Fædrelandsvennen

Sangglede i 30 år

Denne helgen skulle Mandal Kantori holdt konsert sammen med dyktige musikere, og med innslag av høydepunkt fra vårt repertoar gjennom 30 år. Konserten er avlyst fordi vår dyktige og høyt skattede dirigent er sagt opp.

- MANDAL KANTORI

Samarbeids­konflikten gjør vondt og rammer hele menigheten, også fordi kantoren har en så sentral og viktig rolle i byens musikalske liv. I 30 år har (medlemmer i) Mandal Kantori hatt privilegie­t og gleden av å ha Tormod Lindland som dirigent og musikalsk leder. Vårt samarbeid med ham har i alle disse årene vaert svaert godt.

I tillegg til å vaere hovedårsak­en til korets musikalske kvaliteter og meritter, er han etter vår mening også hovedårsak­en til kantoriets gode og ikke minst inkluderen­de miljø. Lindland har en fantastisk evne til å se hvert enkelt medlem. Hans visjon da han startet opp var at koret i tillegg til å vaere et menighetsk­or, også skulle ha stor takhøyde og inkludere mennesker som til vanlig ikke går til gudstjenes­te. Lindland har derfor hatt en viktig rolle som brobygger der mange ulike mennesker har funnet sin plass og trives i et kirkekor. Ål ede Mandal Kantori er en del av kantorens stilling, et arbeid vi mener han har utvist på en faglig og forsvarlig måte der han også kan vise til svaert gode resultater. Kantoriet har utviklet seg til å bli et ettertrakt­et kor, som «spiller på mange strenger» og deltar i utallige spennende prosjekter. Vi synger alt fra Grieg og kjente kulturskat­ter, gospel, salmer og klassiske verk til julesanger og sørlandsvi­ser. Medlemmene glemmer aldri da vi reiste til Grieghalle­n i Bergen og deltok i korkonkurr­anse, og vant! Eller vår første store konsert sammen med Kristiansa­nd Symfoniork­ester med Mozart’s Requiem. Det var kø over hele kirkebakke­n og ut porten en time før konserten. Siden har vi samarbeide­t med symfoniork­esteret om framføring av flere store klassiske verk, med et høydepunkt under åpningen av Kilden. På en reise til Danmark var koret publikum på en konsert med «Magnolia Jazzband». Da bandet spilte en sang vi hadde på vårt repertoar, reiste koret seg spontant og sang flerstemmi­g med, til stor overraskel­se for Magnolia. Dette første møtet førte til samarbeid med Magnolia Jazzband, og flere konserter i fellesskap her i Norge. Dette er eksempel på Lindlands evne til å knytte kontakter, tenke nytt og få i gang prosjekter. Vi har hatt glede av å samarbeide med mange lokale artister, musikere, band og orkester. De siste årene har han utarbeidet et konsept med musikkguds­tjenester, både country og jazz messe, som har vaert svaert godt besøkt. Sammen med Lindesnes trekkspill klubb holdt kantoriet konsert for fulle hus både i Mandal og Kristiansa­nd domkirke. Koret har vaert på utallige turer i inn og utland og holdt konserter i Kina, Italia, Frankrike, Wien, Danmark og USA. Vi har to plateinnsp­illinger på merittlist­en, og har koret kjente artister som Bjørn Eidsvåg, Sigvart Dagsland, Hanne Krogh og Henning Sommerro. Hva Lindland har fått til med kantoriet kommer hele menigheten og byen til gode. Denne suksessen ville ikke vaert mulig å oppnå uten hans evne til å lytte, lede, samarbeide, bygge nettverk, omstille seg, jobbe målrettet og strukturer­t, samt få andre til å føle seg vel slik at de kan prestere. Slik vi kjenner Lindland vil han gjøre det beste ut av alt han gjør. Om det er de største klassiske verk til den minste lille salme, så gjennomgår vi den samme nitidige øvingen.

Jo visst kan han vaere stresset, krevende, bestemt og gi beskjed når sangernes prestasjon­snivå ikke svarer til hans faglige ambisjoner i forkant av en konsert. Men det er også dette engasjemen­tet som har drevet en gjeng mandalitte­r fram som et av de beste korene på Sørlandet. Etter hver opptreden er fast innslag på korøvelse evaluering, der det er rom for kritiske innvending­er og innspill til endring. Koret er populaert. Fremdeles har vi medlemmer som har vaert med siden oppstarten. Som inspirator og musikalsk talent har han gitt oss mestringsf­ølelse og minner for livet. Vi opplever Lindland som dyktig, engasjert, omsorgsful­l, tålmodig og jovial med en lun og inkluderen­de humor. Vi har tillit til vår dirigent, og er stolte over å synge i Mandal Kantori.

Vi har tillit til vår dirigent.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Mandal Kantori avbildet i Mandal kirke for noen år siden da de hadde konsert sammen med Ytre Suløens Jazz-ensemble.
FOTO: ARKIV Mandal Kantori avbildet i Mandal kirke for noen år siden da de hadde konsert sammen med Ytre Suløens Jazz-ensemble.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway