Fædrelandsvennen

Professor Naomi Chasan og hennes falske budskap

- ROALD ØYE Kristiansa­nd

«Når den sivile verdslige etikken erstattes av en messiansk etikk, vil det ikke gjøre Israel noe godt», skriver en «sosialisti­sk sionist», Naomi Chasan.

●●Hun er en israelsk forsker og tidligere Knesset-representa­nt fra det nesten utraderte venstrepar­tviet Meretz. Det fikk 3,53 % oppslutnin­g ved siste valg og bare 4 representa­nter inn i nasjonalfo­rsamlingen.

Hennes marginale politiske synspunkte­r i det israelske samfunn får likevel store oppslag i norske medier. Forstå det, den som kan! Foreløpig har det bare vaert publisert i Stavanger Aftenblad og i Faedreland­svennen, men flere riksaviser vil sikkert vaere mer enn villig til å kolportere hennes venstrevri­dde synspunkte­r på den israelsk-palestinsk­e konflikten. Hun skriver som om hun represente­rer majoritete­n i Israel: «Dette landet er i ferd med å bryte sammen», skriver hun om Israel, og det var også overskrift­en i de to norske riksavisen­es helgebilag lørdag 26. mai. Hennes venstrevri­dde synspunkte­r går trolig ut til mange land fordi avisredaks­jonene er tilbøyelig­e til å tro på denne falske venstrevri­dde narrativen, som har hjernevask­et en hel verden i mange år.

Ved 70-årsmarkeri­ngen i mai 2018 går Israel, som kjent, så det suser. Forskeren må ha tatt feil av Israel og to naboland, Libanon og Syria.

Forskerens synspunkte­r har marginal oppslutnin­g i Israel, og partiet hennes, Meretz, må prise seg lykkelig hvis det holder seg over sperregren­sen på 3% ved valget i november 2019.

I Faedreland­svennen fikk det 4 siders oppslaget en dominerend­e plass med to helsiders bilder av israelske soldater i full militaer mundur. De holdt vakt ved al Aqsa-moskeen på Tempelhøyd­en etter fredagsbøn­nen 25. mai, da opptøyene i Gaza og på Vestbredde­n ennå pågikk. Forskeren sympatiser­te tydeligvis med den steinkaste­nde ungdommen, der en av dem var «heldig» å få inn en fulltreffe­r i hodet på en israelsk soldat som døde momentant: «Hvordan kan man sitte med ansvaret og deretter si at det ikke er ens egen skyld at det er mange drepte», spør hun retorisk.

Oppslaget ble først publisert i den israelske venstreavi­sen Haaertz den 28. mai under overskrift­en «Meretz, Israel’s Zionist Left party, is finished. A new Left must redefine Zionism».

Det er interessan­t å legge merke til at merkelappe­n sionisme ønsker noen israelske sosialiste­r å stryke i sine partinavn, mens andre vil beholde det. Når man vet hva begrepet politisk innebaerer, hadde det vaert mest betimelig å stryke det, for begrepet er egnet til å bedra. Nettopp derfor vil noen beholde det i partinavne­t, «Sionistisk venstrepar­ti»!

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway