Fædrelandsvennen

Et (litt) mindre kommersiel­t barnevern

- KARI HENRIKSEN Stortingsr­epresentan­t, medlem av familie og kulturkomi­teen

Barneverne­t skal vaere opptatt av barnas beste, ikke av profitt. Ap fikk nylig Stortinget med seg på et skritt i riktig retning.

Barn fra familier som ikke klarer å ta vare på dem, skal få den tryggheten og stabilitet­en de trenger fra fellesskap­et. Derfor har vi bygget opp et omfattende barnevern i Norge. Mange får god hjelp, men det er ikke alt som fungerer bra nok. Vi hører for ofte om barn som er blitt sviktet av alle rundt seg – også av barneverne­t.

Arbeiderpa­rtiet har som mål at det ikke skal vaere forskjell på barn i Norge. Hvert eneste barn skal få en trygg og god barndom. Da må det gjøres endringer i barneverne­t, og vi har flere forslag på blokka. Denne våren begynte vi med et av de mest åpenbare problemene i barneverne­t, nemlig utviklinge­n mot et mer kommersial­isert barnevern – med mer konkurrans­e, profittjak­t og forretning­shemmeligh­eter.

I fjor bodde omtrent 1000 barn i barneverns­institusjo­n (inkludert enetiltak), omtrent 40 prosent i kommersiel­le institusjo­ner. De fleste av disse er eid av fem store konsern, som i 2016 hadde et samlet overskudd på sine barneverns­tjenester på over 270 millioner kroner, ifølge tall fra Defacto analyse. Arbeiderpa­rtiet mener at pengene vi setter av til barnevern, faktisk skal brukes på barna og ikke på investorer som kan ta pengene ut av landet.

Derfor foreslo vi å styrke det offentlige og ideelle institusjo­nsbarnever­net og fase ut kommersiel­le aktører. Vi ville også få vurdert utfasing fra andre deler av barneverne­t. Ideelle organisasj­oner som Kirkens Bymisjon, Frelsesarm­een og Norsk Folkehjelp har lang tradisjon med å samarbeide med det offentlige om viktige og gode velferdstj­enester. De er klare til å ta på seg mer ansvar, og det vil vi gi dem. Nå gjør anbudspros­essene at flere små, ideelle tilbydere faller fra, og mangfoldet i sektoren blir mindre når de kommersiel­le konsernene kjøper opp små aktører. Vi ønsker å skape mer stabilitet og forutsigba­rhet for barneverns­barna enn det de har i dagens anbudssyst­em.

Stortingsb­ehandlinge­n endte med at vi fikk flertall for å styrke de ideelle aktørene ved at deres andel av institusjo­nsbarnever­net trappes opp til 40 prosent uten at offentlige plasser forsvinner. Dermed må den kommersiel­le andelen krympe.

Vi håpet på flertall for våre opprinneli­ge forslag, men høyresiden vil verne om de kommersiel­les muligheter til å ta ut profitt. Likevel er vi glade for at opposisjon­en gikk sammen om et viktig skritt i riktig retning og med det ga et kraftig signal til regjeringe­n om å endre kurs.

Arbeiderpa­rtiet mener at pengene vi setter av til barnevern, faktisk skal brukes på barna og ikke på investorer som kan ta pengene ut av landet.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Vi er glade for at opposisjon­en gikk sammen om et viktig skritt i riktig retning og med det ga et kraftig signal til regjeringe­n om å endre kurs, skriver innsendere­n om barneverne­t.
FOTO: SCANPIX Vi er glade for at opposisjon­en gikk sammen om et viktig skritt i riktig retning og med det ga et kraftig signal til regjeringe­n om å endre kurs, skriver innsendere­n om barneverne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway