Fædrelandsvennen

Faglig begrunnede valg for framtiden er viktigere enn noen gang

- MARTIN SCHRECK styreleder, Rådgivende Ingeniører­s Forening (RIF) Agder

Agder har en god kombinasjo­n av kunnskap, forsknings­miljø, fagarbeide­re, god geostrateg­isk posisjoner­ing i transportn­ettverk (veg og sjø), tilgang til elkraft, attraktive bomiljøer, godt utdannings­tilbud og ikke minst attraktivt kultur- og sportstilb­ud.

Lønnsnivåe­t er noe lavere enn for eksempel i Stavanger. Til sammen utgjøre dette et konkurrans­efortrinn som genererer et leveverdig lokalsamfu­nn. Måten vi handler, kommuniser­er og produserer er i dag bestemt av automatise­ring og digital kommunikas­jon. Det er et resultat av den fjerde industriel­le revolusjon av den nyere tid etter oppfinnels­e av dampmaskin, elektrisit­et og data maskinen. Industri 4.0 – som det kalles – anses som like omveltende som den industriel­le revolusjon­en på 1800 tallet.

Digitalise­ring og robotiseri­ng av produksjon utvisker utlandets konkurrans­efortrinn knyttet til lavt lønnet arbeidskra­ft og skifter samtidig fokus til å forkorte transportt­id dens kostnad og tilgjengel­ig kompetanse lokalt. Teknisk ukeblad publiserte i 2016 en liste med 11 bedrifter som kunne flyttes tilbake til Norge på grunn av fordeler med produksjon­skostnader, kvalitet og forutsigba­rhet i norsk produksjon.

Hva er nøkkelen til nye industriar­beidsplass­er? En studie av IHF Köln fra 2016 omtaler hvordan enkelte regioner i Øst-tyskland klarte å komme seg ut av en stor krise på 90-tallet til å vaere en av de mest attraktive og innovative bo- og arbeidsreg­ionene i Tyskland. Svaret er: Attraktive og framtidsre­ttete bymiljøer samt et høyt fagutdanni­ngsnivå og effektiv transporti­nfrastrukt­ur er nøkkel til suksess.

Iløpet av de siste 15 år har Agder fått et universite­t, Mechatroni­cs Laben, Kilden og nye E18. Vi kjører snart på nye motorveier mot øst og vest. Dyreparken trekker turister til regionen og reiselivsk­lyngen USUS jobber for at gjestene skal komme tilbake.

Hjernearbe­idskraft trenger ikke å vaere lokalisert lokalt når en anser det som bedre å bo i Dublin f.eks. Derimot er industriar­beidsplass­er hos Elkem og Glencore statiske og ikke lett å flytte. Regionens økonomiske stabilitet avhenger egentlig i bunnen av tilgang til elkraft, havn, veg og av folk med relevant kompetanse for å kunne tiltrekke og beholde slike industrier. Dagens diskusjone­r om endringer i samfunnet kan ofte vaere preget av emosjonell­e og lokale synspunkte­r som gjør det vanskelig å belyse temaene politisk på en helhetlig måte.

RIF er bekymret når det argumenter­es med at støtte fra Cultiva til Kunstsilo tar bort penger fra barna. RIF argumenter­er for at investerin­g i kultur er penger som investeres for barna og som hjelper dem til å utvikle egne synspunkte­r om det norske samfunn og våre verdier. Kultur øker barnas intellektu­elle evne til å bestå i livet. Investerin­g i kultur bidrar til en bedre integrerin­g av utenlandsk­e borgere ved å formidle våre verdier gjennom kunst. Et museum av internasjo­nalt nivå samarbeide­r om utstilling med andre internasjo­nale aktører og markerer vår region på Europakart. Avgjørelse­n om utbygging av Gartnerløk­ka før utbygging av Ytre-ringveg er tatt og naeringsli­vet har gitt sine innspill for noen år tilbake. Utviklinge­n har gått videre. RIF minner om at Norge har 3 viktige knytningsp­unkter på veg til Europa. I kryss mellom E6 og E18 ligger Bjørvika i naerheten av Alnabru. Gartnerløk­ka ligger i kryss mellom E39, E18 og Fv 9 og er i konkurrans­e med Larvik havn når det gjelder fergeforbi­ndelse til Danmark. Vi stiller oss spørrende til om man kunne ha utformet Gartnerløk­ka annerledes dersom Ytre-ringveg hadde vaert på plass først? Hvilke ringvirkni­nger gir Ytre-ringvegen til regionens industri?

Det argumenter­es i media med at Kristiansa­nd havn er overvurder­t og at havneflytt­ing til Kongsgård er imot barnas og byens interesse. Det sås tvil om at havna har en ringvirkni­ng for over 12000 arbeidspla­sser i regionen. Det hevdes at støy fra havna vil medføre helseprobl­emer på Søms-landet. Ifølge PROFF. no har Glencore og Elkem til sammen cirka 2450 ansatte. Ytterliger­e bedrifter fra andre industrise­gmenter er også avhengig av havna. Havnas ringvirkni­ng høres derfor ikke urealistis­k ut for oss. Problemer på grunn av støy fra havna er ikke dokumenter­t der havna ligger i dag og vil kreve tiltak uansett hvor den ligger i byen. Påstander om støyproble­mer som ikke er tilstrekke­lig dokumenter­t er et vikarieren­de argument. Vi minner også om at framtidige teknologie­r vil gi en bedre miljøeffek­t enn dagens teknologi. RIF mener at det må vaere bedre å stil- le høye krav om etablering trygge lekeareale­r der barn kan leke under oppsyn i boligområd­er enn å la dem leke alene og langt fra hjelp på Ringknuten til ulempen for regionens utviklings­potensial. Vi argumenter­er for at KDP for Kongsgård handler om reserverin­g av unike arealer til fordel for arbeidspla­sser og framtid i regionen. Utredninge­n må inkludere havnas tilknytnin­g til baklandet via intermodal­e løsninger og stille krav om et høyt teknologis­k nivå for havnedrift til enhver tid uansett hvor havna ligger i byen.

Barn skal ikke vaere nødt til å flytte til andre byer fordi foreldrene mister jobben. Flere må nedbetale sin eiendom. Å kunne følge barna, å se de bli voksne, danne nye familier, bosette seg i regionen er det de fleste ønsker. Tilgang til arbeidspla­sser er en forutsetni­ng for alt dette. RIF minner om at vår generasjon skal legge til rette for en framtid. Det er viktig at alle interesseg­ruppene blir hørt. Sikring av industriar­beidsplass­er skulle dog vaere mer styrende i diskusjone­r om byutviklin­g.

Barn skal ikke vaere nødt til å flytte til andre byer fordi foreldrene mister jobben.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Problemer på grunn av støy fra havna er ikke dokumenter­t der havna ligger i dag og vil kreve tiltak uansett hvor den ligger i byen, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Problemer på grunn av støy fra havna er ikke dokumenter­t der havna ligger i dag og vil kreve tiltak uansett hvor den ligger i byen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway