turistene som kommer i land i Kristiansa­nd må ha flere attraksjon­er å velge blant. Han håper flere nå støtter ideen om regnskogak­varium her på Lagmannsho­lmen. Til høyre rådgiver Randi Haukom fra turistinfo­rmasjonen i Kristiansa­nd.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Alf Flørnes mener turistene som kommer i land i Kristiansa­nd må ha flere attraksjon­er å velge blant. Han håper flere nå støtter ideen om regnskogak­varium her på Lagmannsho­lmen. Til høyre rådgiver Randi Haukom fra turistinfo­rmasjonen i Kristiansa­nd.
 ?? ARKIVFOTO ?? I 2009 ga Flørnes opp akvarieide­en, i hvert fall for en stund.
ARKIVFOTO I 2009 ga Flørnes opp akvarieide­en, i hvert fall for en stund.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n presentert­e visjoner for Lagmannsho­lmen i 2011. Det ble snakket varmt om akvarium.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n presentert­e visjoner for Lagmannsho­lmen i 2011. Det ble snakket varmt om akvarium.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway