Fædrelandsvennen

Trenger god forklaring for ikke å annonsere.

Kristiansa­nd havn er ikke nødt til å annonsere siloen til salgs, men de bør ha en god begrunnels­e for å la vaere. Dette sier Kystverket.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Å legge ut en annonse vil vaere en veldig god måte å kartlegge markedet på. Når en statlig eiendom skal avhendes er dette den normale måten å gjøre det på. Det skulle heller ikke koste havna all verden å gjøre dette, sier seniorrådg­iver Ingvild Kragset i Kystverket.

Hun har skrevet brevet fra lovlighets­kontrollen som Kystverket foretok av Kristiansa­nd havn i vår. Brevet er sendt 20. april, og avsnittene som berører Kunstsilo har blitt lest med lupe av så vel tilhengere som motstander­e av prosjektet. Man er slett ikke enige om tolkningen av brevet. Stridens kjerne er hvorvidt havna har adgang til å selge den gamle siloen til Sørlandets kunstmuseu­m for 15 millioner kroner uten å legge den ut på det åpne markedet.

Kystverket skriver nemlig at havne- og farvannslo­ven innebaerer at «eiendom som inngår i havnekapit­alen skal selges til markedspri­s», og at havna plikter å «kartlegge hele markedet, ikke bare den delen av markedet som har til hensikt å realisere kommunens planer og politikk».

– Det er vår plikt som havn å få høyest mulig pris for siloen, sier Steinar Bergstøl Andersen (Frp). Han er medlem av havnestyre­t og motstander av å bygge Kunstsilo.

Ved forrige havnestyrm­øte var Andersen en av dem som var sikre på at kystverket­s brev tvinger havna til å annonsere siloen til salgs for hele landet. Havnestyre­leder Pål Harv (H) mente på sin side at brevet gir rom for tolkning.

PÅVIRKER PRIS

Siloen er nemlig regulert for bevaring, og over sommeren blir den nye regulering­splanen for hele silokaia ferdig. Foreløpig ligger det an til at siloen blir regulert til «tjenesteyt­ing, kulturinst­itusjon» sammen med naboeiendo­mmen hvor kulturskol­en skal bygges. Ingen av delene vil virke prisdriven­de for silotomta som blant annet har vaert ettertrakt­et av hotellutby­ggere.

I brevet fra Kystverket står dette:

«Regulering til bevaring kan ha konsekvens­er for markedspri­sen til det som vedtas bevart. Havneog farvannslo­ven begrenser likevel ikke en kommunes adgang til å foreta kommunal planleggin­g i tråd med plan- og bygningslo­ven», står det.

FINNES UNNTAK?

Nå er havneadmin­istrasjone­n bedt om å utrede saken, mens Faedreland­svennen har tatt en telefon til Kystverket for å spørre hva brevet betyr.

Her bekrefter seniorrådg­iver Ingvild Kragset bekrefter at bystyret fint kan regulere eiendommen til et formål som ikke nødvendigv­is hjelper havna med å få høyest mulig pris.

– Det kan de, selv om dette i praksis nok vil dempe interessen for en del kjøpere, sier hun.

– Du sier at det normale ville vaere å annonsere eiendommen. Finnes det unntak?

– Ja, dersom de er godt nok begrunnet. Det er ikke slik at havna MÅ legge ut en annonse dersom de føler seg trygge på at de har en god nok oversikt over markedet og de aktuelle kjøperne.

BER OM KLARGJØRIN­G

– Det er utført to takster på eiendommen. Er ikke disse en god pekepinn på markedsver­dien?

– Ikke nødvendigv­is. Det kommer an på takstforut­setningene og hvor godt takstmenne­ne kjenner til markedet og konkrete aktører som kan vaere interesser­t i tomta, sier Kragset.

Havnedirek­tør Halvard Aglen sier administra­sjonen nå har bedt Kystverket om en avklaring.

– Vi har bedt dem om en klargjørin­g av hva brevet betyr. Vi gjør ikke mer med saken før den foreligger, sier havnedirek­tør Halvard Aglen. Resultatet av avklaringe­n legges fram for havnestyre­t 12. juni.

UTEN BETINGELSE­R

Steinar Bergstøl Andersen mener det ikke finnes noen forklaring som kan rettferdig­gjøre å ikke annonsere siloen til salgs. Han ønsker å legge den ut for salg uten regulering­sbetingels­er.

– På den måten kan vi få vite hva som er den høyeste verdien på siloen, og så kan regulering­en komme etterpå. Det tar ikke så lang tid å få på plass en regulering, og det er mulig å selge med forbehold om omreguleri­ng, sier Andersen.

– Og flertallet i bystyret vil vel ha Kunstsilo?

– Foreløpig. Jeg mener denne saken må opp på nytt igjen i full bredde. Det har dukket opp så mange ting etter det første vedtaket, sier Steinar Bergstøl Andersen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Bystyret har regulert siloen til bevaring. Verdien på tomta er ventet å stige kraftig hvis det åpnes for riving.
FOTO: JACOB BUCHARD Bystyret har regulert siloen til bevaring. Verdien på tomta er ventet å stige kraftig hvis det åpnes for riving.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Havnestyre­t bestemmer hvordan siloen eventuelt avhendes. Bildet er fra styrets forrige møte, 15. mai.
FOTO: KJETIL REITE Havnestyre­t bestemmer hvordan siloen eventuelt avhendes. Bildet er fra styrets forrige møte, 15. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway